A BIM üzleti előnyei: vizsgáljuk meg közelebbről

2023. 02. 03.

Az épületinformációs modellezést (BIM) egyre több megrendelő és hatóság írja elő. A kérdés azonban továbbra is fennáll: léteznek a BIM üzleti előnyei? Valóban biztosítja-e azokat az előnyöket, amelyeket mindannyian keresünk; nevezetesen a nagyobb hatékonyságot, kevesebb hibát, kevesebb hulladékot, kisebb környezeti hatásokat és gyorsabb tervezési és építési ütemezést? A válasz erre egy határozott igen – és a számok ezt bizonyítják. A BIM üzleti előnyei sokrétűek és az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat minden szektorában alkalmazhatóak.

BIM-tervezés az AEC számára

Az AEC-építési projektek esetében a BIM sokkal gyorsabb tervezési fázist tesz lehetővé. A BIM egyik fő előnye a tervezésben az, hogy mennyivel lehet gyorsabb a tervezési eredmények, a vizualizációk és az építési rajzok elkészítése. A 2D-s és 3D-s tervezési módszerek egymás melletti összehasonlítása azt mutatja, hogy a 3D-s tervezés akár 50%-kal gyorsabb, valamint pontosabb, mint a 2D-s megközelítések, amikor az építési eredmények elkészítéséről van szó.

Ezen felül a BIM-módszertan olyan munkafolyamat-hatékonyságot kínál, amely támogatja az együttműködő tervezést és a fokozott építhetőséget. A tervező partnerekkel való csere a projekt korábbi szakaszában válik lehetővé, és így az épülettervezés jobban összehangolható. Egy mérnöki iroda becslése szerint a BIM bevezetésével mintegy 30-35%-kal nőtt a termelékenységük, míg egy másik iroda ugyanekkora növekedést tapasztalt, amikor a tervezési és tervezési tevékenységükben áttértek az Allplanra. Az Allplan segítségével a BIM-munkamódszertan könnyen bevezethető, és a szoftver automatikusan támogatja a 2D-ről 3D-ről BIM-re történő váltást.

„Az Allplan mellett döntöttünk, és a tervezési időnk 30%-át megtakarítottuk.” – DW Group

Olyan tényezők, mint a mennyiségi információk megszerzésének pontossága és hatékonysága hozzájárulnak ehhez az arányszámhoz, mivel a mennyiségek másodpercek alatt levezethetők a modellből a 2D rajzokból fáradságosan és manuálisan kiszámított mennyiségek helyett. Ez különösen az vasbeton mennyiségeinek és a vashajlítási listák elkészítésénél mutatkozik meg, ami sokkal gyorsabb az ügyfeleink számára, egyes becslések szerint akár 90%-kal is gyorsabb, mint manuális módszerekkel. Ezenkívül a végeredmény sokkal pontosabb, mivel a mennyiségek a modellben tervezetteket tükrözik.

A BIM üzleti előnyei az infrastruktúrában

A BIM az infrastrukturális tervezéshez is hihetetlenül előnyös lett. Az olyan megoldások, mint az Allplan Bridge, a hídtervezés minden fázisát egyetlen nagy teljesítményű, parametrikus BIM-képes programban egyesítik. A rendkívül részletes hídmodellek létrehozásától – amelyek olyan komponenseket is tartalmaznak, mint például az előfeszítő pászmák – a szerkezeti elemzésig, a rajzok előállításáig és a kivitelezés integrálásáig egy híd-specifikus BIM-megoldás hatalmas időt takarít meg, és növeli a pontosságot a teljes folyamat során. Valójában a hídtervezés akár 63%-kal gyorsabbnak és hihetetlenül pontosnak bizonyulhat ennek eredményeképpen.

A parametrikus modell például lehetővé teszi sablonok egyszerű létrehozását és újrafelhasználását a jobb tervezési hatékonyság és a lényegesen nagyobb rugalmasság érdekében. Eközben a geometriai modell az elemzési modell automatikus generálására is szolgál, így a módosítások elvégzése egyszerűbbé válik, ami jelentős időt takarít meg és csökkenti a hibák számát. Mivel a hídtervezés iteratív folyamat, ez különösen előnyös. A geometriai és az analitikus modellek közötti átjárhatóság a hatékonyabb projekt-együttműködést is támogatja, különböző hídtípusokra vonatkozó megoldásokkal. Ide értve a különböző felépítményi- és alépítményi elemeket is.

