Két híd, ami Allplan Bridge segítségével készült

2022. 01. 12.

Két híd, ami Allplan Bridge program segítségével készült. Mai cikkünkben rá szeretnénk világítani, hogy a különböző elvárásoknak, környezeti körülményeknek és egyéb feltételeknek megfelelő hidakat is hatékonyan megtervezheted az Allplan Bridge programmal.

A Lego híd Wuppertalban – Alplan Bridge programmal tervezve

Wuppertalban (majdnem) valóra válnak a gyerekek építőmérnöki álmai: a város 2011 óta büszke tulajdonosa egy Lego-hídnak. A 2020-as évben egy újabb híddal bővült.

Lego: a fiatalabb generáció sok építőmérnöke számára a hivatás egykor talán a színes kockákkal kezdődött. Számukra a két wuppertali híd úgy tűnhet, mintha munkájuknak ezt a gyermeki eredetét idézné fel. A két szóban forgó építmény nem közvetlenül műanyag téglából készült – még ha bíznánk is a szerkezet teherbírásában, az úttest valószínűleg túlságosan döcögős lett volna -, hanem vasbetonból. De legalább úgy néznek ki, mint a Lego. A Lego-design alkotója MEGX utcai művész. Az első hidat 2011 óta díszíti a szokatlan festés. A második átkelő 2020 nyarán kapta meg színes, építőjáték-szerű kinézetét.

Az egyes számú legóhíd a Wuppertali Északi Vasút része, amelyet 1991 óta üzemen kívül állt. Azóta kerékpár- és gyalogosúttá alakították át, és a Schwesterstraße feletti hídként összeköti Elberfeld és Barmen városrészeket. A várossal egyeztetett festés összesen 13 napig tartott. Az alkotás 2012-ben elnyerte a Német Homlokzati Díj promóciós díját, valamint 2013-ban a „Kiváló nevezetesség” díjat kultúra kategóriában. MEGX, valódi nevén Martin Heuwold, a Lego Bridge 2.0 vagy Rainbow Bridge of 2020 című alkotását Photoshop segítségével fejlesztette ki. A színes építmény a szintén forgalmon kívüli Schwarzbachtrasse részeként a Dahler Straße felett fut át, és a színek teljes spektrumát jeleníti meg.

Bonyolult hídtervezés Rotterdamban az Allplan Bridge programmal

A Blankenburgverbinding A24 projekt – amely hét hídból és viaduktból áll – a Rotterdam Vooruit Master Plan része, amely a régió 2020 és 2040 közötti fejlődését hivatott támogatni. Ezekkel az új hidakkal ez a kulcsfontosságú infrastrukturális projekt javítani fogja a rotterdami kikötők elérhetőségét, miközben a régión belül nagykapacitású úthálózatot hoz létre, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez. A Su-Yapı mérnökei számára a hidak és a vasbetonszerkezet modellezése is kihívást jelentett, amelyet az ALLPLAN fejlett 3D modellező szoftverével sikerült megoldaniuk.

Egy összetett projekt – amihez ideális az Allplan Bridge

A hét híd és viadukt elrendezése rendkívül összetett, mivel a hidak egy helyre koncentrálódnak, és ezért egymáshoz közel helyezkednek el. Ezért különösen fontos volt annak biztosítása, hogy a különböző hídelemek, például a tartóoszlopok és a hídpályák között ne legyenek ütközések.

Továbbá, mivel a hidakat úgy tervezték, hogy beleolvadjanak a környezetükbe, ezért minimális méretű támaszokkal tervezték őket. Az ilyen nagy fesztávolságok eléréséhez a lágyvasalás mellett azonban utófeszítés is szükséges. Az utófeszítés alkalmazása a híd önsúlyának csökkentése és az anyagtakarékosság érdekében lehetővé tette a felépítmények szerkezeti vastagságának optimalizálását is, ám megnövelte a modellezés bonyolultságát.

Hatékony hídmodellezés

A hidak és a viaduktok 3D-s modellezése hasznos vizualizációt biztosít a bonyolult helyszíni geometria megtervezésekor, valamint a magas fokú pontosságot ad, amelyre mind a statikai tervezés, mind a BIM-követelmények miatt szükség volt. A Su-Yapı csapata az Allplan és az Allplan Bridge kombinációját választotta a 3D BIM-modellek létrehozásához, mivel a modellek könnyen és pontosan elkészíthetők voltak.

Mivel a hídtervezés egy iteratív folyamat, amelynek során a tervezés során számos változtatásra kerül sor, az ilyen építőmérnöki programok használatának előnyei hamar nyilvánvalóvá váltak. A hidakat gyorsan és egyszerűen lehetett modellezni a paraméterek összehangolásának segítségével, a vízszintes és függőleges körívek és átmeneti ívek, a túlemelések és a pályalemez változó keresztmetszetei ellenére is.

Ezenkívül a gyors vasalási modellezés rendkívül hasznos volt a hét híd kezdeti szerkezeti vázlatainak létrehozásához. Azzal, hogy a vasalás könnyen módosítható volt új paraméterekkel, ha bármi megváltozott (például a vasak távolsága vagy a betontakarás mérete), anélkül, hogy újra kellett volna modellezni az erősen vasalt szerkezeti elemeket, szintén jelentős időt takarítottak meg. Hasonlóképpen, az utófeszítő pászmák is parametrikusan modellezhetők voltak, így a tervezés változásával ezek gyorsan frissültek.

Mérnököknek készült hídszoftver

Az Allplan és az Allplan Bridge fejlett funkcióinak segítségével a Su-Yapı mérnökei képesek voltak az európai és holland szabványoknak, valamint a megrendelő igényeinek megfelelő, pontos tervet készíteni. Az olyan eszközök, mint a parametrikus modellezés, jelentősen felgyorsították a tervezés ütemezését anélkül, hogy a pontosság rovására ment volna. A rotterdami régióban hamarosan ez a hét híd fogja biztosítani a növekvő város által megkövetelt forgalmi kapacitást.

Töltsd le a brossúrát ide kattintva!

Még több hasznos szakmai cikk

Mi köze a kanadai dollárnak a mérnöki tervezéshez?

Valójában trükkös a címben feltett kérdés, mert legfeljebb annyi köze lehet, hogy egy Ottawa-i...

A home office átállás „hogyan”-jai mérnököknek

Azt hihetnénk, hogy a home office mérnököknek könnyű, csak egy csendes szoba kell és bárhool képes...

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...