Független és öntámogató: önellátó falvak

2018. 08. 10.

A Föld túlnépesedik. A világ népessége másodpercenként 2,5 emberrel növekszik. Bolygónknak több mint 7,5 milliárd lakosa van. 2050-re körülbelül tíz milliárd lesz. Ez jó ok arra, hogy közösen gondolkodjunk erőforrásaink és közös életünk jövőjéről. Ugyanakkor ösztönzést nyújt az olyan innovatív építészeti koncepciók kipróbálására, amelyek megoldhatják a holnap problémáit: úgymint energia-önellátó közösségek és teljesen önellátó falvak létesítése.

Az önellátó falvak több, mint ambiciózus célok

75-80 százalékkal kevesebb legyen a szén-dioxid, mint 1990-ben: ez a kívánt cél, miszerint az üvegházhatású gázokat csökkentsék az ipari országokban a század közepére. A Németországi Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség céljai még magasabbak, az üvegházgáz-semleges gazdaságot 2050-re tervezi. Ennek eléréséhez az energiaellátást át kell váltani a fosszilis tüzelőanyagról a fenntartható, megújuló energiaforrásokra, valamint átállni a központi energiaellátásról az energia terén is önellátó közösségekre.

Állampolgárok a bioenergiáért

2005-ben Alsó-Szászországban alakult az első német „bioenergia falu”. A közösség, Jühnde úttörő szerepet tölt be a decentralizált energiaellátásban, a lakosok aktív részvételével. A biomasszát együttesen állítják elő és használják fel a Jühnde-i háztartások. A biogázüzemek mellett fontos szerepet játszanak a szélturbinák és a fotovoltaikus üzemek is. Jelenleg 81 önellátó falu van Németországban, és további 150-et terveznek. Egy nemrégiben készült tanulmány azt jósolja, hogy 2020-ra a német energiatermelés majdnem egy százalékát bioenergia falvak és energia-önellátó közösségek fogják biztosítani.

Látványosan önellátó közösségek

A Feldheimben, a Brandenburg város Treuenbrietzen kerületében valósult meg a decentralizált megújulóenergia-ellátás egyik legmeghatározóbb koncepciója. A falu teljes egészében villanyáramot és hőt termel a lakói számára. Még a helyi vállalkozások, a magánháztartások és az önkormányzati létesítmények is közvetlenül a helyi ellátóhálózat regionális termeléséből táplálkoznak. A nukleáris energia, a szén és a fűtőolaj a múlté. A jelen és a jövő szél, nap, kukorica és hígtrágya. Feldheim 2010 októberében lett az első energia-önellátó közösség Németországban, és büszkén tünteti fel ezt a jelzést a városka névtábláján, hogy minden arra járó láthassa.

Visionary Eco Village – önellátó falvak víziója

Jelenleg Alsó-Szászországban egy víziószerű projekt indul „ReGen Villages” néven. Az innovatív építészet és a nagyon modern technológia célja annak biztosítása, hogy a modellfalu jövőbeli lakói teljesen önellátóak legyenek az energiaellátástól az élelmiszertermelésig. Az amerikai üzletember, James Ehrlich és a dán EFFEKT építészeti cég közösen egy ambiciózusan tervezett öko-falut építenek Almere mellett, Amszterdam közelében. A terv 25 lakóházból álló tömbből indul, mintegy 15.000 négyzetméteren.

Zárt ciklus

A „ReGen” megújuló erőforrásokon alapszik. A koncepció teljesen zárt újrahasznosítási rendszerre és a legkorszerűbb technológia használatára támaszkodik. Az épületek villamos energiát termelnek – valójában még annál is többet, mint amire szükségük van. A többlet az energiatároló rendszerekbe kerül. Az üvegházak függőleges kertek formájában veszik körül az épületeket, és lehetővé teszik az étkezéshez szükséges növények egész éves termesztését közvetlenül az ajtó előtt. A vízgazdálkodási rendszer is intelligens: fenntartható újrahasznosítási rendszerek és akvapónia, azaz haltenyésztés és a növénytermesztés helytakarékos keveréke. A ReGen falvak feltalálói olyan problémákra szeretnének megoldásokat nyújtani, mint a népességnövekedés, az urbanizáció és az erőforrások szűkössége, az ökotechnológiák és az építészet közötti hatékony együttműködés révén.

Az építészet jelentősen hozzájárul a jövő-orientált együttélési módokhoz. Lehetővé teszi az innovatív ellátási koncepciók megvalósítását, és térbeli feltételeket teremt az interakcióra késztető társadalmi struktúrák számára. Így megközelíthető illetve elérhető a városi fejlesztésekben a természethez közeli élővilág koncepciója.

 

 

Még több hasznos szakmai cikk

Allplan 2021: openBIM – az új megközelítés a szerkezetépítésben

Az Allplan 2021 kiküszöbölte a BIM technológia legnagyobb hátrányait és az új fejlesztések még...

Üzleti inspiráció mérnökirodáknak – mindent egyetlen forrásból: Carré Bleu

Ezúttal üzleti inspiráció céljával mutatjuk be ezt a cikket, hiszen a Te irodád számára – mindegy,...

Öt automatizált folyamat a nagyobb hatékonyság érdekében az előregyártott projektek szállításában

Az építési projektek jelenleg számos kihívással néznek szembe, melyek öt automatizált folyamat...

Építész vagy statikus tervező program választása – hogyan?

Amikor eljött az ideje egy új 3D-s modellezési program kiválasztásának, könnyen...

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...