„Egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant”

2020. 10. 16.

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a Kovács&Kovács Stúdió Kft. alapítójával Kovács Istvánnal, illetve a cég ügyvezetőjével, Jelfi Szabolccsal. A Tangens Kft. nagyon büszke arra, hogy olyan nívós irodákkal dolgozhat együtt, mint például a Kovács&Kovács Stúdió Kft.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el!

Beszélnétek a kezdetekről. Milyen profillal jött létre annak idején az iroda?

(…) Eleinte tussal, kézzel dolgoztunk, 1995 óta használunk szoftvereket. Először más programmal próbálkoztunk, de nekem az nehézkesnek tűnt, ezért egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant.

Feltettem pár szakmai kérdést, majd az akkori időben horribilis áron – egy autó árába került – megvettük a szoftvercsomagot.

Majd lépésről lépésre vettünk újabb hardvereket, azokra pedig az Allplan szoftvereket és most jutottunk el oda, hogy kiépítettünk egy szerverrendszert. Ez azért is fontos, mert így már otthonról is használható a program, ami most különösen felértékelődött. Ugyanígy a munkák is folyamatosan épültek, egyik követte a másikat. Most már kilencen vagyunk az irodában, mindenki mérnök és az egy sajátosság, hogy mindenki csinál mindent.

(…)

Emlékszel még, hogy anno a bemutatón mik voltak azok a szakmai kulcskérdések, amik segítettek az Allplan mellett eldönteni?

KI: Olyanokat, amik akár apróságnak is tűnhetnek. Például azt, hogy a színek és vonalvastagság egymással összeköttetésben van, így az ábráról rögtön jól látszik, hogy mely színhez milyen vonalvastagság tartozik. A tuskihúzók vastagságnál használt színkódot vették át, ami nagyon sokat könnyít. Szintén nagyon tetszett a kottahúzás logikája, ami nagyon hasonlított a statikai szemlélethez. Ilyen és hasonló apró praktikumok fogtak meg. Emellett a vasbetonszerkesztés funkciót is szeretjük használni.

(…)

Mennyire tudtok a szoftverekkel kapcsolódni más cégekhez, az építészekhez?

JSZ: Az építészek alapvetően más szoftvert használnak. Azt ők DWG-be konvertálják, mi pedig beimportáljuk az Allplanba. Alaprajzokat, metszetetek 2D-be lekonvertálnak, mi azokat olvassuk be és készítjük el a zsaluzási, vasalási terveket.

(…)

A mai szakemberhiányban milyen csapatot sikerült összehoznotok?

JSZ: Volt egy időszak, amikor nagyon kerestünk embert és szinte lehetetlen volt megfelelő munkaerőt találni. Aki szakmailag már jó volt, nehezen ment át máshova. Végül az vált be, hogy az egyetemről frissen kijött fiatalokat minél hamarabb felvettük, mert nekik még nincsenek kialakult berögződései és lelkesebbek is. Hiába nem ismerik az Allplant, egy fiatal statikus pár hét alatt tökéletesen megtanulja, hogyan kell használni. Próbáljuk úgy alakítani a céget, hogy a fiatalok jól érezzék magukat itt.

(…)

A teljes interjú ide kattintva olvasható el!

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Termelékenyebb, hatékonyabb és automatizáltabb: Allplan Bridge 2024

Az építészeti, mérnöki és építőipar (AEC) folyamatosan fejlődik, és ezzel együtt a hídmérnökökkel...

Forradalmasítsa az építési munkafolyamatokat az Allplan 2024 segítségével

Egy olyan környezetben, ahol az építőipari szakemberek folyamatosan innovatív megoldásokat...

Automatizálás egyszerűen

Hogyan takaríthat meg időt az automatizált munkafolyamatok az előregyártott tervezés során? Az idő...

GIS és BIM: építészeti tervezés a virtuális városmodellben

Tökéletes kapcsolat: A GIS és a BIM kombinációja jelentősen segíti a fontos adatalapú döntéseket a...

Az épülettervezés jövőjének bemutatása az Allplan 2024 segítségével

Az Allplan BIM tervezőszoftver már régóta az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág egyik...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

„Gőzünk se volt még akkor a számítógépről…”

Nemcsak az első Nemetschek-ügyfelek egyike, de valószínűleg egyike az első építészeknek is, akik Magyarországon egyáltalán CAD programot vásároltak – Benczúr László 1992-ben, befutott tervezőként, ötven évesen ült le a számítógép elé, hogy egy gyökeresen új munkamódszert megtanuljon. A komputert azóta is mindennapi eszközként használja. A Benczúr-iroda aktuális munkái között uszoda- és filmstúdió-tervezés, valamint egy többfunkciós irodaház-bővítés is szerepel.

„Lehet bármilyen bonyolult egy épület, az Allplanban képesek vagyunk könnyedén kezelni”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk az Atlasz Mérnökiroda alapítóival, Baranovszky Ádámmal,...

Méretezőprogram próbaidőre

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.