Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

2021. 02. 09.

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves – ha az ételről van szó, akkor a „kész” vagy „előre elkészített” kifejezések a tömegesen gyártott, gyors és – nem ritkán -olcsó terméket sejtetnek. Egyszóval nem igazán a minőség jut eszünkbe róluk. Akik jól akarnak lakni, azok ritkán nyúlnak a fagyasztóba.

Persze ma már az ételekben igenis léteznek magas minőséget képviselő márkák és termékek. Mai cikkünkben pedig hasonló elv mentén vizsgáljuk meg az előregyártott házak fejlődéseit, újdonságait és egy kicsit a múltjukat.

Az előregyártott házak megítélése

Ha röviden összefoglalnák, akkor hasonló megítélése van az előregyártott házaknak, mint a bevezetőben felsorolt ételeknek. A rossz megítélés alapvetően olyan országokra is igaz, ahol ez a technológia kiemelt figyelmet érdemelt, például Németországban. Ma is sokan vannak, akik még mindig rosszabbnak tartják az előre gyártott házakat. De valóban ilyen ördögtől való, silány technológia lenne?

https://tangens.hu/blog/151-uj-evi-fogadalom-amivel-nepszerubb-lehet-egy-mernok-iroda/
Ezt olvastad már?

Mik azok az előregyártott házak?

Az „előre gyártott ház” általában minden olyan épületet magában foglal, amely nagyrészt iparilag előre gyártott elemekből épül fel. Ennek ellenére a fogalom meghatározása széles skálán mozog, hiszen ide tartoznak a nálunk is jól ismert panelházak, de éppen az előregyártott fapanelekből készülő itthon inkább készházak néven illetett épületek is. Lényegében igaz mindkettő: a könnyűszerkezetes előregyártott készházak is jókora szelet a piacnak, mint ahogyan az előregyártott vasbeton elemekből épített épületek is.

előregyártott házak

„Klasszikus” előre gyártott házak

Itthon továbbra is a jó öreg tízemeletes vagy négyemeletes (ritka esetekben ezektől eltérő emeletszámú) sok lépcsőházas, épületek számítanak az ipar klasszikus termékeinek. Ugyanakkor természetesen ezek csak részei a klasszikus előregyártott házak fajtáinak. Már az 1960-as évektől kezdve készülnek kisebb nagyobb ingatlanok, melyek előre legyártott elemekből épülnek fel.

Elterjedt, hiszen számos azonnali előnye van: gyorsan elkészülő, kulcsrakész épület – amit ennek ellenére könnyű egyedileg tervezni és megalkotni. Ráadásul a tömeggyártás miatt verhetetlen áron is készültek ezek.

Persze nem minden esetben jó minőségű tömeg gyártott panelekről beszélünk, hiszen léteznek olcsóbb, „kartonházak is” – ami természetesen nem az építési anyagra vonatkozik, hanem inkább a papírvékony falakra, a gyenge zajszigetelésre és a még gyengébb hőszigetelésre. Tovább nem vetett jó fényt a klasszikus előregyártott házak megítélésére az sem, hogy olyan faanyagvédő vegyszerekkel kezelték őket, melyeknek kiderültek egészségkárosító (sőt: mondjuk ki: mérgező) hatásai.

De a hőskorban sem volt minden előregyártott ház rossz minőségű, a technológia fejlődött, a gyerekbetegségeit kinőtte, így ismét megbízható építészeti eszközzé válik.

Előre gyártott házak napjainkban

Az 1950-es évek óta nagyon sokat változott az előre gyártott házak építése. Mindenekelőtt háttérbe szorult az az elképzelés, hogy a sorozatgyártású házak révén az ár minél alacsonyabb legyen. Az előre gyártott házak ma nagyrészt egyedileg tervezett épületek, amelyek alig különböznek a „normál” házak áraitól. Piaci részesedésük nem csak stabilizálódott, hanem folyamatosan növekedett is (a 2000. évi 13,5 százalékról 2015-re 19,9 százalékra – Németországban).

A napokban megjelent egy cikk az index.hu-n is, amely a koronavírus hatásai miatt egyre többen költöznének panelből, társasházból kisebb, de fenntartható, kis kerttel rendelkező ingatlanba és emiatt a készházak piaca hazánkban is meghaladta a 15%-ot (a 20 évvel ezelőtti 3,5%-hoz képest.

Előregyártott házak tervezése – megéri?

Előregyártott elemekből tervezni házat igenis jól lehet ma már, és a rendelkezésre álló alapanyagok is kifejezetten jó minőséget képviselnek – hiszen a korábbi problémákat szabályozásokkal, fejlesztésekkel már teljesen kiküszöbölték.

Természetesen minden mérnökiroda maga választja meg a profilját és ezen belül a tervezni kívánt objektumok fajtáját, anyagát, de kétségtelen tény, hogy érdemes képben maradni az elérhető eszközökkel, alapanyagokkal – és néha egy régebben leírt megoldás is okozhat meglepetéseket.

Az előregyártott házak tervezéséhez is tudunk szoftveres támogatást adni. Ha fejlesztenéd szoftvereidet, esetleg érdekel, hogyan használd ki a lehetőségeket még jobban, keresd velünk a kapcsolatot, segítünk.

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a...

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...