Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

2021. 08. 10.

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház… Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk meg újabb– vagy éppen nem annyira új, de újra felfedezett, vagy sokat fejlődött – technológiával készült alkotásokat, mérnöki vagy építészeti megoldásokat. A 3D nyomtatás az építészetben már egy ideje jelen van, de olyan nagyon kiugró alkotás még nem készült – hiszen maga az eljárás is mostanra fejlődött olyanná, hogy képesek legyenek egészében így készült házakat, építményeket alkotni.

Ezúttal nem ígéretet, nem spekulációt és nem kísérleti építményt mutatunk Neked, hanem bemutatjuk Németország első, teljes egészében 3D nyomtatással készült házát. Mintegy 100 nyomtatási óra és nyolc hónapos építési folyamat eredményeképpen jött létre az első 3D nyomtatott ház.

3D nyomtatott ház

Tehát Németország első 3D-nyomtatott egylakásos családi háza már bárki által megtekinthető az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban. Waldemar Korte építész, a MENSE-KORTE ingenieure + architekten építésziroda munkatársa szerint a tiszta nyomtatási folyamat mindössze mintegy 100 órát, azaz körülbelül tizenkét és fél munkanapot vett igénybe. Nem rossz eredmény, ha hozzávesszük, hogy az ingatlan nagyjából 160 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik. A német földön úttörő projekt teljes építési folyamata körülbelül nyolc hónapig tartott. Az épületet az Allplan segítségével tervezték.

3D nyomtatott ház
3D nyomtatott ház

Portálrobotok és úttörő „tinta”

Waldemar Korte és az általa alapított HOUS3DRUCK építtetői szövetség mellett a projekt sikeréért különösen a projektpartnerek, a PERI és a HeidelbergCement voltak felelősek. A PERI mint kivitelező cég egy hatalmas portálrobottal gondoskodott a kivitelezésről, azaz a tényleges nyomtatásról. A HeidelbergCement viszont az italcementi leányvállalatával együtt szállította az úttörő „tintát”, hogy úgy mondjam: egy speciális betont az i.tech 3D nevű, zsaluzásmentes alkalmazáshoz.

3D nyomtatott ház

Kerek „sarkok” és optikai mellékhatás

Az additív eljárás olyan formákat tesz lehetővé, amelyeket a klasszikus építési módszerekkel csak nagy erőfeszítések árán lehetne megvalósítani. A Beckumban épült ház esetében ez például a kerek „sarkokra” vonatkozik. A barázdált homlokzaton jól láthatóak a különböző rétegek, és így a 3D nyomtatásból való eredete is, amely létrehozta. Egy optikai mellékhatás, amelyet az épület minden bizonnyal büszkén viselhet. És ki tudja: talán hamarosan Németországban is gyakrabban találkozhatunk ezzel a különlegességgel.

Újdonságok, változó szakmai trendek

Számos cikkünkben taglaljuk az újdonságokat és a változó trendeket. Most azonban külön felhívnánk a figyelmed a közelgő ALLPLAN 2022 GLOBAL SUMMIT konferenciára, mely október 20-21-én kerül megrendezésre, online. A csúcstalálkozóra a regisztráció ingyenes. Kattints ide és ismerd meg a részleteket, vagy ha szeretnél máris regisztrálhatsz.

Még több hasznos szakmai cikk

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

BIM az infrastruktúra számára

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az...

A parametrikus hídtervezés

Mivel a hidak a legbonyolultabb épített szerkezetek közé tartoznak, ebből következik, hogy a...

A jövő a részletekben rejlik, avagy a betonacél részlettervezés jövője

A betonacél részlettervezés ma már egészen máshogy történik mint régen. Emlékszik még arra az...

ALLPLAN Precast – avagy hogyan vezetik az előregyártott elemek a digitalizációt az építőiparban?

Az ALLPLAN Precast itthon talán csak egy szűkebb körben elterjedt szoftver, de úgy gondoltuk egy...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...