A BIM üzleti előnyei az előregyártásban

Az előregyártás alkalmazásának folyamatos növekedésével az előregyártás, az iparosított építés és a helyszíni gyártás hatékony munkafolyamatai elengedhetetlenek ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a kereslettel. A BIM itt is előnyöket kínál – számos automatikus funkció a Robin Village Development Pte Ltd. által mért mintegy 52%-os termelékenységnövekedést biztosít. Speciális területeken, mint például a MEP-tervezés integrációja, a folyamat akár 75%-kal gyorsabban elvégezhető, mint a kézi tervezési módszerek alkalmazásával. Például az Allplan Precast olyan eszközei, mint az gyártmánytervek automatikus készítése, az egy kattintással történő vasalás és a parametrikus szerelvények jelentős időt takarítanak meg. Ez teszi lehetővé az előregyártott elemek tervezői és gyártói számára, hogy a 2D-s módszerekhez képest sokkal gyorsabban teljesítsék a projekteket.

A minőség javítása a BIM másik előnye az előregyártás esetében. Az automatizált ellenőrzési rendszerek, és szabályok segíthetnek a hibák minimalizálásában és megelőzésében, mielőtt azok bekövetkeznének. Az importált IFC objektumok könnyen átalakíthatók intelligens előregyártott elemekké, így egyetlen részlet sem marad ki. Továbbá, mivel a modell és a gyártmánytervek mindig szinkronban vannak, a modellben bekövetkező bármilyen változás azonnal megjelenik a rajzokban. Az Allplan Precast ügyfele, a BauMax szerint akár 60%-kal magasabb minőség érhető el az előregyártott BIM-megoldásokkal.

Együttműködés a BIM-mel

Az együttműködés és az összes fél közötti kommunikáció 100%-kal hatékonyabb a BIM segítségével, mint a 2D-s megközelítésekkel. A felhőtechnológiát használó OPEN BIM modellalapú adat- és projekt-együttműködési platform, a Bimplus segít a tevékenységek koordinálásában és a projektinformációk zökkenőmentes ellenőrzésében. A projektadatok bárhonnan elérhetők és mindig naprakészek, így mindenki bármikor hozzáférhet a számára szükséges legfrissebb információkhoz.

Ez egyben lehetőséget biztosít a projektadatok összevonására, koordinálására, felülvizsgálatára és kezelésére egy központi modellben, a hatékonyabb döntéshozatal érdekében. Például az átdolgozások és feladatok központilag rendelhetők, követhetők és kezelhetők a Bimpluson keresztül vagy a BIM Explorerben közvetlenül az Allplanban, ami jelentősen hatékonyabb. A különböző szakágspecifikus almodellek együttes összehasonlításának lehetősége hatékony vizualizációs eszközt biztosít, amely segíthet az ütközések azonosításában, információt szolgáltat a tervezési döntések megalapozásához, vagy akár annak megértéséhez, hogy egy elem hogyan lép kölcsönhatásba a környezetével. Az átláthatóság, a következetesség és a koordináció 100%-kal hatékonyabb egy olyan projekt-összehangolási platform, mint a Bimplus alkalmazásával, mint például a rajzok és e-mailek önmagukban.

A BIM üzleti előnyei

A BIM gyorsan válik minden építészeti, mérnöki és építési projekt nélkülözhetetlen részévé – és a BIM üzleti előnyei jól mutatják, hogy miért. A teljes folyamatláncban és minden ágazatban a BIM képes jelentősen javítani a kommunikációt, a hatékonyságot, a minőséget, az együttműködést és az ellenőrzést. Ha szeretnéd megtapasztalni a BIM előnyeit, és látni, hogy milyen termelékenységnövekedést érhetsz el projektjeiben, töltsd le az Allplan AEC ingyenes, 30 napos próbaverzióját.

Még több hasznos szakmai cikk

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Faszerkezet: modern hangszigetelés megoldás

Faszerkezet - előny vagy hátrány? Egyre több ember élvezi a faépítmények pozitív ökológiai és...

Az építészeti tervezés fázisai

Az építészeti tervezés is jól tervezhető, ütemezhető lépésekből áll, bár egy építész napi munkája...

5 AEC iparági trend, amelyre 2021-ben figyelni kell

Az elmúlt év jelentősen felforgatta többek között az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC)...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...