A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés módját, és ennek következtében az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág is változik. A digitalizáltabb munkamódszerekre való áttérés e változások elfogadásával jár, ugyanakkor sokak számára jogos aggodalmak is felmerülnek az adatbiztonsággal, az információkezeléssel és a beállítási költségekkel kapcsolatban. Sok vállalat viszont végül megtartja a jól bevált asztali infrastruktúráját az általa kínált egyszerűség és ismertség miatt. Ezzel azonban lemaradnak a felhőtechnológia számos jelentős előnyéről a tervezési és építési projektek esetében.

Javított együttműködés

Az építési projektek egyik legnagyobb akadálya a projektcsapatok széttagoltsága, ami megnehezíti az információk megosztását a különböző felek között. Az asztali szolgáltatások megerősítik ezt a szeparált munkamódszert, mivel az információk az egyes szakterületeken belül maradnak. A megosztott adatok a projekt adott pillanatában készült pillanatfelvételek, amelyek szinte azonnal elavulnak, amint elküldik őket, ahogy a projekt még folyamatban van. Ez aztán a későbbiekben hibákhoz és eltérésekhez vezethet, ha az egymástól függő szakterületeket nem tájékoztatják az előrehaladásról.

A felhőtechnológia teljesen kiküszöböli ezeket a problémákat. A Bimplusszal, az ALLPLAN felhőalapú modell-együttműködési platformjával az egyes szakterületek irányított módon oszthatják meg az információkat egyetlen központi helyen. Ez azt jelenti, hogy minden fél akkor és úgy fér hozzá a szükséges információkhoz, amikor és ahogyan szüksége van rá – akár a munkaterületen is -, miközben továbbra is megtartja a saját adatai feletti ellenőrzést. Az egyes szakterületek almodelljei összevonhatók egy egyesített modellben, így az ütközések a folyamat korai szakaszában felismerhetők és orvosolhatók. Sőt, az ALLPLAN felhőtechnológiájával a különböző felhasználók több helyszínen egyidejűleg is dolgozhatnak egy modellen, akár azért, hogy együttműködjenek egy probléma megoldása érdekében, akár azért, hogy segítsék más szakterületek munkáját anélkül, hogy fájlokat és információkat kellene e-mailezniük. A Bimplus azt is lehetővé teszi, hogy minden fél az általa választott szoftvert használja, miközben a nyílt adatcsere-interfészeknek és a relációs adatbázis-struktúrának köszönhetően az adatok megosztását is lehetővé teszi.

Jobb adatkezelés

Az egyetlen igazságforrásból történő munkavégzés önmagában is jelentős lépés az adatkezelés javítása felé. Azonban az építési projekteken belül a különböző forrásokból származó információk mennyisége miatt könnyen előfordulhat, hogy az adatok gyorsan rosszul kezeltté válnak – és ennek következtében jelentős értéket veszíthetnek. A Bimplus ezt úgy küszöböli ki, hogy integrált munkafolyamatot biztosít a csapatok között, biztosítva az információk hatékony megosztását, kezelését és koordinálását. A modellben szereplő objektumok kiegészítő információi tárolhatók a Bimpluson belül, így a modellek racionalizálhatók maradnak, miközben a fontos adatok megmaradnak későbbi felhasználásra bárki számára, akinek szüksége van rájuk, és rendelkezik az engedélyezett hozzáférési jogokkal.

Könnyebb informatikai karbantartás

Az olyan felhőalapú szolgáltatás, mint a Bimplus egyik legnagyobb előnye a könnyű beállítás és karbantartás. Nincs szükség házon belüli szerverekre és karbantartásra, mint az asztali rendszerek esetében, mivel ezt a felhőből kezelik. Az asztali számítógépes beállítások esetében a szoftverfrissítéseket minden egyes számítógépre külön-külön kell kiosztani, ami azt jelenti, hogy gyakran elavult program vagy verzió lehet használatban. Ezzel szemben a felhőalapú rendszerek frissítése központilag történik, így mindenki a legfrissebb verziót használja.

Több mint egy trend

Az építőipari felhőtechnológia több mint a legújabb múló divathullám, ez az építési projektek tervezésének és kivitelezésének módja most és a jövőben is. A rugalmasság és az egyszerű hozzáférés, valamint a jobb adatkezelés és a csökkentett informatikai terhelés a felhőalapú rendszereket az építési projektek sikeres megvalósításának hatékony és eredményes eszközévé teszi. Az asztali számítógép és a felhő optimális kombinációja ideális megoldást jelent, mivel egy integráltabb és együttműködőbb jövő felé haladunk.

  • Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben
    Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal is, amely az egyiket összeköti a rakparttal. Las Palmas egy olyan név, amely az európaiak számára […]
  • 4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban
    Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran figyelmen kívül hagyják, mint az építési tevékenységek megvalósítható módszertanát. Pedig ez egy elszalasztott lehetőség az építőipar számára, hogy ne […]
  • Ellenőrző lista: A lakásprojektek optimalizálásának 30 kritériuma
    Mit kell tennie a korszerű tervezőszoftvereknek ahhoz, hogy hatékonyan támogassák az AEC-ipart a lakásépítési projektekkel? Az ALLPLAN ellenőrzőlista igyekszik néhány választ adni. Tekintettel a mindenütt jelenlévő szakmunkáshiányra, a vállalatok szinte […]