Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a házban nem laknak emberek, mégis építészmérnökök tervezték, méghozzá komoly céllal: megmenteni a világot.

Talán Te is ismered azt az Albert Einsteinnek tulajdonított híres mondást, miszerint, ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl. Ő mondta, vagy sem – ez máig talány, de az viszont tény, hogy a beporzásért felelős rovarok nélkül nehéz lenne az életünk. Azóta, hogy a mondás született, majdnem száz év telt el és az emberiség rájött, hogy sok más rovarra – is szükség van – még ha nem is mindenki szereti őket maradéktalanul. Ezt a felfedezést lovagolja meg a Terreform One építészeti cég is, akik olyan városfejlesztési és építészeti koncepciókat fejlesztenek, amelyeknek nem kisebb a célja, mint a világ megmentése.

A Terreform One mérnökei az Einstein-i gondolatokat tovább fűzve konkrétan a New York-ban honos Pompás királylepke megmentését tűzte ki céljául. Ezek a rovarok ugyanis mintegy 90%-al kevesebben vannak a metropoliszban ma, mint húsz évvel ezelőtt. A szóban forgó mérnökiroda az általuk tervezett épületekhez terveznek ennek a fajnak menedéket, otthont.

Függőleges rét egy metropoliszban?

Bizony az általuk tervezett irodaépületek, kereskedelmi központok homlokzatára terveznek a pillangók számára alkalmas menedéket. De milyen is a Pompás királylepke számára alkalmas menedék? Alapvetően két dolog szükséges hozzá, az egyik a jó fajta föld, amelyben képesek a szaporodásra, a másik pedig a megfelelő táplálék: nektárt termelő virágok formájában.

Ezt a két dolgot elhelyezték egy gyémánt alakú, karbonbetonból készült tartószerkezetbe, melyre üvegréteget is terveztek. Gyakorlatilag így egyfajta terráriumot hoznak létre, amelyben megteremnek az említett növények és a pillangók ki tudják alakítani az életterüket és ez a rendszer biztosítja a számukra optimális életteret egész évben.

Még csak prototípus

Ahogy a jó ötletekkel lenni szokott a dolog még egyelőre nem áll készen a tényleges felépítésre, de prototípus már készült belőle. A végleges alkalmazáshoz még ki kell dolgozniuk a megfelelő öntöző és vízelvezető rendszert, ki kell tapasztalniuk mely növény és alga fajok képesek hatékonyan működtetni azt úgy, hogy közben az emberi tevékenység is zavartalan legyen a szóban forgó épületekben.

Ahogy sok hasznos fejlesztésnek, mint például a korábban bemutatott építési botanikának, ennek is az a célja, hogy az építészet környezettudatosabb legyen. Ki tudja lehet, hogy néhány év és az ilyen megoldások terjedni kezdenek a világban és segítségükkel mentjük meg a Föld ökoszisztémáját, biztosítva egy jobb, élhetőbb bolygót.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

https://tangens.hu/blog/epitesi-botanika/
https://tangens.hu/blog/beton/
https://tangens.hu/blog/karbonbeton-szenszalas-beton-karbonszallal-erositett-beton/
https://tangens.hu/blog/mesterseges-intelligencia-az-epiteszetben/