Dobjunk be még egy dimenziót – avagy mi az az 5D BIM?

2021. 01. 10.

Normál esetben kicsit ódzkodnánk attól, hogy újabb dimenziókba emeljünk egy meglévő szolgáltatást – valós tartalom nélkül. Amióta hallottunk a 8D mozi (nem írtuk el: nyolc dimenzió) terveiről – azon túl, hogy elcsodálkoztunk mit is találhattak ki 4 és 7 közt – igazság szerint nehezen fogadjuk be ezt a fajta kommunikációt. Ám mégis be kell valljuk, hogy az Allplan és a BIM esetében valóban beszélhetünk az ötödik dimenzióról. Ebből a cikkből kiderül, hogy miért…

Az őskor: 2D CAD

Nem mintha ezt ma már bárkinek is meg kéne magyarázni, aki a szakmánkban dolgozik, hiszen a mérnök szakma sok száz évvel ezelőtti születése óta valamilyen szinten létezik ez a dolog. A kétdimenziós rajzok, nézetek, metszetek, perspektiv ábrák különböző szögekből és részletességgel ábrázolják a szükséges projektet. Persze nem akarunk visszamenni abba az időbe, amikor még – talán – papirusz tekercsre, bárányvérrel írtuk fel a terveket. Ugyanakkor a 2D dokumentáció ma is szerves eleme a tervezésnek és a kivitelezésnek. Szerencsére azonban már a tervezés eggyel magasabb dimenzióban is alapvetővé vált

5d bim

A hőskor: 3D modellezés

Ez sem olyan nagy újdonság, hiszen már a 80-as években éppen ezzel aratott nagy sikert az általunk is forgalmazott CAD-szoftver, az Allplan: három dimenzióban lehetett vele modellezni az épületeket. Mára szinte teljesen elterjedt a szakmában, hogy három dimenzióban alkotjuk meg a modelleket, terveket – melyből a szoftver majd a szükséges kétdimenziós dokumentációt elkészíti számunkra és a partnerek, kivitelezők számára.

https://tangens.hu/blog/igy-hasznalja-ki-a-bim-technologia-lehetosegeit/

A forradalom: 3D BIM

A BIM modellalapú munkamódszer. A BIM segítségével a 3D modellekből pontos épületkomponens készül, azáltal, hogy minden objektumnak jelentést rendelünk, például objektumtípust („fal”). Az objektumokat további információkkal lehet leírni, például az anyag típusára vagy a teljesítményre vonatkozó követelményeknek. Ez létrehoz egy intelligens modellt, amely javítja az információkezelést és a kommunikációt a projektekben. A BIM emellett lehetővé teszi a jelentéstételt és elemzést a modellben található információk, például mennyiségek vagy objektumparaméterek alapján.

Dimenzióváltás: 4D BIM

Máris lelőjük a poént: a negyedik dimenzió (az X, Y és Z tengely után): az idő.  Ennek segítségével már nem csak a tervek, hanem az építkezés folyamata is vizualizálható. Ez valóban előrelépés a kész épület modellezéséhez képest. Gyakorlatilag nem csak az épületet magát, hanem az egész építési folyamatot képesek vagyunk megtervezni.

4d bim idő

De mi az ötödik dimenzió?

Ahogy a cikk bevezetőjében ígértük: minket meggyőzött az érv, hogy ezt valóban 5D BIM-ként emlegessük. Az ötödik dimenzió tökéletesen kiegészíti az imént említett időt. Ugyanis az 5D BIM nem más, mint a korábban elsorolt 4 mellett: a költség.

Költséginformációk hozzáadása a modellösszetevőkhöz lehetővé teszi a költségprofil létrehozását a projekt számára, amely hasznos előre jelezni, hogy mennyi pénzre lesz szükség az egyes mérföldköveknél. A projektmenedzsment alapjaként is meghatározható, hogy a projekt jó úton halad-e, és lehetővé teszi a korrekciós intézkedések azonnali végrehajtását.

5d bim költség

Mi lesz a hatodik dimenzió?

Az a jó hírünk, hogy ezen felül nem kell számítanunk üres, hangzatos szavakra. Természetesen a BIM, mint technológia tovább fejlődik. Számos újabb és újabb szempont, szolgáltatás kapcsolódik majd hozzá. A szakértők azonban ezekre már inkább módszer, vagy kiegészítésként, vagy úgynevezett „Use Case”-ként fognak hivatkozni, a dimenzióknak meghagyva – szinte – eredeti jelentését és rangját.

Ismerd meg jobban a BIM lehetőségeket, használj modern, hatékony és fejlett szoftvereket a mérnökirodádban. Lépj velünk kapcsolatba.

Még több hasznos szakmai cikk

Építészmérnökök mentik meg a világot?

Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a...

3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

A parametrikus hídtervezés

Mivel a hidak a legbonyolultabb épített szerkezetek közé tartoznak, ebből következik, hogy a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...