A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

2022. 02. 16.

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja

Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és építőiparban (AEC) dolgozik, tisztában van azzal, hogy az épületinformációs modellezés (BIM) milyen előnyökkel jár a munkánk szempontjából. Tudjuk, hogy a BIM rendkívül hasznos és olyan eljárás, amely nélkül nem tudunk hatékonyan tervezni. A kérdés azonban az, hogyan győzzük meg ügyfeleinket a BIM előnyeiről? Elmondhatjuk nekik, hogy költségbiztonságot nyernek, csökken a pazarlás, és kevesebb problémájuk lesz a helyszínen, de nehéz lehet ezt valóban elhinniük, amíg saját maguk nem tapasztalják meg. Látniuk kell a BIM-et a gyakorlatban. Hogyan mutathatjuk meg tehát ügyfeleinknek a BIM előnyeit, ha nem vesznek részt közvetlenül a tervezési és építési folyamatban?

Az általam talált megoldás az, hogy szó szerint megmutatom az ügyfélnek a projektet, és hagyom, hogy megtapasztalják, mielőtt megépülne. Ennek egyik módja egy virtuális valóság headset, egy okostelefon és a BIM modellből készített 360°-os fotó. Ezekkel létrehozhat egy virtuális valóság jelenetet, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfél megtapasztalja a teret, és még a projekt megépítése előtt foglalkozzon az esetleges problémákkal vagy változtatásokat hajtson végre – és megértse a változtatások hatását. Hirtelen az ügyfél nemcsak azt láthatja, hogyan fog kinézni a projektje, hanem azt is, hogy milyen értéket képvisel az eszközinformációk korai szakaszban történő birtoklása.

Mindez a modellel kezdődik, amelyet a BIM-kompatibilis szoftveremmel, az Allplan-nal készítek. Ebben az útmutatóban felvázolok egy egyszerű, lépésről-lépésre történő folyamatot, amellyel létrehozhat egy magával ragadó virtuális valóságélményt az ügyfél projektjéről, amellyel megmutathatja, hogy milyen előnyökkel járhat a BIM.


A jelenet beállítása az Allplanban

Ahhoz, hogy elkezdhessük, három dologról kell gondoskodnunk a modellben, hogy létrehozzuk a virtuális valóság jelenetet: textúrák, fények és kamera. Ez olyan, mintha egy filmforgatás színpadát állítanánk fel, és megmutatom, hogyan kezeljük ezt a három szempontot az Allplanban.

Ha már megtervezted a modellt az Allplanban, elkezdheted hozzáadni az objektumokhoz az anyagtextúrákat. Ha például egy házat tervezel, és meg szeretnéd mutatni az ügyfélnek az új konyháját, akkor textúrákat adhatsz a falakhoz és más elemekhez. Lehet, hogy a falak fehér vakolatból, a padló csempéből, a mennyezet sötét fából, a szekrények és az ablakkeretek pedig másfajta fából készülnek.

Ha az Allplanban duplán kattint ezekre az elemekre, akkor a felszínét egy másik felületi textúrára változtathatja. Ekkor megnyílik egy másik ablak, ahol kiválaszthatja a kívánt textúrát, akár a saját egyéni felületeiből, akár az Allplan könyvtárából. Egyszerűen alkalmazza ezeket a textúrákat a helyiségben lévő objektumokra, és hirtelen a látvány kevésbé hasonlít egy makettre, sokkal inkább egy valódi házra.

Ezután gondoskodunk a világításról. A Vizualizáció lapon van egy Környezet nevű opció. Itt ellenőrizhetjük, hogy az északi irány helyesen van-e elhelyezve a modellhez képest. Ezután ki kell választanunk a dátumot és az időt is, mivel ez befolyásolja a nap helyzetét. Ezen információk beírásával beállíthatjuk a jelenetben jelenlévő természetes fényt.

Ezután a Vizualizáció > Projektfények beállítása menüpontra megyünk. Ez megmutatja nekünk, hogy hol van a belső világítás a projekten belül, zöld jelölésekkel kiemelve. Bár a belső világítás egy különálló tervezési terület, ennek a lépésnek az a fontos része, hogy a projekthez hozzáadjuk a világítást, és kiválasztjuk a világítás bekapcsolásának lehetőségét.

