Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja

Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és építőiparban (AEC) dolgozik, tisztában van azzal, hogy az épületinformációs modellezés (BIM) milyen előnyökkel jár a munkánk szempontjából. Tudjuk, hogy a BIM rendkívül hasznos és olyan eljárás, amely nélkül nem tudunk hatékonyan tervezni. A kérdés azonban az, hogyan győzzük meg ügyfeleinket a BIM előnyeiről? Elmondhatjuk nekik, hogy költségbiztonságot nyernek, csökken a pazarlás, és kevesebb problémájuk lesz a helyszínen, de nehéz lehet ezt valóban elhinniük, amíg saját maguk nem tapasztalják meg. Látniuk kell a BIM-et a gyakorlatban. Hogyan mutathatjuk meg tehát ügyfeleinknek a BIM előnyeit, ha nem vesznek részt közvetlenül a tervezési és építési folyamatban?

Az általam talált megoldás az, hogy szó szerint megmutatom az ügyfélnek a projektet, és hagyom, hogy megtapasztalják, mielőtt megépülne. Ennek egyik módja egy virtuális valóság headset, egy okostelefon és a BIM modellből készített 360°-os fotó. Ezekkel létrehozhat egy virtuális valóság jelenetet, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfél megtapasztalja a teret, és még a projekt megépítése előtt foglalkozzon az esetleges problémákkal vagy változtatásokat hajtson végre – és megértse a változtatások hatását. Hirtelen az ügyfél nemcsak azt láthatja, hogyan fog kinézni a projektje, hanem azt is, hogy milyen értéket képvisel az eszközinformációk korai szakaszban történő birtoklása.

Mindez a modellel kezdődik, amelyet a BIM-kompatibilis szoftveremmel, az Allplan-nal készítek. Ebben az útmutatóban felvázolok egy egyszerű, lépésről-lépésre történő folyamatot, amellyel létrehozhat egy magával ragadó virtuális valóságélményt az ügyfél projektjéről, amellyel megmutathatja, hogy milyen előnyökkel járhat a BIM.


A jelenet beállítása az Allplanban

Ahhoz, hogy elkezdhessük, három dologról kell gondoskodnunk a modellben, hogy létrehozzuk a virtuális valóság jelenetet: textúrák, fények és kamera. Ez olyan, mintha egy filmforgatás színpadát állítanánk fel, és megmutatom, hogyan kezeljük ezt a három szempontot az Allplanban.

Ha már megtervezted a modellt az Allplanban, elkezdheted hozzáadni az objektumokhoz az anyagtextúrákat. Ha például egy házat tervezel, és meg szeretnéd mutatni az ügyfélnek az új konyháját, akkor textúrákat adhatsz a falakhoz és más elemekhez. Lehet, hogy a falak fehér vakolatból, a padló csempéből, a mennyezet sötét fából, a szekrények és az ablakkeretek pedig másfajta fából készülnek.

Ha az Allplanban duplán kattint ezekre az elemekre, akkor a felszínét egy másik felületi textúrára változtathatja. Ekkor megnyílik egy másik ablak, ahol kiválaszthatja a kívánt textúrát, akár a saját egyéni felületeiből, akár az Allplan könyvtárából. Egyszerűen alkalmazza ezeket a textúrákat a helyiségben lévő objektumokra, és hirtelen a látvány kevésbé hasonlít egy makettre, sokkal inkább egy valódi házra.

Ezután gondoskodunk a világításról. A Vizualizáció lapon van egy Környezet nevű opció. Itt ellenőrizhetjük, hogy az északi irány helyesen van-e elhelyezve a modellhez képest. Ezután ki kell választanunk a dátumot és az időt is, mivel ez befolyásolja a nap helyzetét. Ezen információk beírásával beállíthatjuk a jelenetben jelenlévő természetes fényt.

Ezután a Vizualizáció > Projektfények beállítása menüpontra megyünk. Ez megmutatja nekünk, hogy hol van a belső világítás a projekten belül, zöld jelölésekkel kiemelve. Bár a belső világítás egy különálló tervezési terület, ennek a lépésnek az a fontos része, hogy a projekthez hozzáadjuk a világítást, és kiválasztjuk a világítás bekapcsolásának lehetőségét.

