A 2D tervezés halott?

2019. 02. 18.

A 2D tervezés halott lenne?

Véget ér a 2D digitális rajzlap kora?

Napjainkban mindenki az épületinformációs modellezésről (Building Information Modeling avagy röviden BIM) és a 3D modellekről beszél. A hagyományos 2D rajzolási módszereket lassúnak, nem hatékonynak és elavultnak tekintik.

A hype ellenére a független közvélemény-kutatások szerint nem. Meglepő vagy sem, de a válaszadók 40%-a megerősítette, hogy mindennapi munkájukban még mindig 2D-s rajzokat használnak. Több kormány és nagy ügyfél megkezdte a BIM és az intelligens 3D modellek használatát, az általuk kínált hatékonysági, pontossági és együttműködési potenciál kihasználása miatt. De akkor miért folytatódik ugyanúgy a 2D tervezés?

A kötelesség és a szerződés teljesítése

A válasz a szerződésekben rejlik. Míg a projektek megvalósításának módszerei fejlődtek, az alkalmazott szerződéses mechanizmusok nagyjából azonosak. Azaz a 2D-s rajzok továbbra is a befejezett tervezés biztosításának eszközei. Amíg a 2D-s rajzok még mindig a projektek megvalósításának szerződéses alapját képezik, addig a mérnökök és építészek várhatóan folytatják a 2D tervezést. Amíg ebben nem következik be változás, addig a 2D tervezésből születő rajzok a projekt szükséges részét képezik.

Ezt azonban ki kell ellensúlyozni és figyelembe kell venni azt a sürgető igényt, hogy a lehető leghatékonyabban és eredményesebben célszerű dolgozni. A projektek növekvő mérete, terjedelme és bonyolultsága miatt egyre nehezebben valósítható meg a 2D tervezés és az eddig bevett tervezési módszerek alkalmazása. Ráadásul ha van időbeli sürgetettség – és bizony gyakran van -, az tovább növeli a tervezőcsapatokra nehezedő nyomást. Emellett szükséges más szerződéses kötelezettségek teljesítése is, mint például a BIM munkamódszer használata.

3D és BIM tervező programot keres? Kattintson ide!

Átmeneti időszak a 2D tervezéstől a 3D tervezés felé

Azt mondhatnánk, hogy az építészmérnöki, építőmérnöki szakma és az építőipar (AEC) most átmeneti szakaszban van. A múlt munkamódszereitől a jövőbeli módszerek felé tartunk, és egyfajta fejlődés illetve váltás figyelhető meg a munkához szükséges eszközök terén is. Ezért az a szoftvertípus fog a felhasználóktól bizalmat élvezni, amely nemcsak a 3D tervezést tudja, hanem amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kihasználják a 3D-s modellezés minden előnyét, miközben továbbra is teljesítik a 2D tervezés követelményeit.

Sok tervezőnek bevált és kényelmes a 2D-s tervezés. A 3D-s modellezésre való átállást emiatt a 3D és a 2D tervezésben egyaránt járatos tervező programok teszik könnyebbé. Ezzel a rugalmassággal a tervező 2D-s képet kaphat a 3D-s modellről, és tervezheti vagy részletezheti a modellt a 3D vagy a 2D-ben a számára leghatékonyabb módon. Az ilyen módon történő munkavégzés nem azt jelenti, hogy a munka duplázódik, hanem azt biztosítja, hogy a kétdimenziós rajzokat a 3D modellezési folyamat melléktermékeként hozzák létre. Vagy a 3D-s modellt 2D-nézetekben elhelyezett információk felhasználásával töltik be – mint például az Allplan Engineering vasbeton szerkesztési funkciói, amelyek megadják a mérnöki kreativitás szabadságát, a tervezőre nem rákényszerítve valamely, a program által megkövetelt eljárási módszer használatát.

Előretekintés: a tervezői módszerek jövője

Átmeneti korszak ide vagy oda, az nem kétséges, hogy a jövő a 3D tervezésé. Mivel a BIM tovább fejlődik és ez lesz az elfogadott előállítási mód, így a 3D-s modellezésre való teljes áttérés szükségessége egyre sürgetőbbé válik. A kérdés már nem az, hogy végrehajtjuk-e a BIM-et, hanem a kérdés, hogy mikor és milyen eszközzel? Akik a változást korán fogják végezni, azok nagymértékű előnyt élveznek majd azon versenytársaikhoz képest, akik lehetőség szerint a végsőkig halogatják a 2D CAD-ről az átállást a 3D-s és BIM-kompatibilis tervezésre.

Mi a korán átállók, azaz az eszközeiket az átmeneti korszakban korszerűsítők előnye?

Ők már egyre nagyobb ismerettel és tudással, megnövekedett tervezési termelékenységgel, hatékonysággal dolgozhatnak. A modern infrastruktúra stabil minőséget jelent a munkájukban. Eközben a versenytársaik még csak kényszerűségből ismerkednek a számukra új 3D-s tervezőprogramok kínálatával.

forrás:  https://blog.allplan.com/en/is-2d-cad-dead

Tartson lépést az építőiparbeli változásokkal, váltson 3D tervezőprogramra!

Mostanában újítana szoftverparkján?

Meglevő tervezőszoftverének árát beszámítjuk egy új Allplan vásárlásakor!

Kérjen kötelezettségtől mentes árajánlatot még ma.

Egyedi ajálatot kérek!

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

A BIM-től a digitális eszközkezelésig az AI és az IoT segítségével

Miközben az épületinformációs modellezés (BIM) forradalmasította a szerkezetek tervezésének és...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – 2. rész

A hatékony modellezés, modern eszközökkel valósítható meg. A 3D modellező szoftverek hatékony...

Elkészült az első 3D nyomtatott ház Németországban!

Mai témánk: az első, egészében 3D nyomtatott ház... Mint az láthattad már, előszeretettel osztunk...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...