A Bayer Construct összetett tervezői, gyártói és kivitelezői tevékenységéről és az ehhez szükséges Allplan szoftverháttér-támogatásról Iski Tamás tervezési üzletágvezetővel és Becker Ádám vezető tervezővel beszélgetett az építészfórum riportere, Bán Dávid.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

22 évig dolgoztam a KÖZTI-nél és már elég hamar elkezdtünk kacsintgatni a Nemetschek termékek felé. Mindenhol ezzel dolgoztunk, ezért kézenfekvő volt számomra – amikor idejöttem a céghez és új csapatot építettünk – hogy érdemes ide is ezt behozni. Előtte azért végignéztük a különböző BIM-et kezelő szoftvereket, de az Allplan minden tekintetben jónak tűnt, még egy olyan volument is, mint a Puskás Stadion, jól tudott kezelni. Amikor pedig idejöttem, kiderült, hogy már javában zajlik a betongyártó gépek beszerzése és ezek kezelésére is alkalmasnak tűnt az Allplan a speciális kiegészítőivel. Akkor eldőlt, hogy ezzel szereljük fel az irodát, amely ma már 30 tervezővel működik. Először két szoftverrel indultunk, ezt folyamatosan bővítettük.

Amikor elkezdtünk Allplant használni, épülés alatt állt az új betonacélfeldolgozó üzemünk. Az első munkánk, ahol már nem hagyományos szálvasat és típushálókat, hanem egyedi betonacél hálókat használtunk, Balatonlellén a Napfény Resort apartmanház volt. Ezzel nagy mértékben csökkent a helyszínen a szerelési munka igénye. A betonelem-előregyártó üzemben is mindent szoftver készít elő, a gyárban már minden gépesítve van, a zsaluzatok helyének kijelölésétől a betonacél armatúrák gyártásán keresztül a betonozásig. Az ehhez szükséges terveket és file alapú adatszolgáltatást Allplannal állítjuk elő.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.