5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

2023. 01. 27.

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban történik, ezért az iparág jelentősen megváltozott az elmúlt években. A digitális átalakulás jócskán előrehaladott állapotban van. A legtöbb érdekelt fél ma már a teljes építőipari értéklánc mentén digitális megoldásokkal támogatja. Ami egy utazás végének hangzik, az az építő- és ingatlaniparban az adatok újszerű felhasználásán alapuló mélyreható változás kezdete. 2023-ban a technológia még nagyobb szerepet kap a tervezési és építési folyamatokban, és több kulcsfontosságú fejlesztés fogja uralni az iparági tájképet. Íme, a mi előrejelzéseink a 2023-as év 5 legfontosabb AEC digitális trendjéről.

AI-alapú tudásmenedzsment

Az egyik leghasznosabb fejlesztés, amely 2023 folyamán kibontakozik, a megoldásközpontúról az adatközpontú projektmenedzsmentre való áttérés. Jelenleg a BIM modellek, 2D rajzok és még a nem grafikus dokumentáció is kezelhető olyan eszközökkel, mint a Bimplus felhőalapú platform. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára a 2D rajzok és 3D modellek megosztását, valamint az összes rendelkezésre álló dokumentum összekapcsolását a BIM-modell megfelelő objektumaival.

Ez a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás folyamatba való bevonásával még zökkenőmentesebbé és automatikusabbá válik. A jövőben például rengeteg műszaki rajzot fel lehet tölteni a felhőbe, ahol egy algoritmus meghatározza, hogy melyik rajz melyik projekthez tartozik, és elemzi, hogy egyezik-e a meglévő 3D modellekkel – mindezt minimális emberi beavatkozással. Bár a tervezők továbbra is 2D-ben szállíthatják a projekteket, ez számos fél számára előnyös – időt takarítanak meg és javítják a tervezés minőségét.

Automatizálás a tervezésben

Várhatóan egyre több adatvezérelt tervezési automatizálás és parametrikus modellezés ver gyökeret. A vizuális programozás térhódítása megkönnyíti a személyre szabott automatizálást olyan építészek és mérnökök számára, akiknek a csapatában nincsenek szkriptelő készségek. A CAD- és BIM-eszközök testre szabása, hogy jobban igazodjanak a tervezői folyamathoz, nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé a tervezési folyamat során, egy olyan időszakban, amikor a tanácsadó cégek egyre inkább a termelékenység javítására törekszenek. A tervezési folyamat ismétlődő feladatainak automatizálásán túlmenően olyan eszközöket is ki lehet fejleszteni, amelyek szélesebb körű munkafolyamatok, például a minőségellenőrzés igényeit is kielégítik. A szabályalapú tervezési elemzések – például a szabványoknak való megfeleléshez szükségesek – olyan terület, ahol az automatizálás kulcsszerepet fog játszani.

Automatizálás a kivitelezésben

Az automatizálás nemcsak a tervezést, hanem a gyártási és kivitelezési folyamatokat is átalakítja. Különösen az előregyártás – amelynek elfogadása és használata gyorsan növekszik – felgyorsítja a digitális gépek alkalmazását az építőiparban. Az Allplan és a Planbar egyesülésének köszönhetően például bármilyen összetettségű előregyártott betonelemek már közvetlenül az Allplanban tervezhetők. A PythonParts szintén használható az előregyártott objektumok gyors megtervezésére, miközben a módosítások könnyen elvégezhetők. Az elemtervek és a gyártáshoz szükséges 3D modellek automatikusan létrehozhatók, és az azonos előregyártott elemek (beleértve a szerelvényeket és a vasalást is) ellenőrzése gyorsan elvégezhető az egyedi azonosító segítségével. Ahogy az előregyártott elemek piaca növekszik, úgy fognak nőni a gyártási és szállítási folyamat racionalizálására rendelkezésre álló eszközök is.

