Faszerkezet: modern hangszigetelés megoldás

2018. 08. 10.

Faszerkezet – előny vagy hátrány?

Egyre több ember élvezi a faépítmények pozitív ökológiai és fizikai tulajdonságait. A szilárd épületekhez képest egy faszerkezet különösen sok előnnyel rendelkezik. A számos előny mellett azonban van egy hátrány, amelyet sokan nem akarnak elfogadni vagy tudomásul venni: ez pedig szegényes hangszigetelés. Különösen a 200 Hz alatti alacsony frekvenciákat nem lehet jól eltüntetni az ilyen épületekben. A Svájci Nemzeti kutatási Program „Fa Erőforrás” nevű projektben a kutatók sikert értek el, megváltoztatva ezt egy optimalizált mennyezeti szerkezetben. Ez akár hamarosan versenyre kelhet a többszintes lakó- és irodaépületek szilárd mennyezetszerkezeteivel is.

 

Javított hangszigetelés a faszerkezet terén

A mély hangok különösen áthatóak, a szó szoros értelmében, ezt bárki tanúsíthatja, aki könnyűszerkezetes házban lakva egy közeli zenés rendezvény „áldozata” volt, vagy volt mélynyomóval rendelkező zenemániás szomszédja: a basszus hangok szabályosan átmennek rajtunk ilyenkor.


Mik zavaróak még? A szomszédok háziállatai vagy háztartási készülékei, például a mosógépek által létrehozott fojtott, nesz-szerű hangok. A szerkezeti probléma az, hogy az alacsony frekvenciák rosszul nyelődnek el. Sőt a legrosszabb esetben olyan elemek nyelik el, mint például a mennyezet és a falak. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek a többszintű könnyűszerkezetes faszerkezetek, azaz a tipikus fagerendás faépületek.

 

A szilárd épületekkel egyenértékű

Annak érdekében, hogy továbbra is könnyűszerkezetes, többszintes faépítéseket építsenek – azaz nem tömörfa épületként – anélkül, hogy lemondnának a helyes hangszigetelésről, a Lubos Krajči és Carl Hopkins által vezetett kutatócsoport konstruktív megoldással állt elő az utóbbi pár évben. A „Fa erőforrás” azaz „Resource Wood” , a Nemzeti Kutatási Program (NRP 66) részét képező munka célja olyan mennyezeti konstrukció kifejlesztése volt, amely javított hangszigetelési tulajdonságokat fejleszt ki és biztosít a 200 Hz alatti alacsony frekvenciákra, de egyúttal mégsem vastagabb, mint a tömör mennyezeti konstrukciók.

Eddig a többszintes faépítésben különleges mennyezeti szerkezetekre volt szükség, amelyek nagyobb mennyezetmagassággal és bonyolult szerkezetekkel rendelkeztek ahhoz, hogy a betonszerkezetben megtalálható hangszigetelési tulajdonságokat elérjék. A dinamika reprodukciójával végzett végeselemes modell által végzett kísérletek és későbbi ellenőrzés-sorozat ill. validálás révén a kutatók sikeresen kifejlesztettek egy bükkfából készült, dübelezett/döntött, laminált fakeretes szerkezetet, amely a túlméretezett megoldásokat okafogyottá teszi. A lebegő/úszó esztrichvel kombinálva ez a kialakítás hasonló zajfogó-tulajdonságokkal rendelkezik az alacsony frekvenciatartományban, mint a szilárd/tömör mennyezeti konstrukciók.

 

Egy „fásított” jövőért?

Különösen jelentős a „versenyképes fa padlórendszer” néven kifejlesztett mennyezeti konstrukció. Ez a megoldás elhárítja az egyik utolsó akadályt a többszintes faépítkezés útjából. A nagyon sűrűn lakott vagy városi területek környezetbarát megoldásaként a faszerkezetes épületek egyre nagyobb magasságba emelkednek. A bécsi HoHo-nál és a norvégiai Brumunddalban található Mjostarnet-nél két, több mint 80 méterre magasodó épületet építenek. A tűzvédelem mellett a hangszigetelés az ilyen projektek egyik legnagyobb kihívása. Az új mennyezeti rendszer fontos szerepet játszhat az ilyen magas épületek megoldásainak sikerében, és ezzel segíti elő a fa várostervezés új korszakát.

Még több hasznos szakmai cikk

Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma

Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a...

A BIM növekvő befolyása az amerikai építőiparban

Az Egyesült Államokban a mérnöki és építészirodák már évek óta széles körben használják az...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Hatékony betonacél-részlettervezés? Hogyan lehetséges?

Olyan világot élünk, ahol az általános elvárás, hogy a lehető legkisebb költségkerettel, a lehető...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...