A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

2021. 02. 22.

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni. Elvégre a beton ma még mindig szerves része az építkezéseknek – önmagában és más erősítő elemekkel együtt használva is. Utóbbi alatt a több, mint 100 éves múltra visszatekintő vasbeton szerkezetek mellett, a viszonylag új, ígéretes alapanyagot, a karbonbetont is értjük.

https://tangens.hu/blog/karbonbeton-szenszalas-beton-karbonszallal-erositett-beton/

A mai cikkünkben néhány példát hozunk arra, hogyan is lehet a megszokott szögletes formáktól eltérő, mondjuk így: szabad formákat létrehozva betonból építeni és ami még izgalmasabb, hogyan tudjuk ezt jól megtervezni?

beton

Kezdjük egy kis beton történelemmel

A betont nem most találtuk fel, több ezer éve az építészet része. Egyik legismertebb, első megjelenése – ahol már kifinomultan használták – a római Pantheon kupolájának szerkezetében található. Itt egyébként a kupola aljától a közepe felé haladva egyre vékonyodik a szerkezet, a teherviselésnek megfelelően. Egyébként egy korabeli (időszámításunk előtt 27-es évről beszélünk) Vitruvius építészeti könyvében is szerepel a leírása.

Szóval a beton történelme nem ma kezdődött, az ókori változat után 1779-től már biztosan – szinte – mindennapos alapanyaggá terjedt az építészetben.

beton

A beton újra és újra megújul

A beton tehát régóta az egyik legsokoldalúbb építőanyag, és az ásványi anyag fáradhatatlan kutatása azt jelenti, hogy folyamatosan új típusokat adnak hozzá. Például két, frissen szabadalmaztatott találmány biztosítja, hogy a beton olyan képességeket szerezzen, amelyek korábban csak teljesen más anyagokban voltak elérhetőek. A mai cikkünkben hozott szabadalmak első sorban esztétikai különbséget jelentenek, hiszen az egyik esetben a beton képes a rozsdásodásra, míg a másik esetben látványos szabad formák hozhatók létre mindenféle zsalu nélkül? Mindkettő számára az ipar olyan megoldásokat kínál, amelyek ismét kibővítik a betonépítés lehetőségeinek spektrumát.

Rozsdásodó beton – most komolyan?

Ízlés kérdése, hogy milyen trendek tetszenek vagy éppen nem tetszenek nekünk, de ítélkezés nélkül el kell ismerni, hogy amit korábban a pusztulás egyértelmű jeleként láttak és elutasítottak, az utóbbi években vizuális trenddé vált: a rozsda. Ismert például a Corten acél, amely az időjárás hatására rozsdamentes acélréteget növeszt, amely később megvédi az alatta lévő anyagrétegeket a további korróziótól, mára népszerű design elem lett. Pontosan a Corten acél alapgondolata szülte a FERRO-CONCRETE márkanevet viselő új terméket.

A FERRO CONCRETE egy épélű térkő, amelyhez szabadalmaztatott eljárás során oxidáló anyagot adnak, így a kő a Corten acélhoz hasonlóan először patinás lesz, majd megfelelő impregnáló kezelés után berozsdásodik. Az eredmény egy látványos, ámde a beton előnyeit élvező szerkezeti elem lesz.

Beton formák, aminek csak a képzelet szab határt!

A beton rozsdásodása remek dolog, de sokkal praktikusabb és forradalmibb a leobeni Clever Contour vállalat találmánya. Eddig, ha valaki összetett 3D szabad formákat akart előállítani betonból, drága speciális zsaluzatokra volt szükség. Az i-Contour használatával ezekre már nincs szükség. A vállalat kifejlesztett egy olyan, a Rhinoceros programba beépülő modult, amely lehetővé teszi bármilyen szabad térbeli forma  létrehozását.. A tervek elkészítése után egy robot összeszereli a tárgy „csontvázát” hajlítható hőre lágyuló támasztékokból. Miután a csontváz a helyén van, karbonhálók és acél merevítések kombinációjának hozzáadásával biztosítják a szükséges húzószilárdságot.

A beton még mindig fontos

És az is marad! Ahogy látszik az újabb fejlesztések nem helyettesítik a betont, mint alapanyagot, hanem kiegészítik azt. Így látható, hogy a beton anyagú épületek még jó ideig velünk maradnak, ugyanakkor sokkal modernebb, barátságosabb kivitelben tárhatjuk ezeket a nagyközönség elé.

Az egyre kifinomultabb megoldások a tervezői kreativitást is támogatják. Amennyiben a tervezés folyamatát szeretnénk támogatni, akkor beszéljünk szoftverekről, home office-ról, BIM kapcsolatról  – ez utóbbi kérdésekben várjuk mérnökirodák, tervezők megkeresését.

Még több hasznos szakmai cikk

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...