A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

2021. 11. 23.

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek alkalmazásában. A fenntartható és élhető terek létrehozása, amelyek javítják a lakók életminőségét, régóta célja ennek a városnak, és fejlesztési stratégiájuk középpontjában áll. Erre tökéletes példa az aspern Seestadt nevű új városrészük, amely Bécs északkeleti részén, a 22. kerületben található. A „város a városban” néven jellemzett, 5 milliárd eurós fejlesztés Európa egyik legnagyobb fejlesztési projektje – és egyben az egyik legfenntarthatóbb is.

Az aspern Seestadtról

Az új fejlesztés egy korábbi repülőtéren található, és a következő évtizedben több mint 25 000 ember számára biztosít majd kiváló minőségű lakhatást, valamint 20 000 új munkahelyet. A terület 240 hektárt tesz ki, ami megegyezik Bécs 1. kerületének területével. Ha elkészül, az összes tervezett épület teljes bruttó alapterülete 2,6 millió négyzetmétert tesz majd ki. Vegyes felhasználású fejlesztésről lévén szó, iskolák, felnőttképzési központok, tóparti parkok és rekreációs létesítmények is helyet kapnak ezen a hatalmas területen.

Ami a közlekedési kapcsolatokat illeti, a fejlesztés két metróállomással, valamint egy helyi vasútállomással rendelkezik, amely a bécsi főpályaudvarral és a közeli Pozsonnyal is összeköttetésben áll. Mindezt hét buszjárat és egy parkolási és utazási lehetőség támogatja, valamint a meglévő villamosvonal és a főúthálózathoz való kapcsolódás jövőbeli fejlesztése. A motorizált közlekedési módokat kerékpárutak és gyalogos útvonalak hálózata egészíti ki. Mindez a növekvő lakosságot fogja támogatni, amely az előrejelzések szerint 2027-re meghaladja a 2 milliót.

A fenntartható városfejlesztés jegyében épült

A Seestadt egyik legérdekesebb aspektusa azonban az, hogy a fenntartható és környezetbarát fejlesztés megteremtésére helyezték a hangsúlyt. A kezdetektől fogva kiemelt prioritás volt az erőforrások gondos felhasználása és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kiépítése. Ezt nemcsak a terület meglévő anyagainak újrahasznosításával és újrafelhasználásával, hanem a technológia és a modern építési módszerek kombinálásával is sikerült elérni.

Az új fejlesztés szívét képező mesterséges tóhoz például 650 000 tonna földet kellett kitermelni. Ezt az anyagot – valamint a helyszínen lévő, leszerelt repülőtéri kifutópályák betonját – egy helyszíni építési logisztikai központban dolgozták fel, és újra felhasználták a helyszínen lévő új építmények, utak és átjárók építéséhez.

A megújuló és környezetbarát anyagok szintén a figyelem középpontjában állnak. A helyszínen található a világ második legmagasabb faépülete, a HoHo Wien. A torony lakó- és kereskedelmi egységeket kombinál, és a szerkezet több mint 75%-a Ausztriában őshonos, fenntartható módon előállított fából készült. A fejlesztés más épületeinél is alkalmaztak faépítést, például a lakóépületek falainál és burkolatánál.

Számos épületet a helyszínen kívül, gyárakban gyártott előregyártott elemek felhasználásával is építettek. Ez felgyorsította az építési folyamatot, csökkentette a hulladék mennyiségét, javította a minőséget, és minimalizálta a helyi lakosok és vállalkozások zavarását. A nyugati negyed lakótömbjeinek nagy része például előregyártott betonelemekből épült, amelyeket a Mischek Systembau tervezett és kivitelezett az ALLPLAN speciális előregyártott tervezőszoftverének, a Planbarnak a segítségével. Ez lehetővé tette a csapat számára a gyors és hibamentes építkezést a Planbar alapos tervezési és gyártási eszközeinek köszönhetően.

fenntartható városfejlesztés
fenntartható városfejlesztés

Intelligens technológiák beépítése a fenntartható városfejlesztés folyamataiba

A Seestadt nem csak fenntarthatóan épül, hanem fenntarthatóan is fog működni. A bécsi kettős beszivárgó csapadékvíz-kezelési modellt úgy méretezték, hogy a terület közel kétharmadát lefedje, amikor elkészül. Ez egy esővíz-visszatartó rendszert biztosít majd a fák öntözéséhez, és ezáltal javítja a terület helyi mikroklímáját.

Ezenkívül egy helyszíni laboratórium – az Aspern Smart City Research vagy ASCR – figyelemmel kíséri és elemzi a néhány lakóépületbe beépített technológia adatait. Ez rendkívül hatékony otthonokat biztosít a lakók számára, valamint tesztkörnyezetet az új kutatásokhoz. Az ASCR csapata öt fő területre összpontosít: intelligens épület, intelligens hálózat, intelligens felhasználó, intelligens IKT és intelligens töltés.

fenntartható városfejlesztés

A fenntartható városfejlesztés inspiráló példája

Az aspern Seestadt fejlesztés már most díjnyertes projekt, és könnyű belátni, hogy miért. A fenntartható és minőségi életmódra való összpontosítás sokak számára lenyűgöző és inspiráló példa. A városi népesség növekedésével és az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívásaival az aspern Seestadt a jövőbeli fejlesztések mintájaként tűnik ki.

Még több hasznos szakmai cikk

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves - ha az ételről van szó, akkor a...

Az 5 leghasznosabb eszköz egy építész számára

Ha építész vagy, akkor tudod, hogy az egyedi, esztétikus és életképes építészeti tervek...

Hídtervezés – Cseh vasúti felüljáró

A csehországi Kynšperk nad Ohříban hamarosan új híd váltja fel a meglévő vasúti átjárót. Ez...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...