5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

2023. 01. 27.

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban történik, ezért az iparág jelentősen megváltozott az elmúlt években. A digitális átalakulás jócskán előrehaladott állapotban van. A legtöbb érdekelt fél ma már a teljes építőipari értéklánc mentén digitális megoldásokkal támogatja. Ami egy utazás végének hangzik, az az építő- és ingatlaniparban az adatok újszerű felhasználásán alapuló mélyreható változás kezdete. 2023-ban a technológia még nagyobb szerepet kap a tervezési és építési folyamatokban, és több kulcsfontosságú fejlesztés fogja uralni az iparági tájképet. Íme, a mi előrejelzéseink a 2023-as év 5 legfontosabb AEC digitális trendjéről.

AI-alapú tudásmenedzsment

Az egyik leghasznosabb fejlesztés, amely 2023 folyamán kibontakozik, a megoldásközpontúról az adatközpontú projektmenedzsmentre való áttérés. Jelenleg a BIM modellek, 2D rajzok és még a nem grafikus dokumentáció is kezelhető olyan eszközökkel, mint a Bimplus felhőalapú platform. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára a 2D rajzok és 3D modellek megosztását, valamint az összes rendelkezésre álló dokumentum összekapcsolását a BIM-modell megfelelő objektumaival.

Ez a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás folyamatba való bevonásával még zökkenőmentesebbé és automatikusabbá válik. A jövőben például rengeteg műszaki rajzot fel lehet tölteni a felhőbe, ahol egy algoritmus meghatározza, hogy melyik rajz melyik projekthez tartozik, és elemzi, hogy egyezik-e a meglévő 3D modellekkel – mindezt minimális emberi beavatkozással. Bár a tervezők továbbra is 2D-ben szállíthatják a projekteket, ez számos fél számára előnyös – időt takarítanak meg és javítják a tervezés minőségét.

Automatizálás a tervezésben

Várhatóan egyre több adatvezérelt tervezési automatizálás és parametrikus modellezés ver gyökeret. A vizuális programozás térhódítása megkönnyíti a személyre szabott automatizálást olyan építészek és mérnökök számára, akiknek a csapatában nincsenek szkriptelő készségek. A CAD- és BIM-eszközök testre szabása, hogy jobban igazodjanak a tervezői folyamathoz, nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé a tervezési folyamat során, egy olyan időszakban, amikor a tanácsadó cégek egyre inkább a termelékenység javítására törekszenek. A tervezési folyamat ismétlődő feladatainak automatizálásán túlmenően olyan eszközöket is ki lehet fejleszteni, amelyek szélesebb körű munkafolyamatok, például a minőségellenőrzés igényeit is kielégítik. A szabályalapú tervezési elemzések – például a szabványoknak való megfeleléshez szükségesek – olyan terület, ahol az automatizálás kulcsszerepet fog játszani.

Automatizálás a kivitelezésben

Az automatizálás nemcsak a tervezést, hanem a gyártási és kivitelezési folyamatokat is átalakítja. Különösen az előregyártás – amelynek elfogadása és használata gyorsan növekszik – felgyorsítja a digitális gépek alkalmazását az építőiparban. Az Allplan és a Planbar egyesülésének köszönhetően például bármilyen összetettségű előregyártott betonelemek már közvetlenül az Allplanban tervezhetők. A PythonParts szintén használható az előregyártott objektumok gyors megtervezésére, miközben a módosítások könnyen elvégezhetők. Az elemtervek és a gyártáshoz szükséges 3D modellek automatikusan létrehozhatók, és az azonos előregyártott elemek (beleértve a szerelvényeket és a vasalást is) ellenőrzése gyorsan elvégezhető az egyedi azonosító segítségével. Ahogy az előregyártott elemek piaca növekszik, úgy fognak nőni a gyártási és szállítási folyamat racionalizálására rendelkezésre álló eszközök is.

Az építési kivitelezői tevékenységek tekintetében új eszközök jelennek meg, amelyek segítenek az építési tervezésben. Például az Allplan segítségével a toronydaruk helyzete virtuálisan ellenőrizhető az ütközések szempontjából, mielőtt a helyszínen telepítenénk őket. Kapacitás-ellenőrzések is rendelkezésre állnak, amelyek könnyen testre szabhatók, és összekapcsolhatók a gyártó specifikus adataival, például a torony, az alapozás és a kitámasztó méreteihez. Az építkezési helyszíni berendezés objektumok elhelyezésére és a változatok összehasonlítására is vannak eszközök, amelyek lehetővé teszik a lehető legrövidebb idő alatt a jól megtervezett építéshelyi organizációt. Mivel a kivitelezők igyekeznek egyre hatékonyabban dolgozni és megőrizni profitjukat, az automatizálás hatékonyságnövekedést kínál.

Hálózati felhőplatformok és IoT

Egy új kifejezés, amely 2023-ban egyre népszerűbb lesz, a Connected BIM. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára az adatok összekapcsolását egy épület vagy eszköz teljes életciklusa során. Ennek egyik módja a digitális iker, amely lehetővé teszi az eredmények optimalizálását a korábbi projektekből nyert adatok elemzése alapján. A tervezők számára a Connected BIM lehetővé teszi, hogy javítsák mind az információátvitelt, mind az integritást, miközben különböző megoldások összekapcsolását is lehetővé teszi (például a szabályellenőrző eszközök, mint a Solibri Inside az olyan modellkészítő eszközökkel, mint az Allplan).

Az üzemeltetést illetően a létesítménygazdálkodás már most is a digitális ikrek felé halad, egyszerűen az épület életciklus-menedzsmentet lehetővé tevő érzékelők hozzáadásával. Ez élő adatfigyelést vezet be a döntéshozatali folyamatba, különösen a jövőbeli műveletek mérlegelésekor. Ez olyan területeket foglalhat magában, mint az energiafogyasztás, a helyiségek elosztása, az eszközök teljesítménye, a használat hatékonyságának optimalizálása és a szerkezeti állapotfigyelés. Ezen információknak a BIM-en keresztül más forrásokkal való összekapcsolása további betekintést és visszacsatolást tesz lehetővé a tervekre vonatkozó tényleges teljesítményadatokkal kapcsolatban, hogy a jövőbeli projekteket jobban tájékoztassák.

Mobil informatika és XR-tapasztalatok

Egy másik feltörekvő technológia, amely idén nagyobb figyelmet fog kapni, a Metaverse. Lényegében a kiterjesztett valóság (XR) kiterjesztése, a Metaverse potenciálisan egyedülálló környezetet kínál a projektcsapatoknak az együttműködéshez. Míg a virtuális valóság lehetővé teszi egy épület digitális ikertestvérének felfedezését, addig a Metaverse célja, hogy a projektcsapatok egy magával ragadó élményben találkozhassanak. Itt a virtuális projektmodellel több csapattag és érdekelt fél is interakcióba léphetne VR-berendezések segítségével. Lehetővé válhatna egy központi projektbeállítás is, ahol az összes modelladatot tárolni lehetne. A Metaverse potenciális előnyei az együttműködés, a tervezési prototípusok készítése, a BIM koordináció és a vizualizáció szempontjából túl nagyok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket, így várhatóan többet hallunk majd erről a legújabb trendről.

Még több hasznos szakmai cikk

Megéri az Allplan? Hogyan profitál a NOVAM a szoftver előnyeiből?

A NOVAM, egy francia multidiszciplináris mérnöki tanácsadó cég elmagyarázza, miért az Allplan a...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...