A betonacél részlettervezés ma már egészen máshogy történik mint régen. Emlékszik még arra az időre, amikor a rajztáblán dolgozó kolléga gyorsabban tudott dolgozni, mint az, aki a számítógépen CAD-szoftverrel próbálta ugyanazt elérni? Nos, ma már emberfeletti gyorsaság kell ahhoz, hogy valaki szabadkézzel gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb legyen, mint számítógépen. Ma már biztosan szükséges számítógép és egy jó mérnökszoftver ahhoz, hogy hatékonyan tudják végezni a munkát.

Természetesen nem az első skiccekre, első változatokra gondolunk elsősorban – azt még lehet, hogy gyorsabb szabadkézzel létrehozni. De mi van, amikor eljutunk a következő lépéshez? Amikor módosítani kell valamit, vagy újra számítani egy csomópontot? Ebben a lépésben már nem tudjuk felvenni a versenyt az informatikai eszközökkel.

A 2D tervezés egy letűnt korszak maradványa lett egy olyan világban, ahol BIM-technológiával, 3D-ban tervezhetjük meg gyakorlatilag a kész objektumot és néhány kattintással elkészíthetjük a szükséges 2D dokumentációkat is.

Köztudott szakmai berkekben, hogy a 3D betonacél szerkesztés gyorsabb, mint a 2D vasalás, hiszen látható előnyei vannak a 3D-s szerkesztésnek és a 3D modell alapján generált részletek kidolgozásának, éppen ezért ez a módszer a jövő.

Hatékonyság, kevesebb hiba, könnyebb tervezés

Amíg régen, amikor csak 2D tervezés létezett csak építéskor derültek ki az esetleges hibák – amelyek a határidő csúszását és a költségek emelkedését hozták magukkal, addig ez a 3D tervezésnél már a szoftverben tökéletesen látható.

A 3D tervezés előnye, hogy vizuálisan látjuk a tervezendő modellt, így képesek lehetünk jobban megismerni a szerkezet különböző részleteit. A tervező munkatárs ügyelni tud a csomópontokra, elkerülheti, hogy a betonacél kilógjon a zsaluból, vagy éppen, hogy ütközzön más vassal (vagy egyéb elemmel, például: szerkezeti acéllal, gépészeti nyílásokkal, stb.). Tehát a hatékony szerkesztői munkához kulcsfontosságú a modellkoordináció – ezzel számos probléma megelőzhető, ami a helyszínen derülne csak ki.

Az is tudvalevő, hogy a legtöbb alvállalkozó saját modell alapján dolgozik, azonban a BIM-technológiájú szoftverekben ezek a modellek összevethetőek és kiküszöbölhető segítségével minden ütközés. Ez megkönnyíti azt is, hogy a betonacél-szerkesztő csak a saját munkáját végezze: a beépített szerkezeti acélelemekkel és szerelvényekkel kell dolgoznia. A gépészeti vezetékek ütközésvizsgálata is megvalósítható már tervezéskor, így előre látható, ha az áttörések nem megfelelőek. Ugye mennyivel hatékonyabb, ha a már a tervező asztalon kiderül a legtöbb hiba és a vasalás igazításával ki is javítható minden – még mielőtt legyártatnák a szükséges elemeket?

Mérnökszoftver a betonacél részlettervezés hatékonyabbá tételéhez

Akkor jó egy mérnökszoftver, ha a fejlesztői törekednek arra, hogy megértsék a betonacél tervek részletezésének összetettségét és lépéseit, illetve a kapcsolódó munkafolyamatokat. A legjobb döntés olyan szoftvert választani, amelynek a fejlesztői nem most tanulják a folyamatokat, hanem már ismerik ezeket és ismereteikre alapozva egyszerűsítik a szoftver használatát.

Ha a betonacél részlettervezés fejlesztésén gondolkodik, akkor mi az Allplant ajánljuk. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot.