Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

2022. 09. 07.

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit – és annyira különbözőek, amennyire csak az építészet lehet – mi pedig elhoztuk Nektek, hiszen valóban látványos, ötletes megoldások születtek.

A kihívás

Egy rés – ennyi kell ahhoz, hogy beindítsa az építészek fantáziáját. Az Allplan éves „Töltsd ki a hézagot” (azaz: „Design the gap”) elnevezésű kihívásán az Allplan-felhasználókat éppen erre ösztönözzük. A kihívás egy elméleti, de világosan meghatározott beépítési foghíj megszüntetése. Idén a kreatív elméknek körülbelül két hónapjuk volt arra, hogy benyújtsák terveiket egy 25 x 5,7 méteres, két épület közötti nyitott térre. Az összesen mintegy 30 pályamű között nem volt két egyforma. Ezek közül az ALLPLAN zsűrije öt győztest választott ki a kivitelezhetőség, a megjelenés és az adott tér kihasználása szempontjai alapján. A nyertesek értékes nyereményeket kaptak, mi pedig szemgyönyörködtető terveket.

1. helyezés:  Lars Stollbert, lakóépület kereskedelmi célú első emeleti használattal

Az első helyet Lars Stollbert nyerte el egy lakóépülettel, amelynek első emeletét kereskedelmi célokra is használják. Deklarált célja az volt, hogy „egy olyan épületet hozzon létre, amely a lehető legmagasabb szintű kényelemmel – az adott körülmények között – lakóteret kínál a nagyon szűk résben”. Ezt sem szabad egyszerűen hiánypótlónak tekinteni, hanem egy önmagában is megálló épületnek. „A jellegzetes íves homlokzat ezért lehetővé teszi, hogy az épület egyértelműen kiemelkedjen, és a résnek, illetve a szerkezetnek megadja a szükséges hangsúlyt és jelenlétet” – magyarázza a schrambergi építész. Tervéhez mind az alaprajz, mind a forma és a homlokzat tekintetében különböző változatokat próbált ki, amiben az Allplan rugalmassága nagyon előnyös volt számára.

2. helyezés: Rama Saloukha, konzolos lakóház

A második helyezett a grevenbroichi Rama Saloukha lett egy gyönyörű formájú lakóépület tervéért, amelynek első emeletén egy üzlethelyiség található. Különösen egyedi a játékos és ugyanakkor harmonikus homlokzat, amely minden második emeleten egy kicsit kiugrik, minden esetben kijáratot teremtve a felette lévő emeletre. Minden szintnek más-más alaprajza van. Az olyan apró részletek, mint az ötödik emeleti homlokzati bemélyedés vagy a kiegyensúlyozott zöld növényzet, teszik teljessé az összművészeti alkotást. A lakószintek bejáratának megközelítése az épület hátsó oldalán található. Érdemes megjegyezni azt is, hogy Rama Saloukha még csak építész szerkesztő gyakornok. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen finom tér- és formaérzékkel mindenképpen megfelelő helyen lenne az építészek körében! 😊

3. helyezés: Joseph John, művészeti galéria/kiállítótér

A harmadik helyezett Joseph Johnnak az Egyesült Arab Emírségekből teljesen más elképzelése volt a foghíjbeépítéssel kapcsolatban. Az építész egy közösség-orientált művészeti galériát hozott létre, amelynek legfelső szintjén egy kilátóterasz, az alagsorban pedig egy borospince vagy kávézó található. Az épület az utca mindkét oldalára nyitott, az első emeleten egy sétány köti össze. A geometria a környező épületekre reagál, különös tekintettel az anyagválasztásra és a modern építési módra. A belső tér gyakorlatilag egyetlen rámpa, amely az alulról a legfelső emeletre kanyarog. Egyéb kilátópontok minden szinten a nyitott oldalakon helyezkednek el. Egy központi liftmag szolgál a szerkezet gerinceként.

4. helyezés: Daulet Abdrakhanov, multifunkcionális épület

A legsokoldalúbb terv a kazahsztáni Daulet Abdrakhanovtól származik, aki így a negyedik helyet szerezte meg. Az ő multifunkciós épületében nemcsak szinte minden emeletnek más funkciója van, hanem ráadásul opcionálisan egyszerre több célra is használható. Az első emelet például napközben autómosóként használható, este pedig szükség esetén „garázsváróvá” alakítható, vagy egyszerűen csak végig parkolóhelyként használható. A második emeleten kávézó vagy bár található, míg a harmadik és negyedik emelet coworking helyiségként vagy nyitott terű irodaként használható az egyes cégek számára. A legfelső szinten coworking, valamint pihenési és játéklehetőségek állnak rendelkezésre akár mindenki, akár a „főnökök” számára.

5. helyezés: Adam Gorczyca, Cristal

Az utolsó Zaha Hadid-könyvet Adam Gorczyca lengyel építész kapja a „Cristal” nevű tervéért. Különösen szembetűnő a gyémánt alakú, tagolt üveghomlokzat, amely kezdetben (az elülső oldalon) mintegy 30 fokban dől előre, majd félúttól szimmetrikusan a másik irányba, ami az egésznek bizonyos kristályszerű hatást kölcsönöz. Ez többek között egy markáns bejáratot teremt, mivel az épület alsó széle a dőlés miatt kissé visszahúzódik. Az üveget kiegészítve két összefüggő teherhordó betonfal keretezi a gyémántrácsot. A vegyes használatú épület a használatot tekintve a felső négy emeleten négy lakást, az alsó négy szinten irodákat, valamint egy földalatti félautomata közlekedési rendszert foglal magában tizenegy parkolóhellyel.

Nevezések:

Allplannal terveznél? Nézd meg mit tud ide kattintva. Ha kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves - ha az ételről van szó, akkor a...

Karbonbeton: Forradalmi újítás, vagy valami egészen más?

A karbonbeton meséje így kezdődne, ha mesékben emlegetnék: Létezik egy építőanyag, amely több mint...

Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház... Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – 2. rész

A hatékony modellezés, modern eszközökkel valósítható meg. A 3D modellező szoftverek hatékony...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – Első rész

A hatékony modellezés hogyan lehetséges? Akár építész vagy, akár mérnök, az Allplan számos eszközt...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...