Mi köze a kanadai dollárnak a mérnöki tervezéshez?

2020. 12. 28.

Valójában trükkös a címben feltett kérdés, mert legfeljebb annyi köze lehet, hogy egy Ottawa-i vagy torontói megrendelést előfordulhat, hogy ebben a pénznemben fizetnek ki. A kanadai dollár nemzetközi valuta jelölése a CAD, amely rövidítés már ismerős lehet egy naprakész mérnök számára is, ugyanis egyre többször használatos az úgynevezett CAD szoftver a mérnöki tervezés során.

A mi esetünkben a betűszó jelentése: számítógéppel segített tervezés (Computer-aided design). A CAD szoftver pedig építészeket, mérnököket és építőipari szakembereket segít abban, hogy hatékonyabban készítsenek építési rajzok, átláthatóbban kezeljenek komplex építési projektetek. Ma már 2D és 3D CAD programok is rendelkezésre állnak, a mérnökök számára készített legjobb CAD szoftverek mindkét elemet egyesíti, így a tervezési folyamat rugalmas és intuitív.

Tehát mi is pontosan a CAD szoftver?

A CAD szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számítógéppel megtervezzék egy fizikai objektum grafikus ábrázolását – legyen szó akár termékről, alkatrészről, akár – a mi esetünkben a leggyakoribb – épületekről és építményekről.  A grafikus ábrázolás felhasználható az anyagmennyiségek és az objektumméretek meghatározására, és segíthet a megrendelőknek, befektetőknek a végeredmény megjelenítésében – anélkül, hogy fel kéne építeni a kész épületet, vagy le kéne rajzolni kézzel.

Ki használ CAD szoftvert?

Ez a szoftver fajta kifejezetten az építőiparban dolgozó tervezők – vagy a tervezés bizonyos fázisaiban részt vevők – munkáját segíti, így jó eséllyel nem fog vele találkozni a Steamen*. Az építőiparban az építészek, az építőmérnökök, a szerkesztők, a rajzolók, a projektmenedzserek és az építési vállalkozók mind CAD szoftvert használnak az építési tervek elkészítéséhez, szerkesztéséhez és megtekintéséhez rajzok és modellek formájában.

*Steam: elsősorban PC játékok online áruháza, mely támogatja a frissítések kezelését és a felhasználók közötti kapcsolattartás…

CAD szoiftver

Mire használható egészen pontosan a CAD szoftver?

Egyszerűsítve: arra, hogy ne kelljen kézzel lerajzolni 2D-ben, majd külön 3D-ben a terveket, hanem számítógép segítségével gyorsabban, könnyebben és más – a projekten dolgozó – szakemberekkel hatékonyabban összehangolt munkafolyamatot létrehozva tudjunk tervezni a segítségével.

Az épített környezetben a CAD szoftvert használják az építési projektekben használt rajzok és modellek megtervezéséhez és rajzolásához, hogy megértsék, hogyan kell egy épületet vagy szerkezetet felépíteni.  Ezek a rajzok és modellek minden építési projekt szerves részét képezik, és a tervdokumentáció részét képezik, amelyet a tervezési szakaszban el kell készíteni.

Még a – laikus – megrendelő is azonnal átlátja és megérti a terveket a segítségével, ugyanis a koncepciótervezés és a részletes tervezés szakaszában a CAD szoftver digitális rajzlapként működik, vagy digitális virtuális prototípus-készítést tesz lehetővé a tervezők számára.  A CAD szoftver segítségével az építészek és mérnökök az ügyfél tájékoztatója alapján kidolgozhatnak egy tervet.  Az általuk készített rajzok és modellek segítségével megmutatják az ügyfélnek, hogyan fog kinézni a szerkezet, megvitatják a rendelkezésre álló lehetőségeket, vagy azonosítják a szükséges változtatásokat.  Ha digitálisan készíthetünk és módosíthatunk egy tervet, akkor az építészek és mérnökök az építkezés megkezdése előtt finomíthatják a projektet a megrendelő pontos követelményeinek megfelelően.

