A hibrid épületek felemelkedése: Fából készült magas tornyok

2021. 12. 14.

Szeretünk mindent, ami fából készült, de akkor is, ha egy sokemeletes épületről van szó? A faanyag az egyik legkörnyezetbarátabb építőanyag, mégis ritkán gondoltak rá, hogy magas épületekhez használják – egészen mostanáig. Hagyományosan a beton és az acél a jobb szerkezeti teljesítményük miatt a szokásos építőanyag, de az elmúlt években a faipari mérnöki munka fejlődése nyomán világszerte megjelentek a magasabb faépítmények. A legmagasabb ilyen faépületek közé tartozik a kanadai Vancouverben található Earth Tower, amelyet a Perkins&Will építésziroda tervezett, valamint az ausztráliai Sydneyben található új Atlassian székház, amelyet a SHoP Architects tervezett.

A legmagasabb fából készült felhőkarcolók

A 40 emeletes kanadai Earth Tower egy olyan vegyes felhasználású fejlesztés, amely egy 200 lakást kínáló felhőkarcolót kombinál egy lepényépülettel, amely irodai és kiskereskedelmi helyiségek keverékét tartalmazza majd. Ezek a területek egy nagy udvarra nyílnak majd, míg a felhőkarcoló magasságában közös télikertek sorakoznak majd, amelyeket a lakók élvezhetnek, miközben a közösség érzését biztosítják. A tetőterasz és az üvegház további zöld területeket biztosít a lakók számára, miközben kiváló kilátást is nyújt. A tervezett fejlesztés teljes alapterülete közel 31 000 négyzetméter.

Hasonlóképpen, a tervezett Atlassian székház is 40 emeletes (vagy 180 méter magas) lesz, és a faanyagot acél- és üveghomlokzattal kombinálja. A lépcsőzetes tetőkertet, valamint számos beltéri és kültéri zöld területet magában foglaló épület kihasználja a meleg sydneyi éghajlat előnyeit, és elmossa az épület és környezete közötti határokat. Az üveghomlokzat, a természetes szellőzés és a beépített napelemek révén önárnyékoló képességgel is rendelkezik majd a túlmelegedés megelőzése érdekében.

fából készült

Fából készült, mégis vaskarikabeton  avagy hibrid faépítés

A fából készült építmények magasságát hagyományosan korlátozták a szerkezeti stabilitással és a tűzállósággal kapcsolatos aggályok miatt. Az új megközelítések azonban mind a felhasznált faanyagok, mind a fa és a vasbeton kombinációja tekintetében lehetővé teszik a magasabb épületek építését.

A kanadai Earth Towerben a felhőkarcoló oszlopaihoz és emeleteihez helyi erdőkből származó tűzálló ragasztott-rétegelt faanyagot javasolnak. A szerkezet oldalirányú stabilitása érdekében a torony magját vasbeton liftaknák és egy vészlépcsőház alkotja majd. Ezzel szemben az Atlassian székháza tömeges faanyagot használ, hogy egy belső, faszerkezetű magot hozzon létre, az acél- és üveghomlokzat pedig úgy tűnik, mintha körbeölelné az épületet. Bár mindkettő nagyon eltérő megközelítés, jelentősen meghaladják a korábban faépítéssel elért magasságokat.

Miért jó, ha fából készült?

A fa a szén-dioxidot azáltal zárja el, hogy azt az anyagban tartja, amit szén-dioxid-megkötésnek nevezünk. Ugyanakkor élettartama során a hagyományos anyagokhoz, például a betonhoz képest jelentősen kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki működése során. A hibrid faépítési technikára való áttérés tehát a fenntarthatóbb épületek létrehozására való összpontosításról tanúskodik, mivel mindkét torony környezetbarát funkciókat tartalmaz.

A kanadai Earth Tower zéró kibocsátású épület lesz, amely használat közben nem fogyaszt fosszilis tüzelőanyagokat, és amelynek energia igénye mindössze 40 kWh/m²/év. Ezen túlmenően az épület célja a passzívház-tanúsítvány megszerzése, valamint az ivóvízfelhasználás csökkentésére és az esővíz újrafelhasználására vonatkozó ambiciózus tervek beépítése. Ezek a környezetvédelmi célok azt jelentik, hogy a fejlesztés részt vesz a Canada Green Building Council Zero Carbon Buildings Pilot Programjában, amely segít az ország számára egy Zero Carbon Building Standard kidolgozásában.

Az Atlassian központja a tervek szerint 100 százalékban megújuló energiával fog működni a beépített napelemeknek köszönhetően, és a befejezés után nettó nulla kibocsátást fog elérni. A faépítési elemnek köszönhetően az épület 50 százalékkal kevesebb megtestesült szén-dioxiddal büszkélkedhet majd az építés során, mint egy hagyományos épület.

Ezekkel az épületekkel a hibrid faépítés segít az építészeknek és mérnököknek fenntarthatóbb épületeket létrehozni, amelyek egészségesebb és energiatakarékosabb lakó- és munkahelyeket biztosítanak.

Érdekességek a tervezés világából és kiváló mérnökszoftverek

Vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg termékeinket, próbáld ki az ALLPLAN, a FRILO vagy a SCIA szoftvereket és használd őket kiemelkedően.

fából készült

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony hídtervezés Törökországban

Ők már tudják milyen a hatékony hídtervezés! 2017-ben a Yüksel Proje - Törökország egyik...

Digitális iker: a NASA-tól a földi mérnöki tervezésig

A digitális iker tényleg a jövő! Az épített környezet egyik legnagyobb kihívása az erőforrások...

Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – Első rész

A hatékony modellezés hogyan lehetséges? Akár építész vagy, akár mérnök, az Allplan számos eszközt...

A díjnyertes 3D nyomtatott acélhíd

Ha 3D nyomtatott építőanyagokról van szó, a beton kézenfekvő választásnak tűnik. Az építészek...

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...