A BIM előnyei: ahogy az ALLPLAN kiaknázza

2017. 03. 04.

Háttérbeszélgetés Markus Tretheway-jel, az Allplan termékmenedzseri alelnökével

_______________________________________________________________________________________________

Mr. Tretheway, néhány hónapja már Ön a felelős a termékmenedzsmentért az Allplannál. Mire számíthatunk Öntől?

Néhány hónappal ezelőtt vettem át ezt a nagyon izgalmas munkakört az Allplannál. Annak ellenére, hogy az elmúlt 7 évben is az Allplannak dolgoztam Svájcban (ahol többek között a mérnöki szolgáltatásokért voltam felelős és nemzetközi projektekben vettem részt, tehát jól kiismerem magam az iparban és a márkák között), először mégis minden teljesen új volt itt a számomra. Mára azonban pontosan tudom, hogy az ügyfeleinknek mire van szükségük és mit akarnak. A digitalizáció mindent megmozgat az építőiparban. A következő években az építészek, a mérnökök, a létesítményfelelősök, a tervezők és a kivitelező cégek sok nehézséggel találják majd szemben magukat, és az én feladatom az, hogy számukra az Allplan megoldásokat kínáljon, mégpedig úgy, hogy ne csak a napi munkájukat könnyítsük meg, hanem meghatározó előnyt is biztosítsunk az ügyfeleinknek.

Mire számíthat az építőipar?

Egyértelmű, hogy a BIM-et (Building Information Modeling, – Épületinformációs Modellezés) nem lehet megkerülni. Az építőipar sem vonhatja ki magát a digitalizációból, éppen ellenkezőleg, mindenki számára óriási lehetőségeket nyit meg, például hatalmas mértékben javítja a különféle szakágak közötti együttműködést. Képzelje el, hogy többé nem kell időigényesen és hibalehetőséggel cserélnie az fájlokat, és minden szakértő bármikor hozzáférhet a legfontosabb adatokhoz! Így mindenki a lehető leghatékonyabban képes ellátni a munkáját. Erre kínál az Allplan már ma megoldást. Döntő szempont, hogy valaki képes-e felismerni és kihasználni a BIM szerinti munkavégzés által nyújtott valamennyi lehetőséget, amiből azután az egész iparág profitálhat, mivel jobban meg tudnak majd felelni az építtetők, a befektetők és a felhasználók igényeinek.

Évek óta beszélnek a BIM-ről. Miért most kellene berobbannia?

A nemzetközi fejlesztéseket illetően sajnos lemaradásban vagyunk Németországban, de a Dobrindt féle szakasztervekkel, amelyeket a múlt évben mutatott be, nagy előrelépést tettünk, és kezd megfogalmazódni a jogi keret is. A napi gyakorlatban ugyanakkor nemzetközi szinten sem kell szégyenkeznünk, mert az építészek és az építőmérnökök új generációja már a CAD rendszeren nevelkedett. Ezeknek a szakértőknek a többsége hozzá van szokva az intelligens modellezéshez és ismerik annak számtalan előnyét. Hármat említenék meg:

  1. A hibákat előbb felismerik, majd gyorsan és következetesen kiküszöbölik.
  2. A teljes tervezési és építési folyamat hatékonyabbá válik, mert részben automatizált lesz és nagyon hamar pontos költségvetést lehet készíteni. Nem elhanyagolható az sem, hogy a 3D-s modellezés segítségével a tervező ötletei sokkal jobban megérthetőek.
  3. Ugyancsak fontos, hogy ma már sokkal jobb technológiai adottságaink vannak ahhoz, hogy a BIM rendszert még hatékonyabbá tegyük a hétköznapokban, mint korábban volt.

Jelenleg gőzerővel dolgozunk azon, hogy elkészítsük a BIM megoldásunk következő generációját. Az Allplan 2017 segítségével mindenekelőtt jelentősen leegyszerűsítjük a szakterületek közötti együttműködést és az eszközöket, az eszközhasználatot. Ügyfeleinknek fontos, hogy a tervező partnereikkel zökkenőmentesen tudjanak együttdolgozni, mégpedig az általuk jól ismert és megbízhatónak ítélt eszközökkel.  Ezért az Allplan sokat tesz azért, hogy nyílt szabványokon alapuló gyakorlatias megoldásokat tegyen elérhetővé. A nyitott BIM több mint egy kulcsszó. Az Allplannak kezdetektől az a célja, hogy optimalizálja a közös munkát az építési projekt részvevői között.  Az Allplan 2017-tel tehát egy új szintre lépünk. A bim+ és a nyitott BIM rendszer kombinációjával pedig minden résztvevő fél számára egyszerűbb és megbízhatóbb lesz a modell alapú együttműködés.

Az új verzió tehát minden problémára megoldást kínál?

Felesleges mondanom, hogy még nem értünk a fejlesztés végére. Ellenkezőleg. Szerintem egy nagyon izgalmas jövő előtt állunk. Egy újabb lépést teszünk a 100%-ban digitalizált munkafolyamatok irányába, amihez az Allplan 2017 fontos építőelemként szolgál, és a bim+-szal együtt ügyfeleink a holnap technológiáját használhatják a mindennapi munkájukhoz, már most.

Az Allplan 2017 néhány fontos jellemzője:

  • Nem számít, hogy az épületmodell alkotói mely városban dolgoznak. A földrajzi helyüktől függetlenül együtt tudnak működni munkájukban
  • A testek, a szabad formák, avagy az épületszerkezetek modellezésében és változtatásában átléphetjük az eddig ismert geometriai korlátokat. Ahogy a vasbeton szerkezetek valamint az infrastruktúra tervezésében is eltűnnek az akadályok.
  • Az ismétlődő munkafolyamatok automatizálásával nagy mennyiségű időt takaríthatunk meg. Az Allplan 2017-ben gyakorlat orientált Python API-kat integráltunk, így a tartalomgyártók nagyon gyorsan és könnyen tudják programozni azokat.
  • Továbbá ügyfeleink munkáját több mint 999 fejlesztéssel és hozzávetőleg 99 teljesített kívánsággal támogatjuk, és válik ezáltal az Allplan 2017 egy stabil megoldássá a mindennapokban. A stabilitás és a teljesítmény egy újabb érték.

Semmit nem árul el nekünk a jövőről?

Egy kis ízelítőt természetesen adhatok. Meg vagyok róla győződve, hogy a BIM világában a dolgok megszokott folyamata a feje tetejére áll, de ettől nem kell félnünk. A mai BIM-megoldások – beleértve az Allplan eszközeit is – multifunkcionálisak. Egy BIM világban a résztvevő alkalmazásoknak megfelelőnek kell lenniük az optimális közös munkára, valamint az egyes szakértők egyedi igényeinek optimális kielégítésére. Használhatóság és kapcsolat, ez a két kulcsszó. A jövőben a bim+ a jelenleginél is fontosabb szerepet kap. A modellek és adatok központi cseréjének nyitott platformjaként, munkahelyi környezetként súrlódásmentesen hagyja közösen dolgozni a különféle szakértőket, és optimálisan támogatja őket a munkájukban. Ennek a megvalósításán dolgozunk.

 

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

Faszerkezet: modern hangszigetelés megoldás

Faszerkezet - előny vagy hátrány? Egyre több ember élvezi a faépítmények pozitív ökológiai és...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

Átállás a 2D CAD-ről a 3D BIM-re

A 2D CAD-ról 3D BIM-re való átállás   2D CAD, 3D BIM – milyen divatos, s zakmai szavak – de...