CAD -> BIM: 5 dolog, amit feltétlen meg kell fontolni!

2019. 06. 18.

Ha épp azt fontolgatod, hogy egy CAD, mint alapvető rajzeszköz programról egy fejlett, 3D-s BIM mérnök tervező szoftverre váltasz, akkor nem irigylünk.

S simán előfordulhat, hogy 2-3 cikk és árajánlat alapján nemhogy leegyszerűsödne a dolgod a döntéshez, hanem még további kutatómunkára lesz szükséged, hogy kiigazodj az egymásnak ellentmondó írások, információk között.

A te igényeidnek legjobban megfelelő szoftver kiválasztása talán egy cseppet sem gyors folyamat, hiszen szem előtt kell tartanod

 • a jövőbeni projektjeid szoftver igényét
 • a megrendelők és kivitelezők elképzeléseit
 • a kollégák bevonására alkalmas program szempontjait
 • külföldi megbízásokat, mint lehetséges bevételi forrást,
 • s nem mellesleg az anyagi kereteidet.

Amit mindenképpen mérlegelj, az a következő 5, rendkívül fontos szempont!

 1. 2D és 3D rajz és modellezési pontosság

Az egyik első kérdés, hogy az új rajzok mennyire pontosak, mind a 2D-ben, mind a 3D-ben. Ugyanaz a objektum, amit két különböző szoftvercsomagban veszel fel, gyakran eltérő volument, méretet mutatnak a különböző módszerek miatt, amelyeket a szoftver a modellek létrehozására használ. Ez különösen igaz az ívelt alakzatokra, ahol a modellezett objektumnak nem lehet teljesen sima felülete.

Ha a lehető legnagyobb pontosságra van szükséged a tervekben, akkor a szoftverednek képesnek kell lennie arra, hogy precízen modellezzen, lehetőleg minimális erőfeszítéssel. Egy olyan megoldás, mint az Allplan Architecture vagy az Allplan Engineering, egyszerű modellezést tesz lehetővé maximális pontossággal, a mennyiségek és a költségek megbízható becslése, számítása mellett.

 1. A tulajdonságok meghatározásának képessége

Mi az, ami megkülönbözteti a BIM-et a CAD-tól? A válasz egyszerű: A képesség az objektumok fizikai és funkcionális tulajdonságainak meghatározására.

Ez az adat egy intelligens BIM modellt hoz létre, szemben a projekt egy 3D-s ábrázolásával. Lényegében olyan, mint egy adatbázis létrehozása a modellelemekhez csatolt információkról, amire a leendő BIM szoftverünknek képesnek kell lennie.

Az Allplan megoldások ezt a komponens attribútumok használatával érik el, így grafikus és nem geometriai adatokat is megadhat egy teljes BIM modellhez.

 1. Jelentések készítésének képessége

Amint az adatok a modellben vannak, azok gyorsan és könnyen hozzáférhetővé válnak. Jellemzően ez jelentés vagy jelmagyarázat formájában készül. A leggyakoribb jelentések a tervezők számára lényeges mennyiségek és költségbecslések, vagy betonacél hajlítási listák. A megfelelő megoldással ezeknek a jelentéseknek a létrehozása a modellből a modellezési folyamat mellékterméke, nem pedig kiegészítő munka: amit újra és újra el kell végezni, minden esetleges változtatásnál.

 

Az Allplan-ban a jelentések egy gombnyomással hozhatók létre, még igen bonyolult szerkezetek esetén is. A projektek automatizálása jelentősen felgyorsítja a folyamatokat, és tévedésmentes eredményhez vezet. A tervezésre fordított időt nagyban lecsökkenti azon jelentéseknek az automatizálása, amelyek a projektről projektre egyre-másra előfordulnak.

 1. Megjelenítési lehetőségek

Milyen megjelenítési lehetőségekre van szükséged? Sok ember nehezen tud elképzelni egy kész épületet 2D rajzból. Kifejezetten jellemző ez akkor, ha lakossági megrendeléseid vannak és az átlagos megbízó az általa rendelt tervből csak vonalakat lát, nem pedig álmai házát.

A 3D BIM modell segítségével azonban a projektek életre kelnek és könnyen megjeleníthetők, akár marketing célból (azaz növeli a megszerzett megbízások számát!), akár virtuális épületbejáráshoz. Előfordulhat, hogy virtuálisan fel kell építened projekteket, hogy ellenőrizd a beépíthetőséget, az ütközésmentességet, vagy a meglévő helyszínhez történő illeszkedést.

