Felhőbe tervezés

2022. 05. 25.

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés módját, és ennek következtében az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág is változik. A digitalizáltabb munkamódszerekre való áttérés e változások elfogadásával jár, ugyanakkor sokak számára jogos aggodalmak is felmerülnek az adatbiztonsággal, az információkezeléssel és a beállítási költségekkel kapcsolatban. Sok vállalat viszont végül megtartja a jól bevált asztali infrastruktúráját az általa kínált egyszerűség és ismertség miatt. Ezzel azonban lemaradnak a felhőtechnológia számos jelentős előnyéről a tervezési és építési projektek esetében.

Javított együttműködés

Az építési projektek egyik legnagyobb akadálya a projektcsapatok széttagoltsága, ami megnehezíti az információk megosztását a különböző felek között. Az asztali szolgáltatások megerősítik ezt a szeparált munkamódszert, mivel az információk az egyes szakterületeken belül maradnak. A megosztott adatok a projekt adott pillanatában készült pillanatfelvételek, amelyek szinte azonnal elavulnak, amint elküldik őket, ahogy a projekt még folyamatban van. Ez aztán a későbbiekben hibákhoz és eltérésekhez vezethet, ha az egymástól függő szakterületeket nem tájékoztatják az előrehaladásról.

A felhőtechnológia teljesen kiküszöböli ezeket a problémákat. A Bimplusszal, az ALLPLAN felhőalapú modell-együttműködési platformjával az egyes szakterületek irányított módon oszthatják meg az információkat egyetlen központi helyen. Ez azt jelenti, hogy minden fél akkor és úgy fér hozzá a szükséges információkhoz, amikor és ahogyan szüksége van rá – akár a munkaterületen is -, miközben továbbra is megtartja a saját adatai feletti ellenőrzést. Az egyes szakterületek almodelljei összevonhatók egy egyesített modellben, így az ütközések a folyamat korai szakaszában felismerhetők és orvosolhatók. Sőt, az ALLPLAN felhőtechnológiájával a különböző felhasználók több helyszínen egyidejűleg is dolgozhatnak egy modellen, akár azért, hogy együttműködjenek egy probléma megoldása érdekében, akár azért, hogy segítsék más szakterületek munkáját anélkül, hogy fájlokat és információkat kellene e-mailezniük. A Bimplus azt is lehetővé teszi, hogy minden fél az általa választott szoftvert használja, miközben a nyílt adatcsere-interfészeknek és a relációs adatbázis-struktúrának köszönhetően az adatok megosztását is lehetővé teszi.

Jobb adatkezelés

Az egyetlen igazságforrásból történő munkavégzés önmagában is jelentős lépés az adatkezelés javítása felé. Azonban az építési projekteken belül a különböző forrásokból származó információk mennyisége miatt könnyen előfordulhat, hogy az adatok gyorsan rosszul kezeltté válnak – és ennek következtében jelentős értéket veszíthetnek. A Bimplus ezt úgy küszöböli ki, hogy integrált munkafolyamatot biztosít a csapatok között, biztosítva az információk hatékony megosztását, kezelését és koordinálását. A modellben szereplő objektumok kiegészítő információi tárolhatók a Bimpluson belül, így a modellek racionalizálhatók maradnak, miközben a fontos adatok megmaradnak későbbi felhasználásra bárki számára, akinek szüksége van rájuk, és rendelkezik az engedélyezett hozzáférési jogokkal.

Könnyebb informatikai karbantartás

Az olyan felhőalapú szolgáltatás, mint a Bimplus egyik legnagyobb előnye a könnyű beállítás és karbantartás. Nincs szükség házon belüli szerverekre és karbantartásra, mint az asztali rendszerek esetében, mivel ezt a felhőből kezelik. Az asztali számítógépes beállítások esetében a szoftverfrissítéseket minden egyes számítógépre külön-külön kell kiosztani, ami azt jelenti, hogy gyakran elavult program vagy verzió lehet használatban. Ezzel szemben a felhőalapú rendszerek frissítése központilag történik, így mindenki a legfrissebb verziót használja.

Több mint egy trend

Az építőipari felhőtechnológia több mint a legújabb múló divathullám, ez az építési projektek tervezésének és kivitelezésének módja most és a jövőben is. A rugalmasság és az egyszerű hozzáférés, valamint a jobb adatkezelés és a csökkentett informatikai terhelés a felhőalapú rendszereket az építési projektek sikeres megvalósításának hatékony és eredményes eszközévé teszi. Az asztali számítógép és a felhő optimális kombinációja ideális megoldást jelent, mivel egy integráltabb és együttműködőbb jövő felé haladunk.

  • Országjárásra indulunk
    Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a Tekla szoftverek forgalmazói a Digitális Építőipar szervezésében országos körútra indulnak. A hazai élvonalbeli szoftverek képviselői … Bővebben
  • Tervezett Allplan Karbantartás: 2023. 08. 02
    Kedves kollégák A tervezett technikai frissítések és fejlesztések miatt valószínűsíthető, hogy a Bimplus, Allplan Exchange és Allplan Share felhőszolgáltatásaink 2023. augusztus 02-án 10:00 és 16:00 óra között rövid ideig nem … Bővebben
  • ALLPLAN Campus diákoknak
    Az ALLPLAN, a Nemetschek cégcsoport kiemelt építészeti- és építőmérnöki szoftvere, nyári akadémiát hirdet építész- és mérnökhallgatóknak, melynek elvégzői hivatalos oklevelet is kapnak a fejlesztőcégtől. Miért jó ez Neked? Tudod hány iroda … Bővebben

Még több hasznos szakmai cikk

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek...

A BIM valósággá tétele ügyfelei számára

Pietro Massai, építész és BIM menedzser vendégposztja Mindenki, aki az építészeti, mérnöki és...

Mesterséges intelligencia a modellezésben? A BIMKIT-projekt

Pár hete feltettük a kérdést a Facebook oldalunkon, hogy vajon hasznos lenne-e a mesterséges...

A 2D tervezés halott?

A 2D tervezés halott lenne? Véget ér a 2D digitális rajzlap kora? Napjainkban mindenki az...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...