BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

2021. 10. 04.

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben, amit a BIM kínál. A BIM nyilvánvalóan egy intelligens, 3D modell alapú folyamatot szolgál, de a modelleket a következő szintre is emeli: A 3D modellekből olyan BIM adatok nyerhetőek ki, amelyeket az építőipari vállalatok felhasználhatnak a meglévő információk megerősítésére vagy új információk kigyűjtésére – valamint értékes információk megosztására az ügyfelekkel és a beszállítókkal. Ismerjen meg konkrét példákat arra, hogy milyen adatok várnak az építőipari vállalatokra a BIM-modellekben.

Így használjuk a legtöbben a BIM adatokat

A BIM lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy konzisztens adatok felhasználásával digitális munkafolyamatokat alakítsanak ki, amelyek segítik a projekt ütemezését, a projektkoordinációt, a kivitelezést és – ami fontos – az átadáskor a megépített állapot rögzítését. A felhasználásnak a projekt követelményeitől függően óriási a skálája, a BIM jelenthet egyszerűen néhány modelladat koordinálását különböző tervező szoftverek között, egészen odáig, hogy papír alapú rajz nélkül, csak mobil eszközökkel lehessen a helyszínen dolgozni. A jelenlegi valóság azonban valószínűleg valahol e kettő között van. Még ha a nagy kivitelezők kötelesek is BIM protokollokat fenntartani, bizonyos esetekben elszakadhatnak ettől, és 2D-s rajzokat várnak el átadandó termékként. Azonban továbbra is követelmény, hogy a projektben elvárt BIM-szintet tartsák fenn, mivel az üzemeltetési csapatoknak történő átadás megköveteli a megvalósulás modell alapú dokumentálását is.

A többség ezt figyelmen kívül hagyja!

A felhőalapú nyílt BIM-megoldások korábban soha nem látott kapcsolódási lehetőségeket kínálnak. Ez a világ is hajlamos a BIM-adatbázisok vagy közös adatkörnyezetek (Common Data Environments, CDE) zsúfoltságára. Ezek többsége különböző területekre specializálódott. A kivitelezők számára kulcsfontosságú, hogy hogyan szervezik és mutatják be az adatokat, fontos tudni, hogyan lehet összekapcsolni ezeket a különböző adatközpontokat, és biztosítani, hogy ne zárt megoldásokat használó folyamatokat alkalmazzanak, mert ez hosszabb távon csak bonyodalmat okozhat.

Mikre jók még a BIM-adatok?

A megrendelőknek nagyon speciális igényeik vannak, amelyek projektről projektre változnak. Nehéz számukra, hogy tisztában legyenek az összes funkcionális képességgel, amelyet a piacon lévő modellkezelő és CDE megoldások kínálnak számukra. Az ő igényeik alakítják ki a szoftverek kínálatát. Néha csak a CAD programokból származó 2D rajzok alapvető kezelésére van szükség, máskor a szerkezetek ütközéseinek felismerésére, megint máskor a logisztikai követelmények és a projekttervezés az irányadó. Fontos, hogy a szereplők ne lássák akadályát annak, hogy a BIM bevezetésével javítsák a munkájukat mindezeknél a feladatoknál.

Milyen típusú BIM adatok léteznek?

Minden attól függ, hogy a vállalkozók mire használják a BIM-modellt. Ha koordinációra, akkor fontos, hogy legyenek olyan munkafolyamatok, amelyek értesítik a projekt tagjait a tevékenységről, a változásról, a problémákról, az esedékességről stb. Ha a végső cél a modell ütemezésre és projektprogramozásra való felhasználása, akkor legalább az ehhez szükséges adatösszetevőkhöz való hozzáférést biztosítani kell. A modellkomponensek kezelése a BIM-környezeten belül kritikus fontosságú, mivel valószínű, hogy a helyszíni modell különböző szoftverekből származik, ahol nincs meg a közvetlen átjárhatóság. A BIM-modellben képesnek kell lenniük egy olyan konzisztens topológiai struktúra hozzárendelésére, amely a projekt építési fázisában és azon túl is értelmes az összes szakterület számára.