Végül ideje beállítani a kamerát. Ha a 3D nézetbe lép (a képernyő bal alsó részén található gombok segítségével), megjelenik egy ablak a kamera beállításaival. Ne feledje, hogy az Allplanban a függőleges sík az Y tengely. Ezért ahhoz, hogy a helyiséget egyenesen nézze, az Y tengelyt 0-ra kell állítani a Célpont opcióban. Ez azt jelenti, hogy egyenesen a horizontra fog nézni, nem pedig felfelé vagy lefelé.

Miután ezeket a beállításokat beállította, lépjen a Vizualizáció > Renderelés menüpontra. Ezekben az opciókban beállíthatja a kívánt méretre a felbontást – az Allplan lehetővé teszi a teljes HD felbontást és a különböző képarányokat. Az Általános beállítások alatt győződjön meg róla, hogy az Ambient occlusion opció be van jelölve, és az Optimalizálás belső térre opciót belső térre állította. A Kamera beállításai alatt pedig jelölje be a Szférikus opciót, és állítsa a Módot a Szélesség, hosszúságra. Most itt az ideje rákattintani a Render gombra az alján.

Amikor a renderelés befejeződik, a jelenet lenyűgöző képe jelenik meg a képernyőn. A renderelő ablakban tetszés szerint módosíthatja a beállításokat, például a színtelítettséget, a fényerőt és a kontrasztot, majd kattintson a Mentés bitképként gombra. Mentsd el a fájlt egy kényelmes helyre, készen a következő lépésre.


A virtuális valóság élményének megteremtése

Nagyon ajánlom a RICOH THETA használatát a 360°-os fotó elkészítéséhez. A program ingyenesen letölthető, és lehetővé teszi, hogy tökéletesen eligazodjunk az Allplan segítségével az imént létrehozott jelenetben. Egyszerűen csak húzza a fájlt a RICOH THETA-ba, és máris bármilyen szögből megtekintheti a szobát.

De hogyan juttassuk el ezt a fotót egy okostelefonra, hogy a virtuális valóság headset segítségével megnézhessük? Itt inkább a Momento360-at használom – egyszerűen látogasson el a weboldalukra, és hozzon létre egy fiókot, ha még nem rendelkezik ilyennel. Van egy ingyenes csomagjuk, amely 2 GB tárhelyet kínál a fényképek számára. A kezelő felületen lépjen a Saját média menüpontra, és töltse fel a fényképet az Allplanról.

Ezután látogasson el a Momento360-ra az okostelefonján, és jelentkezzen be újra. A bal felső sarokban egyszerűen keresse meg a megfelelő fotót a Saját médiámban. Érintse meg a fotót a megnyitásához, majd jobbra van egy szemüveg ikon. Koppintson az ikonra, fordítsa oldalra a telefonját, és tegye a kívánt fejhallgatóba. Most már az ügyfele virtuális valóságban is megtekintheti a szobáját – higgye el, meg fog őrülni!A BIM értéke az ügyfelek számára

Ha néhány egyszerű lépéssel meg tudja mutatni ügyfeleinek a projektet a virtuális valóságban, az segíthet megmutatni nekik a BIM erejét. Ezzel a módszerrel ügyfelei vizualizálhatják a teret és az elrendezést, és változtatásokat eszközölhetnek, ha nem elégedettek – ez a 3D tervezés értéke. A BIM segítségével a modellben található további információk segíthetnek más jellemzők, például egy tárgy súlya vagy a hőátbocsátási tényező megértésében is. Ezekkel az adatokkal előre láthatja a helyszínen felmerülő problémákat, és értékmentő mérnöki munkát végezhet. A 3D-s tervezés segít megérteni a mennyiségeket, de nem feltétlenül a minőséget – ehhez a BIM-re van szükség.

Amikor megmutatja nekik az Ön által létrehozott virtuális valóságjelenetet, azt fogja látni, hogy az ügyfelei elkezdenek tervezni. Az építési helyszínt behozzák a számítógépbe, ahol megérthetik és vizualizálhatják azt. A BIM segítségével azonban az ügyfelei olyan eszközökhöz jutnak, amelyekkel a projekt során megalapozott döntéseket hozhatnak, és a tények alapján megérthetik e döntések hatását – és ez a BIM valódi értéke.

Még több hasznos szakmai cikk

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...