Nem szaladnak meg annyira az építési költségek sem, ha megfelelő számításokat végzünk, hiszen a CAD szoftver segítségével készült tervrajzok és modellek felhasználhatók a szükséges építőanyagok mennyiségének kiszámításához is, hogy a költségeket még az építkezés folytatása előtt megbecsülhessék.  A méretre készítendő építőanyagok, például acélgerendák vagy betonvasalás megkövetelik a tervezőktől, hogy CAD szoftver segítségével készítsenek gyártási rajzokat.  Ezek a rajzok a gyártóknak pontosan bemutatják az acél gyártásának módját, és felhasználhatók a projekt ezen részének árának megszerzésére.

Az építési vállalkozó bevonásával könnyebb kommunikáció, gyorsabb és hatékonyabb eredmények várhatóak, mert ha részt vesz ebben a szakaszban, akkor CAD szoftvert vagy kompatibilis nézegető szoftvert használnak a javasolt rajzok és modellek áttekintésére, valamint visszajelzésre a terv konstrukciójával kapcsolatban.  CAD szoftvereket is használhatnak saját mennyiségi számításuk kidolgozásához és a költségbecslések elkészítéséhez az ajánlattételhez.  Az építési szakaszban a projektet készítő vállalkozó a rajzokat vagy modelleket felhasználva biztosítja, hogy a szerkezetet helyesen és az alkalmazott előírások szerint építették meg.

A CAD szoftver segítségével frissíteni lehet az eredeti tervet a helyszínen felépítettek alapján.  Az építkezés előrehaladtával néha szükségessé válik az eredeti tervtől való eltérés az előre nem látható tényezők miatt.  Ezeket a változásokat megvalósulási állapot rajzon vagy modellen kell rögzíteni, amely az eredeti terv módosított változata, amelyet CAD szoftveren hoztak létre.  A megvalósulási információkat a tulajdonos felhasználja az épület vagy építmény üzemeltetésére és karbantartására, és hasznos bármilyen jövőbeni felújítási, felújítási vagy bontási munkához.  A beépített rajzok és modellek CAD szoftveren készülnek, és a projekt dokumentációjának részét képezik.

https://tangens.hu/blog/atallas-2d-cad-3d-bim/

Milyen CAD szoftver típusok léteznek?

Ahogy már írtuk: lényegében kétféle létezik: 2D és 3D CAD szoftver.  A 2D CAD szoftver évek óta az iparági szabvány, mivel a bemutatandó projektdokumentációt nyomtatott rajzokkal látták el.  Mielőtt az olyan technológiák, mint a számítógépek, táblagépek és okostelefonok széles körben elérhetőek lettek volna, a nyomtatott rajzok segítségével meghatározták, mit kell felépíteni, mivel nem volt más módja annak, hogy ezeket az információkat a kivitelezési helyszínen megszerezzék.

A 3D tervezés és az épületinformációs modellezés (BIM) térnyerésével azonban minden megváltozott.  A 3D CAD szoftver ugyanis számos előnyt kínál a 2D szoftverrel szemben, például hatékonyabb tervezési folyamatokat és a végső struktúra vagy projekt jobb megjelenítését.  Mivel az internetet támogató eszközök bárhonnan hozzáférhetnek az információkhoz, megvalósíthatóbbá vált egy 3D-s modell használata is, amely bármilyen eszközről megtekinthető, szemben a 2D nyomtatott rajzokkal.

CAD szoiftver

Melyik a legjobb CAD szoftver mérnökök számára?

Egy felkészült mérnökiroda sokféle szoftvert használ. CAD szoftverek közül is akár többfélét, különösen azért, mert – egyelőre – nem létezik iparági szabvány, így egy-egy projekt megkívánhatja például konkrétan az Allplan használatát, míg egy másik projekt akár egy másik szoftverét.