BIM-adatok

Így javítsd BIM adatokkal az építési folyamatot!

Nyilvánvalóan az adatok kiemelkedő fontosságúak, de az adatok láthatósága és hozzáférhetősége szintén kulcsfontosságú. A BIM-modelleknek arra kell törekedniük, hogy az igazság egyetlen forrását képezzék, és minden ettől való eltérést el kell kerülni. Az összekapcsolt BIM-megközelítés a legelőnyösebb eredmény a projektben használt különféle rendszerek közül. Az egy adott területen végzett műveleteknek egy másik területen irányított változást kell eredményezniük. Ha a BIM projektben történő bevezetése nem szolgálja az építéshez kapcsolódó hagyományos adathalmazok felbontását, akkor a megvalósításon változtatni kell. A szoftverek szempontjából a választott megoldásnak támogatnia kell a rendszer rugalmas bevezetését, és meg kell oldania az elhatározott BIM-végrehajtási tervhez legjobban illeszkedő módszerek kidolgozását. Jól átgondolt módon az adatoknak a következő követelményeknek kell megfelelni:

  • Tárgyak, elemek, berendezések lehető legpontosabb digitális ábrázolása
  • Megfelelő adattartalom, amely segíti a különböző szakterületek közötti kommunikációt
  • Ellenőrzési, auditálási módszerek kialakítása
  • Az egész projekt teljes átláthatóságának biztosítása
  • A kommunikáció szintjének emelése

A BIM adatok által jobb az ügyfélkommunikáció?

Az érdekelt felek rendszeresen kooperációs értekezletet tartanak személyesen vagy online, az építési helyszínen, avagy a tervező irodában. Mivel az összes adatot és információt egy helyen tárolnak, minden szakterület be tud kapcsolódni a számára releváns pontokon. A BIM filozófia szerint vezetett projektek esetén a manuális adatgyűjtéseket el lehet kerülni. Az összes információ az összehangolt modellből származtatott lekérdezésekkel állítható elő.

Sikersztorik is vannak már!

Lenyűgöző látni, hogy a felhasználók hogyan alkalmazzák az Allplan szoftvereket a projektjeikben, és hogyan integrálják azokat a munkafolyamataikba. Egy nemrégiben Svájcban tervezett vasútállomási projekt példája jól mutatja a BIM hasznosságát a modell létrehozásától a helyszíni kivitelezésig. Ebben a projektben minden tervfázist digitális platformon szállítottak. A kihívásokat a logisztikai tervezés jelentette, mivel az állomásnak folyamatosan működőképesnek kellett maradnia. A BIM-modell kulcsfontosságúnak bizonyult abban, hogy a fejlesztés és a felújítás minden aspektusára vonatkozóan optimálisan integrálni tudta az összes tervezőt.

Egy másik ilyen projekt, egy Hollandiában épített tengeri zsiliprendszer volt. A cél a hibák minimalizálása, és az utómunkák esélyének csökkentése volt. A központi BIM modell segítette ezt a folyamatot, különös figyelemmel arra, hogy a tervező csapat globálisan elszórtan helyezkedett el. Ezt a szempontot gyakran figyelmen kívül hasógyják. A BIM nagyon hatékony távmunkát tesz lehetővé, bizonyos esetekben a munkafolyamatok élő közvetítésével, ezáltal nem kell várni a kritikus információkra.

BIM eszköztárat kínálunk!

Allplan Bimplus, SCIA AutoConverter, FRILO, CINEMA 4D… A Tangens Kft. széles spektrumát kínálja BIM adatok használatára, megosztására alkalmas szoftvereknek, melyek nem csak egymással, hanem a világ vezető tervező szoftvereivel együttműködve megkönnyítik a munkafolyamatokat. A jövőben nem kérdés, hogy egy részfolyamatot az egyik szoftverben, míg egy másikat egy másikban készíts el, majd az adatokat egy harmadikban összesítsd a praktikum, a megszokás és a kedved szerint!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnél többet tudni az építményinformációs modellezésben rejlő lehetőségekről.

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

Bimplus ismertető - Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az...

A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...