Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

2021. 08. 10.

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház… Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk meg újabb– vagy éppen nem annyira új, de újra felfedezett, vagy sokat fejlődött – technológiával készült alkotásokat, mérnöki vagy építészeti megoldásokat. A 3D nyomtatás az építészetben már egy ideje jelen van, de olyan nagyon kiugró alkotás még nem készült – hiszen maga az eljárás is mostanra fejlődött olyanná, hogy képesek legyenek egészében így készült házakat, építményeket alkotni.

Ezúttal nem ígéretet, nem spekulációt és nem kísérleti építményt mutatunk Neked, hanem bemutatjuk Németország első, teljes egészében 3D nyomtatással készült házát. Mintegy 100 nyomtatási óra és nyolc hónapos építési folyamat eredményeképpen jött létre az első 3D nyomtatott ház.

3D nyomtatott ház

Tehát Németország első 3D-nyomtatott egylakásos családi háza már bárki által megtekinthető az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban. Waldemar Korte építész, a MENSE-KORTE ingenieure + architekten építésziroda munkatársa szerint a tiszta nyomtatási folyamat mindössze mintegy 100 órát, azaz körülbelül tizenkét és fél munkanapot vett igénybe. Nem rossz eredmény, ha hozzávesszük, hogy az ingatlan nagyjából 160 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik. A német földön úttörő projekt teljes építési folyamata körülbelül nyolc hónapig tartott. Az épületet az Allplan segítségével tervezték.

Portálrobotok és úttörő „tinta”

Waldemar Korte és az általa alapított HOUS3DRUCK építtetői szövetség mellett a projekt sikeréért különösen a projektpartnerek, a PERI és a HeidelbergCement voltak felelősek. A PERI mint kivitelező cég egy hatalmas portálrobottal gondoskodott a kivitelezésről, azaz a tényleges nyomtatásról. A HeidelbergCement viszont az italcementi leányvállalatával együtt szállította az úttörő „tintát”, hogy úgy mondjam: egy speciális betont az i.tech 3D nevű, zsaluzásmentes alkalmazáshoz.

3D nyomtatott ház

Kerek „sarkok” és optikai mellékhatás

Az additív eljárás olyan formákat tesz lehetővé, amelyeket a klasszikus építési módszerekkel csak nagy erőfeszítések árán lehetne megvalósítani. A Beckumban épült ház esetében ez például a kerek „sarkokra” vonatkozik. A barázdált homlokzaton jól láthatóak a különböző rétegek, és így a 3D nyomtatásból való eredete is, amely létrehozta. Egy optikai mellékhatás, amelyet az épület minden bizonnyal büszkén viselhet. És ki tudja: talán hamarosan Németországban is gyakrabban találkozhatunk ezzel a különlegességgel.

Újdonságok, változó szakmai trendek

Számos cikkünkben taglaljuk az újdonságokat és a változó trendeket. Most azonban külön felhívnánk a figyelmed a közelgő ALLPLAN 2022 GLOBAL SUMMIT konferenciára, mely október 20-21-én kerül megrendezésre, online. A csúcstalálkozóra a regisztráció ingyenes. Kattints ide és ismerd meg a részleteket, vagy ha szeretnél máris regisztrálhatsz.

Még több hasznos szakmai cikk

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

Az 5 leghasznosabb eszköz egy építész számára

Ha építész vagy, akkor tudod, hogy az egyedi, esztétikus és életképes építészeti tervek...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

A díjnyertes 3D nyomtatott acélhíd

Ha 3D nyomtatott építőanyagokról van szó, a beton kézenfekvő választásnak tűnik. Az építészek...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...