Átállás a 2D CAD-ről a 3D BIM-re

2019. 06. 18.

A 2D CAD-ról 3D BIM-re való átállás

 

2D CAD, 3D BIM – milyen divatos, s zakmai szavak – de nézzük kicsit jobban e 2 fogalom mögé. A tervek készítése vonalak, körök, nyílások és kitöltések létrehozását jelenti. Ma ezek egy része már CAD szoftverrel rendelkező számítógépen történik, de a módszer lényegében ugyanaz, mint az 1980-as években. A technológia és a CAD szoftverek azóta gyorsan fejlődtek, de a legtöbb építész tervező mérnök tervezési módszerei nem követték le ezt a fejlődést és sokan még mindig úgy használják a CAD-et, mint egy digitális rajztáblát.

 

Miért is?

A tervezők általában – igaz, később számukra is kiderül, hogy ok nélkül – aggódnak, hogy a 3D modellezés túlságosan bonyolítja a tervezési folyamatot. Azonban az ellenkezője igaz: a 3D-s munka előnyei messze felülmúlják a hátrányokat. Egy mérnöki tervező és tanácsadó iroda, a bajorországi Ingolstadt-i MUCKINGENIEURE a németországi 3D modellezés és a BIM bevezetése óta 30–35% -os termelékenységnövekedést tud felmutatni.

Olvass tovább, és megtudod, hogyan.

Egyszerűsített folyamatok

A 3D-s munkára való áttérés elleni fő érv az, hogy az ehhez szükséges erőfeszítések elszabotálják, akadályozzák a befektetések megtérülését. Azaz sokkal több idő, munka, tanulás átállni a 3D tervezésre, mint amennyi többletbevétel realizálódhatna belőle.

Csakhogy a 2D folyamatok nem hatékonyak, sok-sok időt pazarolnak el, és így bizony rengeteg pénzt veszít a mérnök, aki 2D-s építész tervező programmal dolgozik.

Amint elkészül a strukturális 3D-s terv, a későbbi tevékenységek, mint például a tervek, nézetek, szekciók és részletek előállítása felgyorsul. Ezek ugyanis rendkívül gyorsan létrehozhatók a modellből, ahelyett, hogy újra megterveznék őket. Az ellenőrzések és a mennyiséglisták elkészülnek, amint a tervről a végső jelentést elkészítik, s ez ezentúl már nem manuális munka, ami eddig bizonytalansági tényező volt és pontatlanságra adhatott okot.

A terv további funkciókra is használható, mint például mennyiségadatok kigyűjtése, szerkezeti számítások, vizualizációk, összeszerelési utasítások, ütközési ellenőrzések vagy a tervezési lehetőségek összehasonlítása. Ez kiküszöböli egyrészt annak szükségességét, hogy az építész tervező mérnökök duplikált munkát végezzenek. Másrészt hogy ugyanazt az információt többször is létrehozza, különösen, ha változtatások történnek.

 

3D BIM és információkezelés

A 2D-s rajzon a fal csak két vonalból áll, és a magasságot és a hosszúságot leíró megjegyzéseket tartalmaz. A rajzból nem lehet további információt beszerezni. Így az előkészítés során elért erőfeszítések aránytalanok az ebből származó előnyökhöz képest.

A BIM munkamódszerrel a modell olyan intelligens komponensekből áll, mint a hozzájuk csatolt információ (attribútumok). Információval frissítve a terv más funkciókhoz is használható, mint például az energia- vagy hangszigetelési ellenőrzések. Ezek további, forintban is kifejezhető értéket generálnak az építész tervező mérnök által nyújtott szolgáltatáshoz, mindezt pedig meglehetősen kevés erőfeszítéssel.

Az attribútumok megkönnyítik a projektinformációkat más tervezők, ügyfelek és alvállalkozók számára is. Mivel ezek a tervben már szerepelnek, s nem egy külön, csatolt dokumentumban tárolódnak (mint például egy specifikációban).

3D BIM = Megnövekedett hatékonyság

 

A 2D rajzoknál az elemek nem állnak kapcsolatban egymással. Ezért minden változtatáskor a módosításokat manuálisan kell elkészíteni az összes rajzhoz, valamint az összes érintett dokumentumhoz is. Egy intelligens 3D-s modell esetén amikor egy elemet frissít, az automatikusan frissíti az összes kapcsolódó összetevőt. Ez biztosítja, hogy mindenkinek a legújabb verzió legyen hozzáférhető. A rajzok és a mennyiségi számítások valós időben frissülnek, így lesz a tervezés összehangolt és precíz.

A 3D tervezési módszerek sokkal könnyebbé teszik az ellenőrzést is. Az ütközések és a térbeli problémák könnyebben észlelhetőek mind a terven keresztül, mind az ütközési jelentésekkel. Nincs szükség további mennyiségi tervek elkészítésére vagy metszetekre és nézetekre – ezek a 3D modelltervezés melléktermékeként egyszerűen létrehozhatók.

 

Mely szakmák képviselői tudják a lehető legteljesebben kihasználni az Allplan programot?

  • építőmérnök
  • statikus tervező; szerkezettervező; tartószerkezeti tervező
  • vasbeton szerkezeti szakember
  • építész vagy építészmérnök
  • belsőépítész; lakberendező

Akar Ön egyszerűen dolgozni?

Tekintett már a metszetekre és mennyiségi tervekre úgy, mint melléktermék és nem olyan cél, ami ráadásul sok-sok munkába, figyelembe kerül?

Megkímélné magát a sokszoros újraszámolásoktól és a csökkentené a hibalehetőségeket?

 

Aktuális keresztfrissítés ajánlatunkért kattintson most:
áttérési kedvezmény 2019

Még több hasznos szakmai cikk

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Allplan Bimplus és az összehangolt tervezés – avagy hogyan kezdjünk hozzá a BIM-hez?

Így működik a BIM: A Depenbrock fővállalkozó izgalmas betekintést nyújt a BIM bevezetésébe és a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...