Felhőbe tervezés

2022. 05. 25.

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés módját, és ennek következtében az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág is változik. A digitalizáltabb munkamódszerekre való áttérés e változások elfogadásával jár, ugyanakkor sokak számára jogos aggodalmak is felmerülnek az adatbiztonsággal, az információkezeléssel és a beállítási költségekkel kapcsolatban. Sok vállalat viszont végül megtartja a jól bevált asztali infrastruktúráját az általa kínált egyszerűség és ismertség miatt. Ezzel azonban lemaradnak a felhőtechnológia számos jelentős előnyéről a tervezési és építési projektek esetében.

Javított együttműködés

Az építési projektek egyik legnagyobb akadálya a projektcsapatok széttagoltsága, ami megnehezíti az információk megosztását a különböző felek között. Az asztali szolgáltatások megerősítik ezt a szeparált munkamódszert, mivel az információk az egyes szakterületeken belül maradnak. A megosztott adatok a projekt adott pillanatában készült pillanatfelvételek, amelyek szinte azonnal elavulnak, amint elküldik őket, ahogy a projekt még folyamatban van. Ez aztán a későbbiekben hibákhoz és eltérésekhez vezethet, ha az egymástól függő szakterületeket nem tájékoztatják az előrehaladásról.

A felhőtechnológia teljesen kiküszöböli ezeket a problémákat. A Bimplusszal, az ALLPLAN felhőalapú modell-együttműködési platformjával az egyes szakterületek irányított módon oszthatják meg az információkat egyetlen központi helyen. Ez azt jelenti, hogy minden fél akkor és úgy fér hozzá a szükséges információkhoz, amikor és ahogyan szüksége van rá – akár a munkaterületen is -, miközben továbbra is megtartja a saját adatai feletti ellenőrzést. Az egyes szakterületek almodelljei összevonhatók egy egyesített modellben, így az ütközések a folyamat korai szakaszában felismerhetők és orvosolhatók. Sőt, az ALLPLAN felhőtechnológiájával a különböző felhasználók több helyszínen egyidejűleg is dolgozhatnak egy modellen, akár azért, hogy együttműködjenek egy probléma megoldása érdekében, akár azért, hogy segítsék más szakterületek munkáját anélkül, hogy fájlokat és információkat kellene e-mailezniük. A Bimplus azt is lehetővé teszi, hogy minden fél az általa választott szoftvert használja, miközben a nyílt adatcsere-interfészeknek és a relációs adatbázis-struktúrának köszönhetően az adatok megosztását is lehetővé teszi.

Jobb adatkezelés

Az egyetlen igazságforrásból történő munkavégzés önmagában is jelentős lépés az adatkezelés javítása felé. Azonban az építési projekteken belül a különböző forrásokból származó információk mennyisége miatt könnyen előfordulhat, hogy az adatok gyorsan rosszul kezeltté válnak – és ennek következtében jelentős értéket veszíthetnek. A Bimplus ezt úgy küszöböli ki, hogy integrált munkafolyamatot biztosít a csapatok között, biztosítva az információk hatékony megosztását, kezelését és koordinálását. A modellben szereplő objektumok kiegészítő információi tárolhatók a Bimpluson belül, így a modellek racionalizálhatók maradnak, miközben a fontos adatok megmaradnak későbbi felhasználásra bárki számára, akinek szüksége van rájuk, és rendelkezik az engedélyezett hozzáférési jogokkal.

Könnyebb informatikai karbantartás

Az olyan felhőalapú szolgáltatás, mint a Bimplus egyik legnagyobb előnye a könnyű beállítás és karbantartás. Nincs szükség házon belüli szerverekre és karbantartásra, mint az asztali rendszerek esetében, mivel ezt a felhőből kezelik. Az asztali számítógépes beállítások esetében a szoftverfrissítéseket minden egyes számítógépre külön-külön kell kiosztani, ami azt jelenti, hogy gyakran elavult program vagy verzió lehet használatban. Ezzel szemben a felhőalapú rendszerek frissítése központilag történik, így mindenki a legfrissebb verziót használja.

Több mint egy trend

Az építőipari felhőtechnológia több mint a legújabb múló divathullám, ez az építési projektek tervezésének és kivitelezésének módja most és a jövőben is. A rugalmasság és az egyszerű hozzáférés, valamint a jobb adatkezelés és a csökkentett informatikai terhelés a felhőalapú rendszereket az építési projektek sikeres megvalósításának hatékony és eredményes eszközévé teszi. Az asztali számítógép és a felhő optimális kombinációja ideális megoldást jelent, mivel egy integráltabb és együttműködőbb jövő felé haladunk.

Még több hasznos szakmai cikk

Előregyártott házak… tervezzünk még velük?

Előregyártott házak? Elősütött pizza, kész tészta, kész leves - ha az ételről van szó, akkor a...

Allplan funkciók: A 4 legjobb (Pietro Massai építész szerint)

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja az Allplan blogjából Az Allplan már évek óta...

Okosabb munka testreszabott tervezési munkafolyamatokkal

Mindenki tudja, hogy kevesebb idővel, kevesebb munkaerővel és kevesebb pénzzel kell az eddigieknél...

BIM adatok? Mi az a 7 dolog, amire használhatod őket?

MIre jók a BIM adatok? Bár sok tervező használja a BIM-et, nem használják ki teljes mértékben,...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...