4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

2022. 09. 22.

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran figyelmen kívül hagyják, mint az építési tevékenységek megvalósítható módszertanát. Pedig ez egy elszalasztott lehetőség az építőipar számára, hogy ne csak a hatékonyságukat növeljék és versenyképességüket javítsák, hanem a fiatalabb tehetségek bevonásával, élvonalbeli technológiával kezeljék a tapasztalat hiányát is. Míg a BIM lehetséges felhasználási lehetőségei a tervezési tevékenységek esetében nyilvánvalóbbak lehetnek, számos módja van annak, hogy a BIM-et az építőipari tevékenységekbe is bevonjuk – és kiaknázzuk e digitális módszertan előnyeit. Íme négy gyakorlati példa arra, hogyan lehet a BIM-et az építőiparban alkalmazni.

Egyszerűen fejlesszen ki egy építési modellt

A kivitelezőknek bármilyen adatszolgáltatást is kapnak az építési szakaszhoz, abból kell építeniük. Előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre BIM-modell, és idő- és pénzpocséklásnak tűnhet egy modell létrehozása a tervező rajzaiból. A számos intuitív funkciónak köszönhetően felgyorsult modellezési megközelítéssel azonban a 3D-s épületmodell létrehozása könnyebb, mint gondolná.

Az Allplan például olyan eszközökkel biztosít ilyen lehetőségeket, mint a „Falak létrehozása vonalakból” vagy a vizuális szkriptelés. Egyszerűen a 2D-s tervek Allplanba történő importálásával (akár CAD-formátumból, akár PDF formátumban) létrehozhatók és különböző színekkel megkülönböztethetők a faltípusok. Ez lehetővé teszi a falak későbbi könnyű szűrését, és segíti a modell felépítését is. Nagyon gyorsan, egyszerűen létrehozható az épületgeometria 3D modellje, amelyet a szerkezet vizualizálásához és az építés megtervezéséhez lehet használni.

Mennyiségek és költségek pontos kiszámítása

A modell létrehozása gyors és egyszerű, de ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a BIM-ből, szükség van a hozzáadandó anyagokra vonatkozó információkra. Ennek elvégzése segíthet a pontos mennyiségjegyzékek létrehozásában, amelyekből aztán megbízható ajánlati árakat lehet kialakítani. A modellből származó pontos mennyiségi információk segíthetnek kizárni a bizonytalanságokat, és biztosítják, hogy minden lehetséges költséget azonosítani lehessen.

Bár könnyen levezethetőek az olyan információk, mint például a betonmennyiségek, akár importált, akár létrehozott modellből, néha vannak olyan nem modellezett elemek, amelyeket szintén be kell kalkulálni. Jó példa erre a helyszíni betonozáshoz szükséges zsaluzat és vasalás. Ezek az elemek jelentős költséggel rendelkeznek, de gyakran nem szerepelnek a modellben.

Az Allplan segítségével a nem modellelemek és a modellelemek összekapcsolása egyszerű. Egyszerűen használja a korábban használt becsléseket, mentse el őket egy teljesen testreszabható katalógusba, és rendelje őket a kérdéses elemekhez. Az eredmény egy átfogó jelentés, amely az összes mennyiséget a mögötte álló ellenőrizhető számításokkal együtt mutatja be.

Ez minden más objektumtípus esetében is működik. Például egy lemezalaphoz hozzárendelhető a kavicsréteg és oldalzsaluzat. Vagy a szerelt falak segítségével kiszámíthatja, hogy mennyi rögzítőelemre van szükség a vázas falak építéséhez. A gipszkartonlapok és a fugák kitöltéséhez szükséges vakolat szintén kiszámítható a felhasználó által meghatározott képletek alapján. Még egy durva modellel is drasztikusan megnő a pontosság és csökken a bizonytalanság.

Jelentősen javítja az építési ütemezést

Az építési ütemterv készítése nagy feladat, akár belsőleg, akár külső alvállalkozókkal készítteti el. Az építési ütemtervet azonban gyakran speciális programban készítik el, mint a Microsoft Project, és nem kapcsolják össze a modellel – így számos előny marad el. A Bimplus by ALLPLAN használatával továbbra is használhatja a Microsoft Projectet, de egy fontos további előnnyel: az építési modell előrehaladása bemutatható az ütemezés bármely szakaszában.

