A BIM növekvő befolyása az amerikai építőiparban

2022. 06. 08.

Az Egyesült Államokban a mérnöki és építészirodák már évek óta széles körben használják az épületinformációs modellező (BIM) programokat. Annak ellenére, hogy viszonylag lassan terjedt el az amerikai projektekben, mára a BIM-szoftverek szinte elfogadott iparági normává váltak. E forradalmi megközelítés növekvő befolyása megrázta az egész AEC-ipart, a cégek igazgatótanácstermeitől az állami törvényhozásokig. Hogyan fogja tehát a digitális munkafolyamatok és a 3D-s tervezési és építési szoftverek egyre szélesebb körű elfogadása alakítani az építés jövőjét?

Lassú kezdet

A BIM nem volt mindig olyan széles körben elfogadott tervezési és építési módszer, mint amilyen ma, különösen az Egyesült Államokban. Valójában a BIM észak-amerikai bevezetése a kezdetektől fogva lassú volt, és a bürokrácia gyötörte. Mindezt annak ellenére, hogy a technológia és a megközelítés koncepcionális alapjait Douglas C. Engelbart amerikai mérnök 1962-ben álmodta meg. Augmenting Human Intellect című tanulmányában Engelbart elképzelte a jövő építészét, és leírta annak a technológiának a használatát, amelyet ma BIM-nek neveznénk. Ez a vízió azonban csak az 1980-as években vált valóra, amikor Angliában több rendszert is kifejlesztettek és különböző projekteken teszteltek. Az idő múlásával a rendszer fejlesztése folyamatosan haladt előre. Az Egyesült Államok azonban a számítástechnika jelentős fejlődésére és a külföldi kormányok szélesebb körű elfogadására várt, mielőtt általánossá vált volna.

A BIM kifejlesztésének motivációja az építészek és mérnökök által egyaránt tapasztalt, évszázados probléma megoldásának közös igényéből fakadt. Egy kétdimenziós tárgy papírra rajzolása sok problémát okoz, amikor azt a valós háromdimenziós formájába kell átalakítani. Ehhez jött még a papír alapú rajzok eredendő hatástalansága. Nem meglepő, hogy a papír idővel romlik, és az építési folyamat során nem lehet gyorsan frissíteni, hogy tükrözze a tervezésben és a kivitelezésben bekövetkezett változásokat.

Mivel ez a probléma még frissen élt a fejlesztők fejében, és a számítástechnika aranykora már javában tart, a kormányhivatalok és a technológiai cégek is kezdték felismerni a számítógépes tervezésben rejlő értéket az építőiparban. A BIM továbbfejlesztésébe történő beruházások gyorsan növelték a BIM használatát az aktív projektekben, és mérhető hatékonyságnövekedést eredményeztek a munkaterületen.

Még az amerikai hadsereg is érdeklődést mutatott, mivel a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) számos projektet finanszírozott a továbbfejlesztése érdekében. Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére a számítástechnika eléggé előrehaladt ahhoz, hogy életképes kereskedelmi lehetőséget teremtsen a magánépítési projektekben való használatra. Idővel a BIM elfogadott szabványként kezdett gyökeret verni, és a kormányzati szervek egyre nagyobb lendületet kaptak, hogy jogi felhatalmazást adjanak a állami projektekben való használatára. Az Egyesült Államokban a legjelentősebb megbízások 2006-ban az amerikai hadsereg mérnöki testülete által kínált összes szerződésre, 2009-ben pedig Texasban és Wisconsinban az összes közpénzből finanszírozott építményre vonatkoztak.

A BIM alkalmazása az USA-ban ma

Napjainkban a BIM hatása az Egyesült Államok építészeti, mérnöki és építőipari ágazatára óriási. Az American Institute of Architects (AIA) 2020-as cégfelmérési jelentése szerint a nagyméretű építészirodák 100%-a alkalmazza a módszertant, és a kisebb cégek közel 33%-a is részt vesz benne. A felhasználás növekedése egybeesik azzal az igénnyel, hogy az egyre összetettebb projekteket határidőre és a költségkeret betartása mellett kell megvalósítani. Mindez azon túlmenően, hogy egyre több amerikai államban egyre nagyobb jogi nyomás nehezedik a BIM-felhasználásra a közbeszerzési projekteknél. Ahogy a világ egyre többet tanul a digitális tervezéshez használt számítógépekről, ez a szám várhatóan csak növekedni fog.

Fontos különbségtétel azonban, hogy a BIM-et az Egyesült Államokban szövetségi szinten nem írják elő. A mai napig nincs követelmény a közszféra projektjei számára a technológia használata, ami nagyban eltér az olyan országoktól, mint az Egyesült Királyság és Szingapúr, ahol szigorú, átfogó irányelvek vonatkoznak a használatára.

Az amerikai cégek elsősorban a hatékonyságot, az anyaghulladék csökkentését és a helyszíni biztonság javítását szolgáló előnyei miatt, nem pedig jogi előírás miatt fogadták el a módszert. Bár nagy a nyomás, hogy szövetségi szinten előírják a módszer alkalmazását az 5 millió USD-nél többe kerülő közprojekteknél, az USA-ban nincs olyan központi kormányzati szerv, amely az infrastrukturális és mélyépítési projektekért lenne felelős. Ez lehet az egyik oka a késedelmes nemzeti szintű bevezetésnek.

A BIM-módszertan ágazati hatása

Szerény kezdetei ellenére a BIM az egész országban biztos lábakon állt a nagyobb projektekben. Míg a BIM-et általában nagyobb projekteknél, például mélyépítési és infrastrukturális vállalkozásoknál használják, a magánépítési szerződésekben és még a lakásépítésben is egyre nagyobb mértékben alkalmazzák, ahogy az elfogadásból származó előnyök nőnek és a költségek csökkennek.

A mérnökök és építészek az építés egyik alapkövetelményeként pozícionálva magukat, képesek voltak a tervezés határait feszegetni, miközben még mindig időben teljesítették a feladatokat. Ez leginkább a New York-i One World Trade Center (más néven Freedom Tower) építésénél mutatkozott meg. Az 1776 láb magas és szinte teljes egészében 3D-s modellezéssel tervezett épület puszta mérete és működési követelményei miatt az egyik legösszetettebb épületprojekt, amelyet valaha az Egyesült Államokban megvalósítottak.

A One World Trade Center New Yorkban

Kétségtelen, hogy a BIM az egyik legnagyobb hatású változás volt az amerikai építőiparon belül a közelmúlt történetében. A BIM fejlődésének köszönhetően az építészek és mérnökök ma már virtuálisan megtervezhetnek, és megépíthetnek egy projektet, még mielőtt az első kapavágást tennék a helyszínen.

Az építőipar jövőjének támogatása

Az ALLPLAN-nál arra törekszünk, hogy ügyfeleinknek a legmodernebb 2D és 3D modellező építőipari szoftverek legjobbjait nyújtsuk. Szigorú tesztelés és világméretű alkalmazás révén megoldásaink a digitális kommunikáció és információmegosztás élvonalába tartoznak, olyan megoldásokkal, mint a Bimplus by ALLPLAN. Ez a felhőmegoldásunk alkalmas többek között ütközésvizsgálatra, anyagok- építőelemek és szerelvények kezelésére, hibajegyek követésére; mindezt a megépíthetőség célkeresztben tartásával.

Még több hasznos szakmai cikk

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

10 gyakorlati példa a tervezés automatizálására

A számos kihívással szemben az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) cégek a keményebb helyett...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a...

Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta,...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...