Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

2020. 09. 09.

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások hatékonyabb kezelésének megtalálása. A digitalizáció elterjedése számtalan lehetőséget rejt magában arra, hogy még könnyebben, gyorsabban és olcsóbban tudjuk végezni a tervezés, kivitelezési és gyártási feladatokat. A digitális ikrek a létesítmények kezelésének hatékony eszközeként jelentek meg.

Mi is az a digitális iker?

A fogalom nem új keletű, hiszen az Amerikai Űrkutatási Hivatal (vagy ahogy a legtöbben ismerjük a NASA), már évtizedekkel ezelőtt is készített az űrhajókról komplex szimulációkat. Itt a Földön a tervezésben azonban azt jelenti, hogy a fizikai valóságban létező objektumról készül egy tökéletes digitális másolat, azaz egy ikerpár.

A digitális ikret figyelve, változtatva hozhatunk meg fontos döntéseket a fizikai ikerről úgy, hogy valójában nem nyúlunk hozzá az eredeti objektumhoz mindaddig, míg a digitális számítások alapján meg nem terveztünk minden apró részletet. Tehát a digitális iker gyakorlatilag maximalizálja az épületinformációs modellezés (BIM) előnyeit azzal, hogy a modell segítségével létrehozza az épület dinamikus működési modelljét.

A módszer segítségével támogatható a döntéshozatal arról, hogy mikor és hova kell befektetni a fenntartásba és a további fejlesztésbe. A múltbeli adatok elemzésével az épület teljesítményének alakulása nyomon követhető és optimalizálható, hogy mindig hatékonyan és megbízhatóan funkcionáljon.

Hogyan hozzunk létre egy tökéletes digitális ikret?

Meglévő épület esetén lézerszkennerek segítségével kinyerjük a legpontosabb geometriai információkat. Ezek az eszközök gyorsan összegyűjtik a szükséges pontfelhőket a nehezen hozzáférhető helyekről is. A lézerszekennerek által gyűjtött pontfelhők alapján létrehozható az adott épület, szerkezet vagy bármilyen objektum digitális mása. A technológia egyébként ennél sokkal nagyobb léptékben is használható, hiszen akár városi, regionális, sőt országos vagy globális léptékben is működik.

A lézerszkennerek csak az épületek látható részéről szolgáltatnak információkat. De a működési felhasználás szempontjából fontos eszközök többsége láthatatlan. Az épületgépészet, a helyiségfűtés, az épületszigetelés és a műszaki berendezések beépülnek a födémekbe és a falakba vagy gipszkartonok mögé vannak rejtve. A BIM modellek megalkotása a legjobb technológia az egész épület kezelésére és megjelenítésére, beleértve a bútorokat és a technikai berendezéseket is.

Az Allplan tervezőszoftverek gyártója állandó résztvevője olyan kutatási projekteknek, melyek a BIM-modellek, pontfelhőkből történő létrehozásának automatizálási lehetőségeit, fejlesztéseit vizsgálják.

Az Allplan és a digitális iker

Az ALLPLAN tökéletes platformot kínál a digitális iker pontos és értékes 3D BIM modelljeinek elkészítéséhez. Pontos 3D-s modellek készíthetők gyorsan és egyszerűen, vagy akár egy meglévő BIM-modell is használható az Allplan-ban a különböző openBIM adatcsere-interfészeknek köszönhetően. A pontfelhőkből származó geometria importálásával a tervezők vagy a létesítmények kezelői gyorsan rögzíthetik az információkat és lekérdezhetik azokat a modellen belül. Miután elkészült, egy openBIM alapú modell együttműködési platform – például az Allplan Bimplus – használható arra, hogy ezeket az információkat megossza és összekapcsolja más technológiákkal a további optimalizálás vagy elemzés céljából.

A digitális iker használat a gyakorlatban

A digitális iker, mint lehetőség már nem csak elméletben létezik. 2020-ban befejeződött az EU által finanszírozott Buildheat projekt, amely a lakóépületek energetikai felújítási technológiáinak értékelésére összpontosított. Az érzékelők adatait a Bimplus platformhoz csatlakoztatták, hogy gyorsan azonosítsák és kommunikálják a kedvezőtlen energiafogyasztási értékekkel rendelkező tereket. Ezen információk alapján célzott felújítások tervezhetők és valósíthatók meg, maximalizálva az épület teljesítményét, optimalizálva a szükséges beruházások szintjét. Digitális iker nélkül ezt az elemzést nehéz volt elvégezni; a szenzorokból összegyűjtött adatok könnyen megérthetők és értelmezhetők voltak a virtuális épületmodellben való megjelenítéssel.

Az Allplan BIM megoldásokat kínál a precíziós modellezéshez építészeti és mérnöki részletekkel, valamint integrálást a pontfelhő-szkenneléssel az adatok digitális formátumba történő gyors beépítése érdekében a további modellezéshez és kiértékeléshez.

Az Ön tervező irodája és a jövő…

Amennyiben az Ön irodája érdeklődik az innovatív megoldások iránt, érdemes felvennie velünk a kapcsolatot, hiszen képben vagyunk az Allplan szoftverek által kínált jelenlegi megoldások mellett a várható fejlesztésekkel is. Ha jobban megismerné az Allplan szoftverekben rejlő lehetőségeket, vegye fel velünk kapcsolatot ide kattintva.

Még több hasznos szakmai cikk

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...