Az építési kivitelezői tevékenységek tekintetében új eszközök jelennek meg, amelyek segítenek az építési tervezésben. Például az Allplan segítségével a toronydaruk helyzete virtuálisan ellenőrizhető az ütközések szempontjából, mielőtt a helyszínen telepítenénk őket. Kapacitás-ellenőrzések is rendelkezésre állnak, amelyek könnyen testre szabhatók, és összekapcsolhatók a gyártó specifikus adataival, például a torony, az alapozás és a kitámasztó méreteihez. Az építkezési helyszíni berendezés objektumok elhelyezésére és a változatok összehasonlítására is vannak eszközök, amelyek lehetővé teszik a lehető legrövidebb idő alatt a jól megtervezett építéshelyi organizációt. Mivel a kivitelezők igyekeznek egyre hatékonyabban dolgozni és megőrizni profitjukat, az automatizálás hatékonyságnövekedést kínál.

Hálózati felhőplatformok és IoT

Egy új kifejezés, amely 2023-ban egyre népszerűbb lesz, a Connected BIM. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok összekapcsolását egy épület vagy eszköz teljes életciklusa során. Ennek egyik módja a digitális iker, amely lehetővé teszi az eredmények optimalizálását a korábbi projektekből nyert adatok elemzése alapján. A tervezők számára a Connected BIM lehetővé teszi, hogy javítsák mind az információátvitelt, mind az integritást, miközben különböző megoldások összekapcsolását is lehetővé teszi (például a szabályellenőrző eszközök, mint a Solibri Inside az olyan modellkészítő eszközökkel, mint az Allplan).

Az üzemeltetést illetően a létesítménygazdálkodás már most is a digitális ikrek felé halad, egyszerűen az épület életciklus-menedzsmentet lehetővé tevő érzékelők hozzáadásával. Ez élő adatfigyelést vezet be a döntéshozatali folyamatba, különösen a jövőbeli műveletek mérlegelésekor. Ez olyan területeket foglalhat magában, mint az energiafogyasztás, a helyiségek elosztása, az eszközök teljesítménye, a használat hatékonyságának optimalizálása és a szerkezeti állapotfigyelés. Ezen információknak a BIM-en keresztül más forrásokkal való összekapcsolása további betekintést és visszacsatolást tesz lehetővé a tervekre vonatkozó tényleges teljesítményadatokkal kapcsolatban, hogy a jövőbeli projekteket jobban tájékoztassák.

Mobil informatika és XR-tapasztalatok

Egy másik feltörekvő technológia, amely idén nagyobb figyelmet fog kapni, a Metaverse. Lényegében a kiterjesztett valóság (XR) kiterjesztése, a Metaverse potenciálisan egyedülálló környezetet kínál a projektcsapatoknak az együttműködéshez. Míg a virtuális valóság lehetővé teszi egy épület digitális ikertestvérének felfedezését, addig a Metaverse célja, hogy a projektcsapatok egy magával ragadó élményben találkozhassanak. Itt a virtuális projektmodellel több csapattag és érdekelt fél is interakcióba léphetne VR-berendezések segítségével. Lehetővé válhatna egy központi projektbeállítás is, ahol az összes modelladatot tárolni lehetne. A Metaverse potenciális előnyei az együttműködés, a tervezési prototípusok készítése, a BIM koordináció és a vizualizáció szempontjából túl nagyok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket, így várhatóan többet hallunk majd erről a legújabb trendről.

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves - ha az ételről van szó, akkor a...

Öt automatizált folyamat a nagyobb hatékonyság érdekében az előregyártott projektek szállításában

Az építési projektek jelenleg számos kihívással néznek szembe, melyek öt automatizált folyamat...

5 kedvenc funkció az Allplanban – Peter Pöppl “BIMfluencer” által

"BIMfluencer" Peter Pöppl bemutatja öt kedvenc funkcióját az Allplan legújabb verziójában. Ha van...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...