Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

2021. 08. 10.

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház… Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk meg újabb– vagy éppen nem annyira új, de újra felfedezett, vagy sokat fejlődött – technológiával készült alkotásokat, mérnöki vagy építészeti megoldásokat. A 3D nyomtatás az építészetben már egy ideje jelen van, de olyan nagyon kiugró alkotás még nem készült – hiszen maga az eljárás is mostanra fejlődött olyanná, hogy képesek legyenek egészében így készült házakat, építményeket alkotni.

Ezúttal nem ígéretet, nem spekulációt és nem kísérleti építményt mutatunk Neked, hanem bemutatjuk Németország első, teljes egészében 3D nyomtatással készült házát. Mintegy 100 nyomtatási óra és nyolc hónapos építési folyamat eredményeképpen jött létre az első 3D nyomtatott ház.

3D nyomtatott ház

Tehát Németország első 3D-nyomtatott egylakásos családi háza már bárki által megtekinthető az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban. Waldemar Korte építész, a MENSE-KORTE ingenieure + architekten építésziroda munkatársa szerint a tiszta nyomtatási folyamat mindössze mintegy 100 órát, azaz körülbelül tizenkét és fél munkanapot vett igénybe. Nem rossz eredmény, ha hozzávesszük, hogy az ingatlan nagyjából 160 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik. A német földön úttörő projekt teljes építési folyamata körülbelül nyolc hónapig tartott. Az épületet az Allplan segítségével tervezték.

3D nyomtatott ház
3D nyomtatott ház

Portálrobotok és úttörő „tinta”

Waldemar Korte és az általa alapított HOUS3DRUCK építtetői szövetség mellett a projekt sikeréért különösen a projektpartnerek, a PERI és a HeidelbergCement voltak felelősek. A PERI mint kivitelező cég egy hatalmas portálrobottal gondoskodott a kivitelezésről, azaz a tényleges nyomtatásról. A HeidelbergCement viszont az italcementi leányvállalatával együtt szállította az úttörő „tintát”, hogy úgy mondjam: egy speciális betont az i.tech 3D nevű, zsaluzásmentes alkalmazáshoz.

3D nyomtatott ház

Kerek „sarkok” és optikai mellékhatás

Az additív eljárás olyan formákat tesz lehetővé, amelyeket a klasszikus építési módszerekkel csak nagy erőfeszítések árán lehetne megvalósítani. A Beckumban épült ház esetében ez például a kerek „sarkokra” vonatkozik. A barázdált homlokzaton jól láthatóak a különböző rétegek, és így a 3D nyomtatásból való eredete is, amely létrehozta. Egy optikai mellékhatás, amelyet az épület minden bizonnyal büszkén viselhet. És ki tudja: talán hamarosan Németországban is gyakrabban találkozhatunk ezzel a különlegességgel.

Újdonságok, változó szakmai trendek

Számos cikkünkben taglaljuk az újdonságokat és a változó trendeket. Most azonban külön felhívnánk a figyelmed a közelgő ALLPLAN 2022 GLOBAL SUMMIT konferenciára, mely október 20-21-én kerül megrendezésre, online. A csúcstalálkozóra a regisztráció ingyenes. Kattints ide és ismerd meg a részleteket, vagy ha szeretnél máris regisztrálhatsz.

Még több hasznos szakmai cikk

Öt automatizált folyamat a nagyobb hatékonyság érdekében az előregyártott projektek szállításában

Az építési projektek jelenleg számos kihívással néznek szembe, melyek öt automatizált folyamat...

Gyorsított hídtervezés: A Rize-Artvin repülőtér hídja

Törökország északkeleti partjainál, rekultivált földterületen található az új Rize-Artvin...

15+1 új évi fogadalom, amivel népszerűbb lehet egy mérnök iroda

Sokan örülnek, hogy véget ért 2020, hiszen a tavalyi év sok nehézséget hozott magával, nem csak...

Építményinformációs modellezés a hídtervezésben– a BIM nem csak épületekre hasznos!

Amikor először javasolták a svájci Alpokban található Tamina-híd építését, a mérnökök nem voltak...

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...