3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

2021. 06. 09.

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének alapvető aspektusait érintette, a munkavégzés és a tanulás módjától kezdve a vásárlásig és a társas érintkezésig. A társadalmi távolságtartás szükségessége számos változást hozott a mindenki által használt nyilvános terekben, például elterjedtek az egyirányú forgalmú irodák és az ideiglenes kézfertőtlenítő berendezések. Ezek az intézkedések azonban rövid távú megoldások, gyakran olyan terekbe illesztve, amelyeket nem a társadalmi távolságtartás szem előtt tartásával terveztek. Az építészek és a tervezők számára a COVID utáni jövőbe lépve az a kihívás, hogy innovatív és kreatív módon tervezzenek ezekre az új követelményekre, amelyek továbbra is lehetővé teszik az összetartozás érzését, miközben fenntartják a fizikai távolságot – ez az új COVID utáni építészet. Az építészet három módon változhat meg a világjárvány következtében.

Új design: A közterek újragondolása

Az egyik legnagyobb változás – és egyben kihívás – a tervezők számára az lesz, hogy új utakat találjanak a közös területek használatára. Az olyan nyitott területek, mint a parkok vagy terek, ahol nagy embercsoportok keveredhetnek, más megközelítést igényelnek, csakúgy, mint azok a beltéri terek, amelyek célja, hogy minél több látogatót zsúfoljanak be. Ennek eléréséhez a tervezőknek figyelembe kell venniük, hogy a közönség milyen számtalan módon használhatja a teret, és újra kell gondolniuk, hogyan működhet ez a társadalmi távolságtartás szem előtt tartásával.

A nyilvános tereket például úgy kell megtervezni (vagy áttervezni), hogy a viselkedés irányítása mellett a teret a rendeltetésének megfelelően lehessen élvezni. Az olyan szabályozási eszközöket, mint a futballpályákon az elkülönítés fenntartására szolgáló kijelölt területek, vagy a közös használatú területek elhatárolása paravánokkal vagy menedékhelyekkel, már a kezdetektől fogva be kell építeni a tervezésbe, anélkül, hogy ez elvonná a tér rendeltetésszerű használatának lehetőségét. A meglévő területek, például a parkolóhelyek újrahasznosíthatók szabadtéri ülő- és étkezőhelyek kialakítására, így a közeli vállalkozások biztonságosan bővíthetik kapacitásaikat. A biztonság iránti igény és a tervezett funkció praktikussága közötti egyensúly megteremtése mostantól számos tervezési módot fog meghatározni.

A technológia kihasználása design alkotáskor

A technológia lehetőséget nyújt az emberek közötti interakció minimalizálására fizikai akadályok vagy közös érintkezési pontok nélkül. Például a pultnál történő rendelés helyett az online asztali kiszolgálás használata segíthet az éttermeknek abban, hogy a megfelelő tervezés és elrendezés mellett csökkentsék az asztalt elhagyó és másokkal keveredő vendégek számát. A liftek okostelefonokkal hívhatók, így nem kell gombokat nyomogatni, és az automatikus technológiák – például ajtók, világítás és csapok – felszerelhetők az irodákba vagy más helyszínekre, hogy tovább csökkentsék az érintkezési pontok számát. Az ilyen típusú hands-free technológia beépítése a tervezésbe többé már nem lesz opcionális extra, hanem inkább szükségszerűség a COVID utáni környezetben.

design - mérnök

A zárt környezetek felé való elmozdulás

Évek óta a nyitott térben történő munkavégzés és életvitel felé mutat a trend. A fertőző betegségek veszélye és a nyílt, beltéri környezetben való könnyebb terjedés lehetősége miatt azonban az irodákban a különállóbb munkaterületek felé lehet elmozdulni. Várhatóan nagyobb folyosókra és ajtókra, a tér többi részétől elhatárolt, meghatározott területekre, több lépcsőházra, valamint a megfelelő szűrésre és szellőzésre való fokozott odafigyelésre lesz szükség. Mivel egyre több alkalmazott dolgozik otthonról, és csökkenti az irodában töltött idejét, több hely osztható ki kevesebb munkatársra, hogy minimalizálni lehessen az interakciókat. Még az is előfordulhat, hogy a világjárvány következtében megváltoznak az építési előírások, hogy csökkenjen az irodák vagy más helyiségek sűrűsége, ahogyan azt a korábbi világjárványok is okozták – bár még korai lenne megmondani, hogy ez bekövetkezik-e. Csak egy dolog biztos – a COVID utáni építészet és design más lesz, mint amit már egy ideje ismerünk.

Profi építőmérnöki szoftverekért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta,...

5 AEC iparági trend, amelyre 2021-ben figyelni kell

Az elmúlt év jelentősen felforgatta többek között az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC)...

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

Hídtervezés – Cseh vasúti felüljáró

A csehországi Kynšperk nad Ohříban hamarosan új híd váltja fel a meglévő vasúti átjárót. Ez...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...