Az előregyártott elemekben a jövő

2022. 07. 24.

A Bayer Construct összetett tervezői, gyártói és kivitelezői tevékenységéről és az ehhez szükséges Allplan szoftverháttér-támogatásról Iski Tamás tervezési üzletágvezetővel és Becker Ádám vezető tervezővel beszélgetett az építészfórum riportere, Bán Dávid.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

22 évig dolgoztam a KÖZTI-nél és már elég hamar elkezdtünk kacsintgatni a Nemetschek termékek felé. Mindenhol ezzel dolgoztunk, ezért kézenfekvő volt számomra – amikor idejöttem a céghez és új csapatot építettünk – hogy érdemes ide is ezt behozni. Előtte azért végignéztük a különböző BIM-et kezelő szoftvereket, de az Allplan minden tekintetben jónak tűnt, még egy olyan volument is, mint a Puskás Stadion, jól tudott kezelni. Amikor pedig idejöttem, kiderült, hogy már javában zajlik a betongyártó gépek beszerzése és ezek kezelésére is alkalmasnak tűnt az Allplan a speciális kiegészítőivel. Akkor eldőlt, hogy ezzel szereljük fel az irodát, amely ma már 30 tervezővel működik. Először két szoftverrel indultunk, ezt folyamatosan bővítettük.

Amikor elkezdtünk Allplant használni, épülés alatt állt az új betonacélfeldolgozó üzemünk. Az első munkánk, ahol már nem hagyományos szálvasat és típushálókat, hanem egyedi betonacél hálókat használtunk, Balatonlellén a Napfény Resort apartmanház volt. Ezzel nagy mértékben csökkent a helyszínen a szerelési munka igénye. A betonelem-előregyártó üzemben is mindent szoftver készít elő, a gyárban már minden gépesítve van, a zsaluzatok helyének kijelölésétől a betonacél armatúrák gyártásán keresztül a betonozásig. Az ehhez szükséges terveket és file alapú adatszolgáltatást Allplannal állítjuk elő.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

„Gőzünk se volt még akkor a számítógépről…”

Nemcsak az első Nemetschek-ügyfelek egyike, de valószínűleg egyike az első építészeknek is, akik Magyarországon egyáltalán CAD programot vásároltak – Benczúr László 1992-ben, befutott tervezőként, ötven évesen ült le a számítógép elé, hogy egy gyökeresen új munkamódszert megtanuljon. A komputert azóta is mindennapi eszközként használja. A Benczúr-iroda aktuális munkái között uszoda- és filmstúdió-tervezés, valamint egy többfunkciós irodaház-bővítés is szerepel.

Nem kérdés, hogy megéri a szoftver megismerésére fordított idő

„Hát, a számítógép csak ennyit tud…” – ez az a mondat, amit Petrás Erzsébet már akkor sem hitt el, amikor főfoglalkozásban kivitelező volt. Ma, statikus magántervezőként is folyamatosan keresi az új lehetőségeket, amelyekkel egyszerűbbé, praktikusabbá teheti a munkáját.

Méretezőprogram próbaidőre

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.