Öt automatizált folyamat a nagyobb hatékonyság érdekében az előregyártott projektek szállításában

2021. 06. 29.

Az építési projektek jelenleg számos kihívással néznek szembe, melyek öt automatizált folyamat segítségével optimalizálhatóak: növekvő időnyomás, rövid határidővel történő változtatások, költséghatékonyság, növekvő összetettség, az építészeti tervezéssel szemben támasztott magasabb követelmények és a résztvevők nagyobb száma jellemzi napjainkban az előregyártott tervezést. De melyek azok a konkrét pontok, amelyekkel az előregyártó csapatok a mindennapi munkájuk során foglalkozhatnak a szükséges hatékonyságnövekedés elérése érdekében? Christian Schernthaner, az Allplan Precast, az ALLPLAN előregyártott elemekért felelős kompetencia központjának értékesítési vezetője válaszol erre a kérdésre:

Automatizált folyamat #1: Könnyűvé tett adatimport

A többszöri újrarajzolás és nyomon követés hibakockázatos, és időt és pénzt pazarol. Az innovatív CAD-programok ma már intelligens asszisztensekkel rendelkeznek, amelyek minőségromlás nélkül importálják az építészeti terveket, a statikai terveket és az épületgépészeti technológiát. A Planbar MEP Assistant például gondoskodik az importált gépészeti berendezések katalógusokkal való egyeztetéséről. Gyorsan és egyszerűen alakítja át a nem szabványos IFC objektumokat ügyfélspecifikus  beépített elemekké. Ennek eredményeképpen a felhasználók már egyetlen nagyobb projektben   is több munkanapot takaríthatnak meg évente.

Automatizált folyamatok #2: A tervezési folyamat termelékenységének növelése

A tervek az áttekinthetőségükkel, a modellek az élességükkel nyűgöznek le. A 2D és a 3D kombinációja hihetetlen fejlődést jelent a hatékonyságban: az egyedülálló ELEMTERV technológiával a Planbar lehetővé teszi a modell- és tervorientált munkát. A terv ugyanis nem pusztán a modell 2D-s leképezése, hanem a modell nézete. Ez azt jelenti, hogy a modell és a terv mindig 100%-ban konzisztens. A Planbar automatikusan elkészíti az összes előregyártott elem üzemi rajzát, beleértve a vasalást, a szerelvényeket és a méreteket – és nem egy szabványos séma szerint, hanem intelligens sablonok segítségével. A tervben bekövetkező változásokat automatikusan átveszi a modell és fordítva – ez jelentős termelékenységnövekedést jelent.

Az előregyártott szerkezeti elemek létrehozása különösen hatékony a paraméterezett, interaktív bevitelnek köszönhetően, például a Python programozással történő testreszabás segítségével. Néhány bemenet elegendő az oszlopok vagy lépcsők automatikus kiszámításához és tervezéséhez. Ez optimalizálja az átfutási időt és a tervezőcsapat munkaterhelését.

automatizált folyamat - Allplan Precast
© Precast Software Engineering GmbH

Automatizált folyamat #3: Az együttműködés megkönnyítése a nagy projekteknél

Minél összetettebb és nagyobb építési projektekről van szó, annál több résztvevő dolgozik együtt a projekten. A megfelelő szoftver lehetővé teszi, hogy a tervezőcsapat párhuzamosan dolgozzon a nagy építési projekteken. Ráadásul az ilyen nagyszabású projektek gyakran ugyanazokat az előregyártott elemeket tartalmazzák. A Planbar BIM Booster gondoskodik arról, hogy az összes azonos elem, például a szerelvények vagy a vasalás, automatikusan szinkronizálódjon a háttérben. Mivel a szoftver átveszi az ismétlődő munkát, a tervezőcsapat értékes időt nyer. A BIM Booster emellett biztosítja az adatmennyiség csökkentését minőségromlás nélkül.

Automatizált folyamatok #4: Hatékony munkaelőkészítés és minőségbiztosított adatok

A sikeres előregyártott tervezéshez megbízható munkaelőkészítésre van szükség. Ehhez elengedhetetlen egy ügyfélspecifikus, szabályalapú minőségbiztosítási rendszer, amely különösen a gyártás, a szállítás és a számlázás szempontjából releváns másodlagos feltételek ellenőrzésére szolgál. A Tim|work for manufacturing számos rutinfeladattól mentesíti a munkafeladatokat, és támogatja a munkaelőkészítést a gyártás tervezésében, a 3D-s rakatolásban és összeszerelésben, a számlázásban és a minőségbiztosított adatok létrehozásában. Ennek eredményeképpen a munkaelőkészítő eszköz nagyobb hatékonyságot, hibamentességet és pontosságot biztosít.

Automatizált folyamatok #5: Az igazság egyetlen forrása

Azonban nemcsak az adatok minősége a döntő, hanem az is, hogy a megfelelő adatok a megfelelő helyen legyenek. A Tim|flow szoftver átveszi az adatközpont szerepét, és biztosítja az automatizált információáramlást az ERP, a CAD és a MES között. Ezáltal számos manuális munkalépés kiküszöbölhető, és az adatok minősége is javul. A más rendszerek iránti nyitottság és a különböző adatformátumok feldolgozása az openBIM értelmében zökkenőmentes adatáramlást tesz lehetővé a projektben.

Az előregyártott elemek tervezési folyamatának hatékonysága jelentősen növekszik azáltal, hogy az összes kis és nagy fejlődés eredője biztosítja a döntő termelékenységi előnyt. A szoftverek megváltoztatják a tervezés mikéntjét, és támogatják a vállalatokat abban, hogy az automatizálást és a digitalizálást előnyükre fordítsák.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk az automatizált folyamataid javításában!

Még több hasznos szakmai cikk

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

A digitális ikrek felváltják a BIM-et?

A digitális ikrek az épületinformációs modellezés (BIM) következő szintjét jelentik, vagy...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...