5 AEC iparági trend, amelyre 2021-ben figyelni kell

2021. 04. 07.

Az elmúlt év jelentősen felforgatta többek között az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparágat is. Korábban nem történt olyan esemény mely előmozdította volna azokat a változásokat, amelyek az elmúlt évben történtek. A pandémia felgyorsította az építőipar (korábban lassú) átalakulását egy gazdaságosabban működő és digitalizáltabb ágazattá. Idén ez az öt trend lesz az AEC piac igazán érdekes témája 2021-ben.

AEC trend #1: Hibrid üzleti modellek

A COVID-19 járvány következtében számos tervezőcég áttért a hibrid üzleti modellekre, biztosítva csapataik számára az irodai és a távmunka közötti rugalmas egyensúlyt. Ez a rugalmasság egyben megnyugvást is nyújt az üzlettulajdonosok számára, hogy bármilyen válsághelyzet is álljon elő a jövőben, a projekteket és a kötelezettségvállalásokat továbbra is teljesíteni tudják, miközben továbbra is az ügyfeleik által elvárt minőségű információt szolgáltatják.

AEC trend #2: Digitális kommunikáció

Ezekben a példátlan időkben az építőipar még soha nem támaszkodott ennyire a technológiára. A tervezési adatok hatékony megosztásának képessége 2D és 3D formában is minden projekt éltető eleme, de mindezt egy olyan időszakban tenni, amikor az emberi interakciók száma csökkent, bizonyítja mind az általunk létrehozott adatok minőségének, mind pedig a kommunikációhoz választott digitális eszközöknek a létfontosságú jelentőségét. Mivel a távmunka az AEC-iparágban alapvető követelmény lesz, ez az elvárás hangsúlyozza, hogy a digitális kommunikációs módszerek végül az egész iparág alapjává válnak. Ezért még kritikusabbá válik annak szükségessége, hogy a tervezőszoftvereket digitálisan összekapcsoljuk a teljes projektcsapattal.

aec

AEC trend #3: Fejlett adatkezelés

Most, hogy a digitális folyamatokat egyre inkább elfogadják, a tervezési és építési folyamatok során jelentősen több adatot vesznek figyelembe. A tervezési lehetőségek költségtanulmányainak lefuttatásától, az építés során a könnyű beépíthetőség vizsgálatától vagy az épület létesítménygazdálkodási követelményeinek meghatározásától kezdve a keletkező adatok mennyisége drasztikusan megnőtt. Emellett egyre több vállalat alkalmazza az olyan újonnan megjelenő technológiák fejlődését, amelyek nagymértékben támaszkodnak az adatokra, mint például a digitális ikrek és a mesterséges intelligencia használata. Ez tehát felveti azt a kérdést, hogy a rendelkezésre álló számítógépes teljesítmény felhasználásával hogyan kezeljük hatékonyan a nagy adathalmazokat a gyakorlatban.

https://tangens.hu/blog/integralt-munkafolyamat-mernokoknek/
https://tangens.hu/blog/vasbetonszerkezet-modellezes-5-lepesben/

AEC trend #4: Felhőtechnológia

A digitalizációra és a távmunkára való átállás hátterében természetesen a felhőtechnológia alkalmazása áll. A felhőtechnológia az egyetlen praktikus módja a rendkívül nagy adathalmazok kezelésének és feldolgozásának. Ez nemcsak az adatok tárolásáról szól, hanem az adatok feldolgozásának módjáról is – bizonyos feladatok hatékonyabban feldolgozhatók a felhőtechnológia segítségével. Az adatok bárhol és bármikor történő megosztásának rugalmassága szintén a felhőhöz való hozzáférésből fakad, és rendkívül értékes a szétszórtan működő projektcsapatok számára, különösen a jelenlegi helyzetben. Természetesen néhány ügyfélnek aggályai lehetnek a felhőtechnológia használatával kapcsolatban. Iparágként azonban meg kell tanulnunk elfogadni, mivel ez lesz az egyetlen gyakorlati módja annak, hogy kezelni tudjuk a digitális világot.

AEC trend #5: Helyszínen kívüli gyártás

Az építőiparban a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása jelentős kihívást jelent, ezért az előgyártási folyamatok előnyei (különösen az előregyártott termékek piacán) soha nem voltak még ilyen egyértelműek. A helyszíntől távol, üzemben történő gyártás lehetővé teszi, hogy az építkezés ellenőrzött módon folytatódjon a helyszíni tevékenységek csökkentésével, ami a szállítás hatékonyságához vezet, miközben támogatja a társadalmi távolságtartás elveit.

Az AEC trendek támogatója: Allplan

Az ALLPLAN nem titkolt célja, hogy a tervezők, mérnökök számára megfelelő eszközöket biztosítson ahhoz, hogy lépést tartsanak az aktuális kérdésekkel és innovációkkal, akár helyben, akár a felhőben.

Az Allplan weboldalán elérhető nyilatkozat szerint: „Megoldásainkat kifejezetten úgy fejlesztettük ki, hogy támogassuk ezeket az iparági trendeket, például a digitális kommunikáció, az információmegosztás és a távmunka lehetővé tételét az Allplan Bimplus, a felhőalapú adatkezelési platformunk segítségével. Emellett Allplan Share technológiánk lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy egyidejűleg, számos helyszínről dolgozzanak ugyanazon a projekten, támogatva ezzel a távmunkára való áttérést.”

https://tangens.hu/blog/igy-hasznalja-ki-a-bim-technologia-lehetosegeit/
https://tangens.hu/blog/online-high-tech-home-office-epitesz-iroda2/

A AEC trendek másik támogatója: SCIA

Az új SCIA AutoConverteren keresztül új munkafolyamatokat hoz a szerkezettervező szoftverekkel. Ez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy gyorsan és hatékonyan feldolgozzanak egy (akár) Allplan modellt egy statikai tengelymodellé a felhőtechnológia segítségével. Ennek előnye, hogy pontosan olyan eredményt állít elő, amilyet a statikus mérnök látni szeretne, anélkül, hogy a modellezőnek statikai ismeretekre lenne szüksége, vagy hogy a koordinációs modell veszélyeztetné.

Tarts lépést az AEC trendekkel!

Ezek a megoldások olyan hatékony eszközöket biztosítanak az ügyfelek számára, amelyek ötvözik a 2D tervezés ismeretét és a 2D dokumentáció szükségességét a 3D modellezés hatékonyságával, automatizálásával és vizualizációs előnyeivel. Mivel az iparág egyre inkább a digitális dokumentációra és az összekapcsolt projektadatokra támaszkodik, e teljes körű megoldási paletta birtokában ügyfeleink hatékonyan készíthetik el az eredményeket, és könnyen koordinálhatják a projekt többi résztvevőjével.  

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a szoftvereid naprakészen tartásában, ráadásul számos módon támogatjuk irodád fejlődését!

Még több hasznos szakmai cikk

BIM az infrastruktúra számára

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az...

10 gyakorlati példa a tervezés automatizálására

A számos kihívással szemben az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) cégek a keményebb helyett...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Az építészeti tervezés fázisai

Az építészeti tervezés is jól tervezhető, ütemezhető lépésekből áll, bár egy építész napi munkája...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...