A BIM növekvő befolyása az amerikai építőiparban

2022. 06. 08.

Az Egyesült Államokban a mérnöki és építészirodák már évek óta széles körben használják az épületinformációs modellező (BIM) programokat. Annak ellenére, hogy viszonylag lassan terjedt el az amerikai projektekben, mára a BIM-szoftverek szinte elfogadott iparági normává váltak. E forradalmi megközelítés növekvő befolyása megrázta az egész AEC-ipart, a cégek igazgatótanácstermeitől az állami törvényhozásokig. Hogyan fogja tehát a digitális munkafolyamatok és a 3D-s tervezési és építési szoftverek egyre szélesebb körű elfogadása alakítani az építés jövőjét?

Lassú kezdet

A BIM nem volt mindig olyan széles körben elfogadott tervezési és építési módszer, mint amilyen ma, különösen az Egyesült Államokban. Valójában a BIM észak-amerikai bevezetése a kezdetektől fogva lassú volt, és a bürokrácia gyötörte. Mindezt annak ellenére, hogy a technológia és a megközelítés koncepcionális alapjait Douglas C. Engelbart amerikai mérnök 1962-ben álmodta meg. Augmenting Human Intellect című tanulmányában Engelbart elképzelte a jövő építészét, és leírta annak a technológiának a használatát, amelyet ma BIM-nek neveznénk. Ez a vízió azonban csak az 1980-as években vált valóra, amikor Angliában több rendszert is kifejlesztettek és különböző projekteken teszteltek. Az idő múlásával a rendszer fejlesztése folyamatosan haladt előre. Az Egyesült Államok azonban a számítástechnika jelentős fejlődésére és a külföldi kormányok szélesebb körű elfogadására várt, mielőtt általánossá vált volna.

A BIM kifejlesztésének motivációja az építészek és mérnökök által egyaránt tapasztalt, évszázados probléma megoldásának közös igényéből fakadt. Egy kétdimenziós tárgy papírra rajzolása sok problémát okoz, amikor azt a valós háromdimenziós formájába kell átalakítani. Ehhez jött még a papír alapú rajzok eredendő hatástalansága. Nem meglepő, hogy a papír idővel romlik, és az építési folyamat során nem lehet gyorsan frissíteni, hogy tükrözze a tervezésben és a kivitelezésben bekövetkezett változásokat.

Mivel ez a probléma még frissen élt a fejlesztők fejében, és a számítástechnika aranykora már javában tart, a kormányhivatalok és a technológiai cégek is kezdték felismerni a számítógépes tervezésben rejlő értéket az építőiparban. A BIM továbbfejlesztésébe történő beruházások gyorsan növelték a BIM használatát az aktív projektekben, és mérhető hatékonyságnövekedést eredményeztek a munkaterületen.

Még az amerikai hadsereg is érdeklődést mutatott, mivel a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) számos projektet finanszírozott a továbbfejlesztése érdekében. Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére a számítástechnika eléggé előrehaladt ahhoz, hogy életképes kereskedelmi lehetőséget teremtsen a magánépítési projektekben való használatra. Idővel a BIM elfogadott szabványként kezdett gyökeret verni, és a kormányzati szervek egyre nagyobb lendületet kaptak, hogy jogi felhatalmazást adjanak a állami projektekben való használatára. Az Egyesült Államokban a legjelentősebb megbízások 2006-ban az amerikai hadsereg mérnöki testülete által kínált összes szerződésre, 2009-ben pedig Texasban és Wisconsinban az összes közpénzből finanszírozott építményre vonatkoztak.

A BIM alkalmazása az USA-ban ma

Napjainkban a BIM hatása az Egyesült Államok építészeti, mérnöki és építőipari ágazatára óriási. Az American Institute of Architects (AIA) 2020-as cégfelmérési jelentése szerint a nagyméretű építészirodák 100%-a alkalmazza a módszertant, és a kisebb cégek közel 33%-a is részt vesz benne. A felhasználás növekedése egybeesik azzal az igénnyel, hogy az egyre összetettebb projekteket határidőre és a költségkeret betartása mellett kell megvalósítani. Mindez azon túlmenően, hogy egyre több amerikai államban egyre nagyobb jogi nyomás nehezedik a BIM-felhasználásra a közbeszerzési projekteknél. Ahogy a világ egyre többet tanul a digitális tervezéshez használt számítógépekről, ez a szám várhatóan csak növekedni fog.

