„Egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant”

2020. 10. 16.

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a Kovács&Kovács Stúdió Kft. alapítójával Kovács Istvánnal, illetve a cég ügyvezetőjével, Jelfi Szabolccsal. A Tangens Kft. nagyon büszke arra, hogy olyan nívós irodákkal dolgozhat együtt, mint például a Kovács&Kovács Stúdió Kft.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el!

Beszélnétek a kezdetekről. Milyen profillal jött létre annak idején az iroda?

(…) Eleinte tussal, kézzel dolgoztunk, 1995 óta használunk szoftvereket. Először más programmal próbálkoztunk, de nekem az nehézkesnek tűnt, ezért egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant.

Feltettem pár szakmai kérdést, majd az akkori időben horribilis áron – egy autó árába került – megvettük a szoftvercsomagot.

Majd lépésről lépésre vettünk újabb hardvereket, azokra pedig az Allplan szoftvereket és most jutottunk el oda, hogy kiépítettünk egy szerverrendszert. Ez azért is fontos, mert így már otthonról is használható a program, ami most különösen felértékelődött. Ugyanígy a munkák is folyamatosan épültek, egyik követte a másikat. Most már kilencen vagyunk az irodában, mindenki mérnök és az egy sajátosság, hogy mindenki csinál mindent.

(…)

Emlékszel még, hogy anno a bemutatón mik voltak azok a szakmai kulcskérdések, amik segítettek az Allplan mellett eldönteni?

KI: Olyanokat, amik akár apróságnak is tűnhetnek. Például azt, hogy a színek és vonalvastagság egymással összeköttetésben van, így az ábráról rögtön jól látszik, hogy mely színhez milyen vonalvastagság tartozik. A tuskihúzók vastagságnál használt színkódot vették át, ami nagyon sokat könnyít. Szintén nagyon tetszett a kottahúzás logikája, ami nagyon hasonlított a statikai szemlélethez. Ilyen és hasonló apró praktikumok fogtak meg. Emellett a vasbetonszerkesztés funkciót is szeretjük használni.

(…)

Mennyire tudtok a szoftverekkel kapcsolódni más cégekhez, az építészekhez?

JSZ: Az építészek alapvetően más szoftvert használnak. Azt ők DWG-be konvertálják, mi pedig beimportáljuk az Allplanba. Alaprajzokat, metszetetek 2D-be lekonvertálnak, mi azokat olvassuk be és készítjük el a zsaluzási, vasalási terveket.

(…)

A mai szakemberhiányban milyen csapatot sikerült összehoznotok?

JSZ: Volt egy időszak, amikor nagyon kerestünk embert és szinte lehetetlen volt megfelelő munkaerőt találni. Aki szakmailag már jó volt, nehezen ment át máshova. Végül az vált be, hogy az egyetemről frissen kijött fiatalokat minél hamarabb felvettük, mert nekik még nincsenek kialakult berögződései és lelkesebbek is. Hiába nem ismerik az Allplant, egy fiatal statikus pár hét alatt tökéletesen megtanulja, hogyan kell használni. Próbáljuk úgy alakítani a céget, hogy a fiatalok jól érezzék magukat itt.

(…)

A teljes interjú ide kattintva olvasható el!

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

ACMS Architects: Építészet az éghajlatváltozás idején

Prof. Christian Schlüter, az ACMS Architects munkatársa betekintést nyújt az éghajlatbarát és...

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

Méretezőprogram próbaidőre

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.

Oberndorfer-házak: pontosan, gyorsan, csúcstechnológiával

A megbízó igényei alapján részletes 3D modell, illetve kiviteli terv készül, amely pontosan tartalmazza az adott építményhez felhasználandó elemek típusát, méreteit; természetesen a nyílászárók, áttörések, gépészeti és elektromos vezetékek helyével együtt. Az ebből kinyerhető adatokat használják fel az előregyártott vasbeton elemek előállítását végző robotok is. A technológiáról Grieszler Zsolt, az Oberndorfer magyarországi képviselője nyilatkozott.

A BIM egy evolúciós lépcsőfok

Az építészfórum,ban megjelent egy interjú a TSPC Engineering Kft. üögyvezetőjével, Jancsó...