Az építési szakaszok vizuális megjelenítése a teljes építési fázisban erős alapot biztosít a csapat számára az együttműködéshez. Az építkezés munkatársai vizuálisan is megtekinthetik az ütemtervet, és a követelmények könnyen kommunikálhatók, például, hogy mely elemeket kell megépíteni egy adott időszakban. Segít a térbeli határok meghatározásában is, hogy elkerülhető legyen a különböző szakmák vagy alvállalkozók összeütközése a helyszínen. Az építésvezető a helyszínen még az egyes feladatok státuszát is frissítheti itt, így a számlázási osztály élő áttekintést kaphat. Az együttműködés és a tervezés így jelentősen javul.

A Bimplus Add-in lehetővé teszi a Bimplus közvetlen használatát a Microsoft Projecten keresztül. Egyszerűen töltse fel ütemtervét a Microsoft Project interfészen keresztül, és a Bimplus ablakban megjelenő ütemterv frissülni fog. A modell és az ütemterv összekapcsolásához válassza ki a Bimplus segítségével a megfelelő információkat akár manuálisan, akár szűrők segítségével. Ha ez megtörtént, egyszerűen futtathat egy ütemterv-szimulációt akár a Microsoft Projectben, akár a böngészőben. A Bimplus lehetővé teszi, hogy az ütemterv-szimulációt különböző módon jelenítse meg: vagy a teljes előrehaladást mutatja a háttérben lévő kész modellel vagy anélkül, vagy a kiemelt nap során megépíteni tervezett összes objektumot.

Hatékonyan tervezze meg az építkezés alaprajzát

A BIM legkézenfekvőbb felhasználási módja az építőiparban az, hogy a modellt a helyszín digitális másolataként használják az építési tevékenységek megtervezéséhez. Az Allplan olyan tartalmakat kínál, mint a daruk, közlekedési táblák, betonszivattyúk és a járművek kanyarodási útvonalának számítási eszközei, amelyek segítik a tökéletes elrendezés megtervezését. A felhasználó egyszerűen elhelyezi az objektumokat ott, ahol szükség van rájuk, és egy 3D-s vizualizációt, valamint egy 2D-s tervet kap belőle. Az építkezés elrendezésének különböző változatait még a helyszíni munka megkezdése előtt tesztelheti, ami jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent.

A BIM előnye itt az általa lehetővé tett adatvezérelt döntéshozatal. Például a daruk vagy más berendezések ütközésének ellenőrzése gyorsan és egyszerűen elvégezhető, akárcsak annak ellenőrzése, hogy az ideiglenes berendezések elférnek-e a kijelölt helyen. Még az időben változó helyszíni elrendezések is minimális erőfeszítéssel létrehozhatók. A modellből gyorsan kinyerhetők az anyagjegyzékek, így az egyes feladatokhoz szükséges berendezések pontosan megtervezhetők. A kiváló vizualizáció a problémák és a megoldások jobb kommunikációját is támogatja az összes érintett féllel.

BIM a kivitelezésben

Az ilyen modern munkafolyamatok csak a felszínét karcolják a BIM építőipari kivitelezési lehetőségeinek. A BIM javítja az összes fél közötti kommunikációt, ami támogatja az építészek és mérnökök tervezési szándékától a helyszíni megvalósításig tartó utat. Azáltal, hogy a tervezés során elkerülhetők a lehetséges hibák, és még azelőtt megoldhatók, hogy az épület építését befolyásolnák, segít a kockázatok csökkentésében is. Az olyan BIM-megoldások, mint az Allplan és a Bimplus, a meglévő munkafolyamatokba is jól integrálhatók, így az egész csapat gyorsan adaptálhatja őket – töltsd le az ingyenes, 30 napos próbaverziót, hogy elkezdhesd használni!

Még több hasznos szakmai cikk

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

Faszerkezet: modern hangszigetelés megoldás

Faszerkezet - előny vagy hátrány? Egyre több ember élvezi a faépítmények pozitív ökológiai és...

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Integrált munkafolyamat megoldások mérnök irodák számára

Folyton az integrált munkafolyamat kifejezést halljuk mostanában a mérnökszoftverek, így az...

10 JÓ OK A BIM-RE

ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉS – 10 JÓ OK A BIM-RE...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...