A BIM egy evolúciós lépcsőfok

2022. 05. 11.

Az építészfórum,ban megjelent egy interjú a TSPC Engineering Kft. üögyvezetőjével, Jancsó Lászlóval, illetve az épületinformációs tervezési csoportvezetővel, Huszár Attilával. A TSPC régóta ügyfelünk, így kiemelnénk néhány, az Allplanra vonatkozó gondolatot.

A teljes cikket itt olvashatod el

Hogy találkoztatok az Allplan programmal?

Egyetemi tanulmányaim során találkoztam előszőr az Allplannal. Akkoriban a figyelmem nagy részét az egyetemi tanulmányaim kötötték le, így nem nyílt lehetőségem arra, hogy mélyebben beleássam magam a program működésébe. Az első munkahelyemen azonban hamar felmerült az igény, hogy miként lehet a munkafolyamatok lefolyását gyorsítani, automatizálni. Ekkor kezdődött el egyfajta útkeresés, melynek céljául tűztem ki, hogy azt a manuális, repetitív munkát, amit rábízhatunk a gépekre, ne a kreatív, gondolkodó ember végezze. Hosszú út vezetett a megoldásig, mely során megismertünk számos szoftvert, azok működését, a benne rejlő lehetőségeket és korlátokat is. Szélesítenünk kellett a perspektívát, így hamar egyértelművé vált, hogy ha mérnöki megoldást keresünk, azt a németeknél érdemes kezdeni.

Az út végén így találtunk rá ismét az Allplanra, ami akkor már nem volt ismeretlen számunkra. Azóta is évente végigszondázom a nagy gyártók tartószerkezeti tervező BIM-platformjait és úgy látom, hogy a mai napig egyedülálló az Allplan háromdimenziós vasalási modulja. Ennek a szoftvernek is megvannak a gyenge pontjai, de ha megismeri ezeket az ember, akkor kis rutinnal elkerülhetők. A szerkezeteink nagy része monolit vasbetonszerkezet, így mai napig az Allplan a kézenfekvő választás.

A teljes cikket itt olvashatod el

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

ACMS Architects: Építészet az éghajlatváltozás idején

Prof. Christian Schlüter, az ACMS Architects munkatársa betekintést nyújt az éghajlatbarát és...

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

„Sokoldalúan használjuk az Allplant, bár nem csak mérnökiroda vagyunk”

Ingatlanbefektetésekben, szállodaberuházásokban, generálkivitelezésben és vasbeton-előregyártásban is érdekelt a K.V Építőipari Kft. és kapcsolt vállalkozásai;

Nem kérdés, hogy megéri a szoftver megismerésére fordított idő

„Hát, a számítógép csak ennyit tud…” – ez az a mondat, amit Petrás Erzsébet már akkor sem hitt el, amikor főfoglalkozásban kivitelező volt. Ma, statikus magántervezőként is folyamatosan keresi az új lehetőségeket, amelyekkel egyszerűbbé, praktikusabbá teheti a munkáját.

Az előregyártott elemekben a jövő

A Bayer Construct összetett tervezői, gyártói és kivitelezői tevékenységéről és az ehhez szükséges...