Fontos különbségtétel azonban, hogy a BIM-et az Egyesült Államokban szövetségi szinten nem írják elő. A mai napig nincs követelmény a közszféra projektjei számára a technológia használata, ami nagyban eltér az olyan országoktól, mint az Egyesült Királyság és Szingapúr, ahol szigorú, átfogó irányelvek vonatkoznak a használatára.

Az amerikai cégek elsősorban a hatékonyságot, az anyaghulladék csökkentését és a helyszíni biztonság javítását szolgáló előnyei miatt, nem pedig jogi előírás miatt fogadták el a módszert. Bár nagy a nyomás, hogy szövetségi szinten előírják a módszer alkalmazását az 5 millió USD-nél többe kerülő közprojekteknél, az USA-ban nincs olyan központi kormányzati szerv, amely az infrastrukturális és mélyépítési projektekért lenne felelős. Ez lehet az egyik oka a késedelmes nemzeti szintű bevezetésnek.

A BIM-módszertan ágazati hatása

Szerény kezdetei ellenére a BIM az egész országban biztos lábakon állt a nagyobb projektekben. Míg a BIM-et általában nagyobb projekteknél, például mélyépítési és infrastrukturális vállalkozásoknál használják, a magánépítési szerződésekben és még a lakásépítésben is egyre nagyobb mértékben alkalmazzák, ahogy az elfogadásból származó előnyök nőnek és a költségek csökkennek.

A mérnökök és építészek az építés egyik alapkövetelményeként pozícionálva magukat, képesek voltak a tervezés határait feszegetni, miközben még mindig időben teljesítették a feladatokat. Ez leginkább a New York-i One World Trade Center (más néven Freedom Tower) építésénél mutatkozott meg. Az 1776 láb magas és szinte teljes egészében 3D-s modellezéssel tervezett épület puszta mérete és működési követelményei miatt az egyik legösszetettebb épületprojekt, amelyet valaha az Egyesült Államokban megvalósítottak.

A One World Trade Center New Yorkban

Kétségtelen, hogy a BIM az egyik legnagyobb hatású változás volt az amerikai építőiparon belül a közelmúlt történetében. A BIM fejlődésének köszönhetően az építészek és mérnökök ma már virtuálisan megtervezhetnek, és megépíthetnek egy projektet, még mielőtt az első kapavágást tennék a helyszínen.

Az építőipar jövőjének támogatása

Az ALLPLAN-nál arra törekszünk, hogy ügyfeleinknek a legmodernebb 2D és 3D modellező építőipari szoftverek legjobbjait nyújtsuk. Szigorú tesztelés és világméretű alkalmazás révén megoldásaink a digitális kommunikáció és információmegosztás élvonalába tartoznak, olyan megoldásokkal, mint a Bimplus by ALLPLAN. Ez a felhőmegoldásunk alkalmas többek között ütközésvizsgálatra, anyagok- építőelemek és szerelvények kezelésére, hibajegyek követésére; mindezt a megépíthetőség célkeresztben tartásával.

  • Országjárásra indulunk
    Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a Tekla szoftverek forgalmazói a Digitális Építőipar szervezésében országos körútra indulnak. A hazai élvonalbeli szoftverek képviselői … Bővebben
  • Tervezett Allplan Karbantartás: 2023. 08. 02
    Kedves kollégák A tervezett technikai frissítések és fejlesztések miatt valószínűsíthető, hogy a Bimplus, Allplan Exchange és Allplan Share felhőszolgáltatásaink 2023. augusztus 02-án 10:00 és 16:00 óra között rövid ideig nem … Bővebben
  • ALLPLAN Campus diákoknak
    Az ALLPLAN, a Nemetschek cégcsoport kiemelt építészeti- és építőmérnöki szoftvere, nyári akadémiát hirdet építész- és mérnökhallgatóknak, melynek elvégzői hivatalos oklevelet is kapnak a fejlesztőcégtől. Miért jó ez Neked? Tudod hány iroda … Bővebben

Még több hasznos szakmai cikk

OpenBIM mint a digitális adatcsere jövőbeli szabványa

Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy az OpenBIM a digitális adatcsere jövőbeli szabványa. A...

Lakossági tervezés megkönnyítése

Mladen Morača, az NS Drafter tervezőjének vendégposztja az Allplan blogjában jelent meg. Egy új,...

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

BIM az infrastruktúra számára

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...