Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

2020. 09. 09.

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások hatékonyabb kezelésének megtalálása. A digitalizáció elterjedése számtalan lehetőséget rejt magában arra, hogy még könnyebben, gyorsabban és olcsóbban tudjuk végezni a tervezés, kivitelezési és gyártási feladatokat. A digitális ikrek a létesítmények kezelésének hatékony eszközeként jelentek meg.

Mi is az a digitális iker?

A fogalom nem új keletű, hiszen az Amerikai Űrkutatási Hivatal (vagy ahogy a legtöbben ismerjük a NASA), már évtizedekkel ezelőtt is készített az űrhajókról komplex szimulációkat. Itt a Földön a tervezésben azonban azt jelenti, hogy a fizikai valóságban létező objektumról készül egy tökéletes digitális másolat, azaz egy ikerpár.

A digitális ikret figyelve, változtatva hozhatunk meg fontos döntéseket a fizikai ikerről úgy, hogy valójában nem nyúlunk hozzá az eredeti objektumhoz mindaddig, míg a digitális számítások alapján meg nem terveztünk minden apró részletet. Tehát a digitális iker gyakorlatilag maximalizálja az épületinformációs modellezés (BIM) előnyeit azzal, hogy a modell segítségével létrehozza az épület dinamikus működési modelljét.

A módszer segítségével támogatható a döntéshozatal arról, hogy mikor és hova kell befektetni a fenntartásba és a további fejlesztésbe. A múltbeli adatok elemzésével az épület teljesítményének alakulása nyomon követhető és optimalizálható, hogy mindig hatékonyan és megbízhatóan funkcionáljon.

Hogyan hozzunk létre egy tökéletes digitális ikret?

Meglévő épület esetén lézerszkennerek segítségével kinyerjük a legpontosabb geometriai információkat. Ezek az eszközök gyorsan összegyűjtik a szükséges pontfelhőket a nehezen hozzáférhető helyekről is. A lézerszekennerek által gyűjtött pontfelhők alapján létrehozható az adott épület, szerkezet vagy bármilyen objektum digitális mása. A technológia egyébként ennél sokkal nagyobb léptékben is használható, hiszen akár városi, regionális, sőt országos vagy globális léptékben is működik.

A lézerszkennerek csak az épületek látható részéről szolgáltatnak információkat. De a működési felhasználás szempontjából fontos eszközök többsége láthatatlan. Az épületgépészet, a helyiségfűtés, az épületszigetelés és a műszaki berendezések beépülnek a födémekbe és a falakba vagy gipszkartonok mögé vannak rejtve. A BIM modellek megalkotása a legjobb technológia az egész épület kezelésére és megjelenítésére, beleértve a bútorokat és a technikai berendezéseket is.

Az Allplan tervezőszoftverek gyártója állandó résztvevője olyan kutatási projekteknek, melyek a BIM-modellek, pontfelhőkből történő létrehozásának automatizálási lehetőségeit, fejlesztéseit vizsgálják.

Az Allplan és a digitális iker

Az ALLPLAN tökéletes platformot kínál a digitális iker pontos és értékes 3D BIM modelljeinek elkészítéséhez. Pontos 3D-s modellek készíthetők gyorsan és egyszerűen, vagy akár egy meglévő BIM-modell is használható az Allplan-ban a különböző openBIM adatcsere-interfészeknek köszönhetően. A pontfelhőkből származó geometria importálásával a tervezők vagy a létesítmények kezelői gyorsan rögzíthetik az információkat és lekérdezhetik azokat a modellen belül. Miután elkészült, egy openBIM alapú modell együttműködési platform – például az Allplan Bimplus – használható arra, hogy ezeket az információkat megossza és összekapcsolja más technológiákkal a további optimalizálás vagy elemzés céljából.

A digitális iker használat a gyakorlatban

A digitális iker, mint lehetőség már nem csak elméletben létezik. 2020-ban befejeződött az EU által finanszírozott Buildheat projekt, amely a lakóépületek energetikai felújítási technológiáinak értékelésére összpontosított. Az érzékelők adatait a Bimplus platformhoz csatlakoztatták, hogy gyorsan azonosítsák és kommunikálják a kedvezőtlen energiafogyasztási értékekkel rendelkező tereket. Ezen információk alapján célzott felújítások tervezhetők és valósíthatók meg, maximalizálva az épület teljesítményét, optimalizálva a szükséges beruházások szintjét. Digitális iker nélkül ezt az elemzést nehéz volt elvégezni; a szenzorokból összegyűjtött adatok könnyen megérthetők és értelmezhetők voltak a virtuális épületmodellben való megjelenítéssel.

Az Allplan BIM megoldásokat kínál a precíziós modellezéshez építészeti és mérnöki részletekkel, valamint integrálást a pontfelhő-szkenneléssel az adatok digitális formátumba történő gyors beépítése érdekében a további modellezéshez és kiértékeléshez.

Az Ön tervező irodája és a jövő…

Amennyiben az Ön irodája érdeklődik az innovatív megoldások iránt, érdemes felvennie velünk a kapcsolatot, hiszen képben vagyunk az Allplan szoftverek által kínált jelenlegi megoldások mellett a várható fejlesztésekkel is. Ha jobban megismerné az Allplan szoftverekben rejlő lehetőségeket, vegye fel velünk kapcsolatot ide kattintva.

Még több hasznos szakmai cikk

Független és öntámogató: önellátó falvak

A Föld túlnépesedik. A világ népessége másodpercenként 2,5 emberrel növekszik. Bolygónknak több...

Tudtad? Olcsóbb a jogtiszta szoftver, mint a büntetés!

„Persze, minden szoftvert árusító cég ezt kommunikálja” – mondhatnád, ahogy azt is, hogy: „Még...

Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...