A BIM-től a digitális eszközkezelésig az AI és az IoT segítségével

2022. 01. 19.

Miközben az épületinformációs modellezés (BIM) forradalmasította a szerkezetek tervezésének és építésének módját, a legtöbb figyelmet a BIM által e területeken biztosított előnyökre fordították. Az építési fázison túlmutatva azonban a BIM az üzemeltetés során is számos előnyt biztosíthat az eszközgazdálkodás számára. A szerkezet vagy épület virtuális digitális ikertestvére – a tervezés és az építés során megadott összes eszközinformációval együtt – hasznos módja annak, hogy az összes eszközről egy központi helyen naprakész nyilvántartás álljon rendelkezésre. Az olyan technológiákkal kombinálva, mint a tárgyak internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI), egy rendkívül hatékony és intelligens digitális eszközkezelő rendszer lehet az eredmény.

Mi az a vagyonkezelés?

Az eszközgazdálkodás az épület összes elemének gazdasági szemléletét jelenti: példaként említhetjük az épület gépészeti berendezéseit és az épület szerkezeti elemeit, mint például a falakat, ablakokat stb., valamint a használatukhoz szükséges összes eszközt: bútorokat, nyomtatókat, érzékelőket, biztonsági berendezéseket, orvosi eszközöket, gyártási eszközöket, az épület típusától függően. Sok összetett épületprojekt esetében a professzionális eszközgazdálkodás már az építészeti tervezés előtt megkezdődik. Olyan kérdéseket kell megválaszolni, mint például, hogy milyen gépekre lesz szükség, milyen készletekre van szükség, hogy az épület elegendő helyet biztosítson, hogy az energiaellátási szempontok teljesüljenek, és hogy olyan szempontok, mint a szellőzés, kielégítsék a követelményeket. Ez gyorsan összetett folyamattá válik. Ennek jobb kezelése érdekében az ügyfelek gyakran adatbázisokat hoznak létre egyedi igényeik alapján.

Képzelje el, hogy egy épületből használat közben adatokat lehet gyűjteni, amelyek lehetővé teszik az olyan szolgáltatások, mint a fűtés, a szellőzés vagy a világítás mérését és optimalizálását az aktuális körülmények függvényében. Ezzel a beállítással a kereskedelmi épületek energiafelhasználása finomhangolható lenne a hatékonyság és a költséghatékonyság javítása érdekében.

Az épületen vagy építményen belüli, internetképes érzékelők használatával és ezen információknak egy mesterséges intelligenciával támogatott rendszerbe való irányításával ez megvalósulhat – sőt, a kutatások már el is kezdődtek e technológiák összekapcsolására. Míg a teljesítményre vonatkozó információkat manuálisan is össze lehet gyűjteni, az IoT-érzékelők beépítése egy épületbe vagy szerkezetbe automatizálhatja ezt a folyamatot, és lehetővé teszi, hogy az információkat más folyamatok könnyen felhasználhassák. A mesterséges intelligencia segítségével az érzékelők által gyűjtött adatok gyorsan elemezhetők és felhasználhatók a használati minták előrejelzésére, valamint arra, hogy a különböző tényezők – például a jelenlévő felhasználók száma vagy az időjárási viszonyok – hogyan befolyásolják a fogyasztást.

BIM az eszközgazdálkodáshoz

Sok szerkezet esetében az eszközgazdálkodást a BIM-től elkülönítve kezelik. Ahhoz azonban, hogy a digitális eszközgazdálkodás valóban működjön, a jobb döntéshozatal és tervezés támogatásához megfelelő és megbízható eszközadatokra van szükség – ezeket az információkat a BIM és az épületadatbázis és az eszközadatbázis kombinálása biztosíthatja. Ennek az építési folyamat során történő konzisztens fenntartása kihívást jelent. A tervezési folyamat során nem minden eszközinformáció kerül modellezésre a BIM segítségével. Egyes eszközök bizonyos projektek esetében eszközadatbázisban lesznek kezelve, mások pedig a BIM-modellben és az eszközadatbázisban is modellezve lesznek. Valójában az eszközinformációkkal kombinált épületmodell a válasz az adatok konzisztenciájára és folyamatosságára az épület teljes életciklusa során, ami a szerkezet digitális ikertestvérének alapját képezheti, amely aztán ideális platformot biztosíthat a digitális eszközkezeléshez, ha IoT-érzékelőkkel és mesterséges intelligenciával kombinálják.

Az Allplanban könnyen létrehozhatók 3D-s épületmodellek. Ha az épület már létezik, a modellezési folyamat felgyorsításához 2D tervek, 3D szkennelések és pontfelhők is felhasználhatók. A véglegesített modellek a Bimplus, az ALLPLAN nyílt BIM-alapú közös adatkezelési platformja, segítségével más szoftverekhez és technológiákhoz is csatlakoztathatók. A nyílt IFC adatcsere-interfészeknek köszönhetően a Bimplus képes a BIM-modelleket bármely BIM-eszközből migrálni, ráadásul megvalósul az összes szakterület teljes információjának közös platformon történő kezelésére. A Bimplus lehetővé teszi ezen információk elemzését, a Bimplus API pedig lehetővé teszi az integrációt más programokkal, az adatok felhasználása, karbantartása és gazdagítása érdekében az épület életciklusa során. A digitális eszközgazdálkodási rendszer megvalósításának valóban összekapcsolt és holisztikus megközelítése válik valósággá.

A digitális eszközkezelés integrált megközelítése

Az olyan újonnan megjelenő technológiák, mint az IoT-érzékelők és a mesterséges intelligencia kihasználása, valamint ezek kombinálása a BIM-modellben található eszközinformációkkal integrált megoldást nyújthat a digitális eszközgazdálkodásra. Az Allplan és a Bimplus együttesen zökkenőmentessé és egyszerűvé teszi az integrált munkafolyamat megvalósítását a tervezés és az építés során. Az építkezés befejeztével a Bimplus összekapcsolható a Spacewell FM-megoldásával, ami jelentősen javítja és támogatja az információk elérhetőségét a későbbi eszközkezelési folyamat létrehozásához.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg jobban a jövő tervezői megoldásait!

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Útmutató a sikeres előregyártáshoz

Az előregyártást és a moduláris építkezést évek óta a szakmunkáshiányra és az egyre növekvő...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...