Ugyanakkor, ha szeretne egy jól használható, megbízható CAD szoftvert, amely hamar visszahozza a ráfordított időbeni (pl: megtanulni a használatát, bevezetni a cégbe) és anyagi befektetést, akkor az alábbi kérdéseket érdemes átgondolnia.

Mennyire összetettek a tervei?  Az ügyfelek és a tervezők egyre inkább áthatolják annak határait, amit egyre ambiciózusabb tervekkel lehet elérni.  Azonban minél összetettebb a projekt, annál fontosabbá válik a pontosság.  A 3D-ben történő modellezés lehetősége (ellentétben a 2D-s vonalas rajzokkal) itt nagy segítség, mivel könnyebb lesz felismerni és kijavítani az épületelemek közötti ütközéseket és vizualizálni a kész tervet.  De nem minden 3D CAD szoftver egyenlő – az alkalmazott modellező kerneltől függően egyes megoldások pontosabbak lesznek, mint mások.

Milyen gyakran készít vasbeton kiviteli tervet ?  Az  tartószerkezetek vasalásának megrajzolása, részletezése és számszerűsítése általában fáradságos tevékenység a mérnökök számára, különösen összetett tervek vagy nagy projektek esetében.  A 3D CAD szoftverre történő áttérés, amely automatizálja a vasalás tervezésének és részletezésének egy részét, jelentős időt és így pénzt takaríthat meg.  Egyes szoftverek automatikusan generálhatnak mennyiségeket és vashajlítási listákat is a hatékonyság és a pontosság növelése érdekében.

Mennyit időt töltesz metszetek és részletrajzok készítésével?  Ha a projektek általában nagyszámú hossz- és keresztmetszetet vagy részletet igényelnek, akkor a 3D CAD szoftverre való áttérés miatt nincs szükség manuális rajzolásra.  A mérnökök számára készített legjobb CAD szoftver lehetővé teszi a metszetek és részletek létrehozását nézetként a 3D-s modellből, így nincs szükség a már modellezett információk újrateremtésére.

Milyen gyakran használja a BIM-et?  A BIM lehet, hogy nem az, amit jelenleg megvalósít a projektjein.  Mivel azonban egyre több ügyfél teszi kötelezővé a BIM-et a projektjeinél, a BIM-képes CAD program kiválasztása bölcs döntés.  Ha pedig külső projektekkel együttműködve hajlandó projekteken dolgozni, akkor az openBIM-et is támogató 3D CAD szoftver kiválasztása segít abban, hogy adatokat oszthasson meg és cserélhessen meg másokkal anélkül, hogy bármilyen adatot veszítene.

Próbálja ki a 3D CAD szoftvert – Ingyenes 30 napos próbaidőszak

Az Allplan Engineering számos funkcióval rendelkezik, hogy a mérnökök egyik legjobb CAD szoftverévé váljon.  Nem csak intuitív és könnyen használható, hanem minden eszközt tartalmaz, amelyre a statikus- és építészmérnököknek szüksége van a pontos tervek hatékony elkészítéséhez: egy erőteljes modellező program, intelligens eszközök a vasalás tervezéséhez és részletezéséhez, valamint az openBIM adatcsere interfészei.  Próbálja ki az Allplan Engineering ingyenes, 30 napos próbaverzióját, és meggyőződhet arról, miért ez a legjobb 3D CAD szoftver mérnökök számára.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk Önnek!

Még több hasznos szakmai cikk

Integrált munkafolyamat megoldások mérnök irodák számára

Folyton az integrált munkafolyamat kifejezést halljuk mostanában a mérnökszoftverek, így az...

5 kulcsfontosságú trend és fejlesztés az AEC iparágban 2023-ban

Az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) iparág fejlesztés egyre gyorsabban...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta,...

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...