Végül ideje beállítani a kamerát. Ha a 3D nézetbe lép (a képernyő bal alsó részén található gombok segítségével), megjelenik egy ablak a kamera beállításaival. Ne feledje, hogy az Allplanban a függőleges sík az Y tengely. Ezért ahhoz, hogy a helyiséget egyenesen nézze, az Y tengelyt 0-ra kell állítani a Célpont opcióban. Ez azt jelenti, hogy egyenesen a horizontra fog nézni, nem pedig felfelé vagy lefelé.

Miután ezeket a beállításokat beállította, lépjen a Vizualizáció > Renderelés menüpontra. Ezekben az opciókban beállíthatja a kívánt méretre a felbontást – az Allplan lehetővé teszi a teljes HD felbontást és a különböző képarányokat. Az Általános beállítások alatt győződjön meg róla, hogy az Ambient occlusion opció be van jelölve, és az Optimalizálás belső térre opciót belső térre állította. A Kamera beállításai alatt pedig jelölje be a Szférikus opciót, és állítsa a Módot a Szélesség, hosszúságra. Most itt az ideje rákattintani a Render gombra az alján.

Amikor a renderelés befejeződik, a jelenet lenyűgöző képe jelenik meg a képernyőn. A renderelő ablakban tetszés szerint módosíthatja a beállításokat, például a színtelítettséget, a fényerőt és a kontrasztot, majd kattintson a Mentés bitképként gombra. Mentsd el a fájlt egy kényelmes helyre, készen a következő lépésre.


A virtuális valóság élményének megteremtése

Nagyon ajánlom a RICOH THETA használatát a 360°-os fotó elkészítéséhez. A program ingyenesen letölthető, és lehetővé teszi, hogy tökéletesen eligazodjunk az Allplan segítségével az imént létrehozott jelenetben. Egyszerűen csak húzza a fájlt a RICOH THETA-ba, és máris bármilyen szögből megtekintheti a szobát.

De hogyan juttassuk el ezt a fotót egy okostelefonra, hogy a virtuális valóság headset segítségével megnézhessük? Itt inkább a Momento360-at használom – egyszerűen látogasson el a weboldalukra, és hozzon létre egy fiókot, ha még nem rendelkezik ilyennel. Van egy ingyenes csomagjuk, amely 2 GB tárhelyet kínál a fényképek számára. A kezelő felületen lépjen a Saját média menüpontra, és töltse fel a fényképet az Allplanról.

Ezután látogasson el a Momento360-ra az okostelefonján, és jelentkezzen be újra. A bal felső sarokban egyszerűen keresse meg a megfelelő fotót a Saját médiámban. Érintse meg a fotót a megnyitásához, majd jobbra van egy szemüveg ikon. Koppintson az ikonra, fordítsa oldalra a telefonját, és tegye a kívánt fejhallgatóba. Most már az ügyfele virtuális valóságban is megtekintheti a szobáját – higgye el, meg fog őrülni!A BIM értéke az ügyfelek számára

Ha néhány egyszerű lépéssel meg tudja mutatni ügyfeleinek a projektet a virtuális valóságban, az segíthet megmutatni nekik a BIM erejét. Ezzel a módszerrel ügyfelei vizualizálhatják a teret és az elrendezést, és változtatásokat eszközölhetnek, ha nem elégedettek – ez a 3D tervezés értéke. A BIM segítségével a modellben található további információk segíthetnek más jellemzők, például egy tárgy súlya vagy a hőátbocsátási tényező megértésében is. Ezekkel az adatokkal előre láthatja a helyszínen felmerülő problémákat, és értékmentő mérnöki munkát végezhet. A 3D-s tervezés segít megérteni a mennyiségeket, de nem feltétlenül a minőséget – ehhez a BIM-re van szükség.

Amikor megmutatja nekik az Ön által létrehozott virtuális valóságjelenetet, azt fogja látni, hogy az ügyfelei elkezdenek tervezni. Az építési helyszínt behozzák a számítógépbe, ahol megérthetik és vizualizálhatják azt. A BIM segítségével azonban az ügyfelei olyan eszközökhöz jutnak, amelyekkel a projekt során megalapozott döntéseket hozhatnak, és a tények alapján megérthetik e döntések hatását – és ez a BIM valódi értéke.