„Gőzünk se volt még akkor a számítógépről…”

2016. 09. 13.

Nemcsak az első Nemetschek-ügyfelek egyike, de valószínűleg egyike az első építészeknek is, akik Magyarországon egyáltalán CAD programot vásároltak – Benczúr László 1992-ben, befutott tervezőként, ötven évesen ült le a számítógép elé, hogy egy gyökeresen új munkamódszert megtanuljon. A komputert azóta is mindennapi eszközként használja. A Benczúr-iroda aktuális munkái között uszoda- és filmstúdió-tervezés, valamint egy többfunkciós irodaház-bővítés is szerepel.

Persze, kockázatosnak tűnt, amikor az első, mai szemmel igencsak drága szoftvert megvásároltuk” – mondja érdeklődésünkre az Ybl-díjas építész. „Gőzünk se volt még a számítógépről, nem lehettünk biztosak abban, hogy valóban ki tudjuk-e használni az előnyeit. De tudtuk, hogy nyugaton már széles körben használják, és hatottak azok az érvek, amelyeket az Európa számos országában legismertebb forgalmazó, a Nemetschek hazai szakemberei elmondtak nekünk.

Akkoriban Benczúr László még az Iparterv munkatársa volt, de már önálló irodája is elindult. Ennek vásároltak először egyetlen számítógépet – a Cocom-listáról éppen lekerült komputer akkoriban igen korszerűnek számított -, amelyen eleinte hárman is dolgoztak felváltva. Az új technológia bizonyította létjogosultságát, hiszen egyértelmű versenyelőnyt nyújtott a csapatnak: ma már az öt építészt foglalkoztató Benczúr-irodában öt számítógépen öt Allplan-licensz fut, egy központi szerverre kapcsolva. Így egy-egy terven többen is dolgozhatnak, egymás munkájához kapcsolódva.

Látványos fejlődésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt másfél évtizedben” – teszi hozzá Benczúr László. – „Az első programot még egy tucatnyi floppy-lemezen kaptuk meg, ma már a hardverkulcs segítségével otthon, a laptopomon is használom a szoftvert, amikor este hazamegyek. Voltak gondok akkoriban a plotterrel, a nyomtatóval is; ha erősen sütött a nap, vagy éppen párás volt az idő, nem mindig ismertünk rá az eredeti rajzainkra… Ma már ilyen hardverproblémáink nincsenek.

Ebből is kiderülhet: az iroda ügyvezető-tulajdonosa mind a mai napig a számítógépen tervez, nem tartozik azok közé, akik csupán vázlatokat skiccelnek a pauszpapírra, a részletek kidolgozását pedig a fiatalabb kollégákra bízzák. „Nagyon el lehet beszélni egymás mellett, ha a vezető nem ismeri azt az eszközt, amivel a munkatársai dolgoznak. Egyébként amikor régen tusrajzok készültek, akkor is ott volt az én kezemben is a csőtoll, és ma is beállok akár rajzokat hajtogatni, amikor arra van szükség. Kis iroda vagyunk, annyi munkát vállalunk, amit én személyesen is át tudok látni, amibe bele tudok folyni.

A Benczur-irodában ma is a Nemetschek Allplan a tervezés alapvető eszköze, a látványtervek, illetve renderelt „látványfilmek” CINEMA 4Dvel készülnek. „Bevallom, ez utóbbival még nem volt időm és energiám megbarátkozni, így ezt inkább a fiatal kollégáim használják. Talán egyszer rászánom magam erre is” – teszi hozzá az építész.

Az épületgépészeti és statikai terveket alvállalkozókkal csináltatják. „Előny, ha a statikus is Nemetschek-programmal dolgozik, van is ilyen partnerünk. De ha más szoftvert használ, akkor is meg tudjuk oldani az együttműködést, ha dwg-formátumban cseréljük ki a terveket. Igaz, ez nem működik mindig hibátlanul” – mondja Benczúr László, hozzáfűzve: épp ezért örömmel fogadta az információt, hogy az új, 2008-as Allplan-verzió ebből a szempontból is fejlettebbnek ígérkezik. Ugyancsak hasznosnak nevezi azt is, hogy a tervek elmenthetők lesznek olyan pdf-formátumban is, amelyeken az egyes objektumok mérhetők és mozgathatók – a megváltoztatás lehetősége nélkül. Újabban ugyanis mind gyakrabban előfordul, hogy a megrendelő a dwg-formátumú tervre tart igényt, amit akár önkényesen módosíthat, s ez többek között szerzői jogi kérdéseket is felvet. A pdf-es változat kivédheti ezt – véli a szakember.

A Benczúr-iroda egyébként igen széles „műfaji skálán” dolgozik, irodaházak és sportlétesítmények éppúgy szerepelnek a referencialistájukon, mint autószalonok, vagy – Benczúr László evangélikus egyházi társadalmi tisztségének is köszönhetően – templomok. A budapesti Kékgolyó utcai egyházi épületegyüttes, valamint a Millenáris Parkba tervezett épületek minden bizonnyal az életmű legismertebb – és legelismertebb – alkotásai közé tartoznak.

Jelenleg is gőzerővel folyik a munka több projekten is. Ezek közül a legfigyelemreméltóbb egy filmstúdió (műtermekkel, laboratóriumokkal és egyéb funkciókkal), amely jelen írás készülésekor az engedélyezés fázisában volt. Budapest XVI. kerületi önkormányzatának Segesvár utcai uszodája pedig hamarosan teljesen elkészül, akárcsak a Porsche Hungária irodaházának bővítése a XIII. kerületi Fáy utcában. Ebben – amellett, hogy a meglévő házhoz kell illeszkednie – irodai funkciókat, szervertermet, éttermet, többszintes parkolót és műhelyt is el kell helyezni, tehát ugyancsak izgalmas tervezői feladat.

 

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Termelékenyebb, hatékonyabb és automatizáltabb: Allplan Bridge 2024

Az építészeti, mérnöki és építőipar (AEC) folyamatosan fejlődik, és ezzel együtt a hídmérnökökkel...

Forradalmasítsa az építési munkafolyamatokat az Allplan 2024 segítségével

Egy olyan környezetben, ahol az építőipari szakemberek folyamatosan innovatív megoldásokat...

Automatizálás egyszerűen

Hogyan takaríthat meg időt az automatizált munkafolyamatok az előregyártott tervezés során? Az idő...

GIS és BIM: építészeti tervezés a virtuális városmodellben

Tökéletes kapcsolat: A GIS és a BIM kombinációja jelentősen segíti a fontos adatalapú döntéseket a...

Az épülettervezés jövőjének bemutatása az Allplan 2024 segítségével

Az Allplan BIM tervezőszoftver már régóta az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) iparág egyik...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

Oberndorfer-házak: pontosan, gyorsan, csúcstechnológiával

A megbízó igényei alapján részletes 3D modell, illetve kiviteli terv készül, amely pontosan tartalmazza az adott építményhez felhasználandó elemek típusát, méreteit; természetesen a nyílászárók, áttörések, gépészeti és elektromos vezetékek helyével együtt. Az ebből kinyerhető adatokat használják fel az előregyártott vasbeton elemek előállítását végző robotok is. A technológiáról Grieszler Zsolt, az Oberndorfer magyarországi képviselője nyilatkozott.

A BIM egy evolúciós lépcsőfok

Az építészfórum,ban megjelent egy interjú a TSPC Engineering Kft. üögyvezetőjével, Jancsó...

Méretezőprogram próbaidőre

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.