Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

2023. 03. 30.

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából

Az Allplan már évek óta az általam választott BIM és 3D-s építészeti program. Építészeti tervezési munkám során az általa kínált nagy teljesítményű eszközök és integrációk segítenek a hatékonyabb munkavégzésben, és a BIM értékének bemutatásában az ügyfeleim számára. A legújabb verzió mindezt és még többet is nyújt, néhány új funkcióval, amelyek máris hozzáadott értéket képviselnek a munkafolyamatokban, valamint a külső partnereknél, akikkel együtt dolgozom. Nem volt könnyű leszűkíteni a kört négyre, de ezek a funkciók emelkedtek ki számomra, mint az építészeti tervezés szempontjából leghasznosabb újdonságok.

Fejlett pontfelhő-integráció

Ez messze a kedvenc új funkcióm – a pontfelhők integrációja a BIM-en belül lenyűgöző. Az új verzió előtt a Scalypso-nak köszönhetően néhány integráció lehetséges volt, de még akkor is hiányzott valami.

Most hihetetlenül lenyűgöző, hogy a Scalypso-nak köszönhetően mennyire gördülékeny és egyszerű egy teljes pontfelhőt megnyitni az Allplanban. Még a tízéves laptopom is képes megnyitni egy több millió pontot tartalmazó pontfelhőt, köszönhetően annak, hogy az Allplan 2023 képes a pontfelhőadatokat közvetlenül a grafikus kártyán feldolgozni. Nincs várakozás, és nincs „súly” magában a BIM-szoftverben. Tudomásom szerint erre egyetlen más építészeknek szánt BIM-szoftver sem képes.

Számomra ez elképesztő. Más általam használt programokkal, ha van egy igazán jó munkaállomásod, a pontfelhővel való munka rendben van. Egyébként elég trükkös volt velük dolgozni, hacsak nem korlátozta nagyon az importált pontok számát. Az Allplan 2023-mal teljesen más szintű precizitás érhető el az adatokkal, amelyeket könnyedén importálhat és használhat.

Új vizualizációs lehetőségek

Az integrált CineRender vizualizációs motor mindig is hihetetlenül hasznos eszköz volt számomra. Most azonban ezt a vizualizációt közvetlenül az Allplanon belül is használhatja. Miért fontos ez számomra? Mert sokkal egyszerűbbé teszi a munkafolyamatot az ügyféllel.

Íme egy jó példa. Nemrég volt egy együttműködési megbeszélésem az egyik ügyfelemmel. Az Allplanban dolgoztam, és az ügyfél arra kért, hogy változtassak, például helyezzek át egy ablakot, helyezzek el fákat, és cseréljem ki a fürdőszoba csempéit. Azért csináljuk ezt, hogy az ügyfél valós időben láthassa a változtatások hatását, és megbizonyosodhasson arról, hogy ez az, amit szeretne, mielőtt bármit véglegesítenénk.

Korábban a Lumiont használtam erre a célra – és a Lumion élő szinkronizálási funkciója jól működik erre a célra, de ez egy sokkal nehezebb program. Az Allplan 2023-mal a CineRender segítségével gyorsan létrehozhatok egy úgynevezett „elővizualizációt” az Allplanon belül. Megnézhetem, hogy a változtatások milyen hatással voltak, és a Lumion élő szinkronizálással ellenőrizhetem a fényviszonyokat és egyéb részleteket az ügyfelemmel. Ez óriási segítség abban, hogy az ügyfél valóban megértse a tervet, mivel nem szoktak hozzá, hogy a tereket csak a 2D-s terveken keresztül értsék meg.

Több anyagból álló koordináció

Építészként nekem kell irányítanom a projektben részt vevő különböző felek közötti koordinációt, akár acélváz tervezéséről, akár az előregyártott beton épületelemek összeszereléséről van szó. Az, hogy a szerkezetet és az építészeti tervezést egyetlen 3D-s építészeti programban könnyedén koordinálni tudom, hatalmas előnyökkel jár. Ezáltal a munkafolyamatok sokkal könnyebben érthetővé válnak, és sokkal könnyebb lesz együtt dolgozni.

Amikor például Londonban éltem, egy új lakóépület fejlesztésének tervezésén dolgoztam, amely alagsori parkolót is tartalmazott.. A projektben némi beton- és acélszerkezet tervezése is szerepelt, amit más szakemberek terveztek. Abban az időben azonban nem volt módunk együttműködni azon a projekten – egyszerűen csak IFC fájlokat használtunk.

Hihetetlenül nehéz volt így együtt dolgozni, mert senki sem beszélte ugyanazt a nyelvet. Az anyagköltségeket megpróbáltuk hatékonyan összerakni, ami szinte lehetetlen volt. Mindenki különböző IFC-fájlokat próbált létrehozni a különböző komponensekhez; 50 oldalas jelentéseink voltak, amelyekben csak különböző oszlopméretek szerepeltek – ez egy káosz volt.

Azzal azonban, hogy az összes anyagot egyetlen megoldásban lehet összekapcsolni és koordinálni, sokkal gyorsabb és gördülékenyebb munkafolyamatot hoz létre. Egy közelmúltbeli projektnél a statikus, akivel együtt dolgoztam, 30×30 cm-ről 30×40 cm-re változtatta egy oszlop méretét, de elfelejtett szólni nekem. Normális esetben ez problémát jelentene, de az Allplan 2023 (és a Bimplus) segítségével a mérnök munkájának feltöltésekor a módosítások kiemelésre kerültek, és én gyorsan frissíteni tudtam a tervemet.

Valós idejű modellellenőrzés

Az utolsó funkció, ami különösen tetszik, az az élő kapcsolat a Solibrihez. Úgy gondolom, hogy ez segít javítani a tervezés minőségét, időt takarít meg, és javítja a különböző projektcsapatok közötti együttműködést és munkafolyamatokat. Miért? Mert ez a funkció azonosítja az esetleges problémákat, és valós idejű jelentést készít az Allplanban, ahol azonnal lehet valamit tenni a javításuk érdekében.

Már most látom, hogy ez rengeteg időt fog megtakarítani, és megkönnyíti a távoli csapattagokkal való együttműködést. Nem számít, hogy a modellellenőr, vagy bárki más hol található – ez a funkció kapcsolatot teremt a különböző szakmai irodák között, és lehetővé teszi, hogy azonosítsák, milyen feladatokat kell elvégezni.

BIM szoftver építészek számára

Építészként az Allplan 2023 számos új funkcióval rendelkezik, amelyek nagyban megkönnyítik a napi munkafolyamatomat. Ezt a négyet már felfedeztem az Allplan 2023 megjelenése óta eltelt rövid idő alatt, és biztos vagyok benne, hogy lesznek még továbbiak is.

Még több hasznos szakmai cikk

Öt automatizált folyamat a nagyobb hatékonyság érdekében az előregyártott projektek szállításában

Az építési projektek jelenleg számos kihívással néznek szembe, melyek öt automatizált folyamat...

5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Üzleti inspiráció mérnökirodáknak – mindent egyetlen forrásból: Carré Bleu

Ezúttal üzleti inspiráció céljával mutatjuk be ezt a cikket, hiszen a Te irodád számára – mindegy,...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...