„Ez a projekt sikerre volt ítélve”

2016. 09. 13.

Nem szokványos eset, hogy egy egyszemélyes magyar mérnökiroda teljesítménye kivívja egy tekintélyes nemzetközi szakmai zsűri elismerését. Báthory Tibor Gábor statikussal beszélgettünk, akivel ez most mégis megtörténhetett. 

A soproni mérnökember pályafutásában meghatározónak bizonyult a jó német nyelvtudás és Ausztria közelsége – tulajdonképpen ezeknek is köszönheti, hogy a Nemetschek Engineering User Contest pályázaton idén kiváló eredménnyel tudott szerepelni. Báthory Tibor Gábor (57 éves) Sopronban szerezte meg az érettségi bizonyítványt 1973-ban, majd egy évet töltött az akkori Kelet-Németországban, Drezdában a HfV-n, azaz közlekedésépítő főiskolán. ”Egy évig bírtam az NDK-s atmoszférát„ – idézi fel a múltat érdeklődésünkre. – ”Hazajöttem, és a Budapesti Műszaki Egyetemre felvételiztem, ahol 1980-ban végeztem közlekedésépítő szakon„. Az útja ezután hazavezet Sopronba, ahol a helyi erdőmérnök hallgatókat oktatta ”erdészeti szállítás„ (magyarán: útépítés) témakörben, majd a városi tanács építésügyi hatóságához, utána pedig a Sopronterv vállalathoz kerül. Itt már statikusként dolgozik, az időközben megszerzett szerkezetépítő szakmérnöki diplomának köszönhetően. Azután a tartószerkezeti mesteriskolát is elvégzi – ”ezt csak ajánlani tudom minden pályakezdő mérnöknek„, jegyzi meg a szakember –, majd a cég 1993-as felbomlását követően alakítja meg a Báthory Mérnökirodát.

”Mind a mai napig egyfős iroda vagyok. Ennek kétségtelen hátránya, hogy esetenként kapacitáshiány miatt nem tudok nagyobb munkákat vállalni. Bár nem is mindig a projekt mérete a döntő; készítettem már – és előreláthatóan fogok is készíteni – statikai terveket akár többmilliárdos értékű beruházásokhoz. Ezt is lehet bírni egyedül, ha egyszerűbb megoldásról, ismétlődő szerkezeti kialakításokról van szó.„ De vannak előnyei is az egyszemélyi munkavégzésnek: ”Nem fordulnak elő az információáramlásból adódó félreértések, gyorsan megszületnek a döntések, és minden tervezési, szerkesztési, számítási munka egy kézben van.„

Természetesen az egyszemélyes iroda csak akkor lehet működőképes, ha ehhez megfelelő technikai háttér – azaz hardver- és szoftvereszközök is rendelkezésre állnak. ”Meghatározó volt az a döntés, amit 1999-ben meghoztam, amikor az első Allplan és Allplot szoftvert megvásároltam. Meg kellett gondolnom, mert több havi teljes jövedelmemet költöttem erre. De most, 12 év távlatából is azt mondom: jó döntés volt„ – hangsúlyozza Báthory Tibor, aki 2004-ben az akkori legújabb Allplan-verziót is megvásárolta, és ehhez már szervizmegállapodást is kötött. ”Ezt se bántam meg, hiszen így viszonylag kedvező díjazásért folyamatosan hozzájutok az új verziókhoz. Rendszeresen élek azzal a lehetőséggel is, hogy részt vehetek a cég oktatásain, a Nemetschek Csütörtökökön, továbbá nagy segítség a munkámban, hogy telefonon, vagy e-mailben egy-egy probléma megoldásához támogatást kaphatok a Nemetschek-irodától. Ezzel kapcsolatban csak kedvező tapasztalataim vannak.„

Hála az egykori németországi tanulmányoknak köszönhető kiváló nyelvtudásnak, több olyan megbízása is volt a mérnökirodának, ami valamiképpen átnyúlt a magyar-osztrák határon: vagy a beruházó, vagy az építész tervező volt osztrák, illetve előfordult, hogy ausztriai betonelem-előregyártáshoz kellett gyártmányterveket készíteni. Mindezek a tapasztalatok jól jöttek akkor, amikor a neves osztrák cukrászdinasztia egyik leszármazottja, Karl Harrer (akihez Báthory Tibort távoli rokoni szálak is fűzik) megbízta a soproni ipari parkban építendő cukrászműhely és cukrászda épületének statikai tervezésével. Az építész Christoph Huber volt (AW Architekten GmbH) – őt azért kérte fel a megbízó, mert nagyon megtetszett neki az egyik burgenlandi településen található kávémúzeum és kávézó, amit szintén ő tervezett.

A koncepció itt is hasonló volt: Harrer úr olyan létesítményt képzelt el, amely cukrászműhelyként működik, de ehhez turisták által is látogatható bemutatóterem, valamint cukrászda is kapcsolódik. ”Úgy zajlott le ez az építkezés, ahogy az a tervezők legszebb álmaiban szerepel„ – teszi hozzá Báthory Tibor. –”A megbízó nagyon határozottan megfogalmazta a funkciókkal kapcsolatos elképzeléseit és a cukrászati technológiából adódó kereteket, de ezen túl sem az épület stílusába, sem műszaki tartalmába nem szólt bele, sőt, még a finanszírozásban sem szabott korlátokat. Ez a projekt így sikerre volt ítélve, csak mi, tervezők ronthattuk volna el.„

 

Ez volt tehát az a terv, amit a Nemetschek Engineering User Contest 2011 pályázaton az egyik kategória legjobbjai közé került. (A verseny eredményéről itt olvashatunk.) A zsűrinek valószínűleg megnyerte a tetszését például a 7 méterre kinyúló épületkonzol, melynek oldalsó alátámasztásai egymástól 9 méterre találhatók. A szerkezet a szintén osztrák Oberndorfer cég kéregzsalus fal- és födémelemeiből készült, melyek gyártásához egyébként megint csak Nemetschek tervezőprogramot (Allplan Precast) használnak.”Számítottam arra, hogy bekerülhetek a verseny pályázatait ismertető albumba, de az meglepetés volt, hogy a nyertesnek jelöltek szűkebb csoportjába is bekerültem. Különösen azért értékes az elismerés, mert egy tekintélyes nemzetközi zsűri díjazott így egy számára nyilván ismeretlen kis mérnökirodát, azaz itt tényleg csak a szakmai teljesítmény számított. Be kellett küldeni a terveket tartalmazó fájlokat, és az albumban megjelent ábrákon látom, hogy ezeket ténylegesen megnyitották, az ábrázolás módján módosítottak is egy kicsit.„

A videón 5:00-nál látható a pályamű

Maga a tervezési munka egyébként csaknem másfél évig tartott, és – mint Báthory Tibor mondja – sok éjszakába nyúló mérnöknap, számtalan Bécsben töltött konzultációs alkalom van mögötte. ”A Nemetschek által nyújtott szakmai támogatáson kívül a családom türelmének köszönhetem, hogy ezt az elismerést megkaphattam„ – teszi hozzá a szakember.

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

„Egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a Kovács&Kovács Stúdió Kft. alapítójával Kovács...

3D-modellezés a műemlék-rekonstrukciós munkákban

Bőven megtérül a háromdimenziós modellek elkészítésébe fektetett – nem kevés – munka a műemlék-rekonstrukciós feladatok esetében: önmagát a pontatlanságoktól, megbízóit pedig a félreértésektől mentheti meg így a tervező. Fehérváry Rudolf építész nyilatkozott lapunknak széles körű tapasztalatairól.

Méretezőprogram próbaidőre

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.