Az Allplan-ba integráltan a MAXON hatékony CineRender eljárása segítségével nagy felbontásban renderelhetsz, valamint animációs mozgófilmet vagy benapozási tanulmányokat készíthetsz.

 1. Kompatibilitás

 

Jellemzően kivel dolgozol még?

A projektcsapatok általában több különböző szakterületek képviselőiből és egyéb külsősökből állnak, akik közül néhányan speciális szoftvert használhatnak, mások csak egyszerű alapprogramokhoz férhetnek hozzá. A projektek megvalósításának lényeges részét képezi, hogy

 1. a felek legyenek képesek megosztani a különböző programokkal kompatibilis adatokat (lehetőleg adatvesztés nélkül!),
 2. tartalmazza az összes szükséges információt,
 3. a jövőbeni szoftverednek támogatnia kell ezt.

 

Az adatcsere alapvető fontosságú a BIM környezetben, hiszen a BIM alapvetően az együttműködésről és az adatmegosztásról szól. A tervezői munka néha csak magányos farkasok küzdelmének látszik, valójában egy olyan folyamat része, ahol számos szakember dolgozik egy épületen és az adatmegosztás eddig is a munka szerves része volt.

 

Az OpenBIM áll azon elv mögött, miszerint bármilyen szoftvermegoldást válasszunk, mindig legyünk képesek megosztani az információkat. Ezt az Allplan az Industry Foundation Classes (IFC) adatcsere-interfészek használatával érte el, amely lehetővé teszi a platformok közötti együttműködést anélkül, hogy értékes adatokat veszítene.

 

 

Következtetés

A váltás a CAD-ról a BIM-re nagy ugrás – de a helyes irányba. Győződj meg róla, hogy az öt tényező figyelembevételével választod ki az igényeidnek legmegfelelőbb mérnök tervező szoftver megoldást. Ha a kiválasztott programod megfelel mind az öt alapvető szempontnak, akkor jó úton haladsz a BIM-hez való sikeres átálláshoz és a vállalkozásod ill. megélhetésed jövőbeli biztosításához.

 

Mely szakmák képviselői tudják a lehető legteljesebben kihasználni az Allplan programot?

 • építőmérnök
 • statikus tervező; szerkezettervező; tartószerkezeti tervező
 • vasbeton szerkezeti szakember
 • építész vagy építészmérnök
 • belsőépítész; lakberendező

 

Az általunk javasolt programokért kattints ide: áttérési kedvezmény 2019

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Termelékenyebb, hatékonyabb és automatizáltabb: Allplan Bridge 2024

Az építészeti, mérnöki és építőipar (AEC) folyamatosan fejlődik, és ezzel együtt a hídmérnökökkel...

Forradalmasítsa az építési munkafolyamatokat az Allplan 2024 segítségével

Egy olyan környezetben, ahol az építőipari szakemberek folyamatosan innovatív megoldásokat...

Automatizálás egyszerűen

Hogyan takaríthat meg időt az automatizált munkafolyamatok az előregyártott tervezés során? Az idő...

GIS és BIM: építészeti tervezés a virtuális városmodellben

Tökéletes kapcsolat: A GIS és a BIM kombinációja jelentősen segíti a fontos adatalapú döntéseket a...

Az épülettervezés jövőjének bemutatása az Allplan 2024 segítségével

Az Allplan BIM tervezőszoftver már régóta az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág egyik...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Madárcsicsergés és a vihar – avagy két innovatív tervezés a nagyvilágból

Időről időre olyan cikkeket is hozunk, amelyek nem kifejezetten a szoftvereink előnyeiről- bár a...

A BIM-mel többet adunk, kevesebbért

Amikor a "Donna Lelia Caetani" állami általános iskola, amely az olaszországi Norma településen, a...

Termelékenyebb, hatékonyabb és automatizáltabb: Allplan Bridge 2024

Az építészeti, mérnöki és építőipar (AEC) folyamatosan fejlődik, és ezzel együtt a hídmérnökökkel...

Vásárcsarnok tervezés – nemzetközi elismerés hazánknak!

Egy vásárcsarnok tervezés és egy elismerés... Mit is írhatnánk? Büszkék vagyunk a Pécs új...

Mesterséges intelligencia a modellezésben? A BIMKIT-projekt

Pár hete feltettük a kérdést a Facebook oldalunkon, hogy vajon hasznos lenne-e a mesterséges...