Hatékony modellezés az Allplan segítségével? – 2. rész

2022. 03. 16.

A hatékony modellezés, modern eszközökkel valósítható meg. A 3D modellező szoftverek hatékony használata gyakorlati tudást igényel – de a szakértői útmutatás felgyorsíthatja a tanulási folyamatot. Martin Mikus, az Allplan modellezési szakértője 13 éves Allplan-tapasztalatából merítve néhány hasznos munkafolyamatot mutat be, amelyek segítségével az építészek és mérnökök hatékonyabban és eredményesebben oldhatják meg a haladó modellezési feladatokat. Az első bejegyzés folytatásaként leírja, hogyan hozhatunk létre egyedi építészeti elemeket és moduláris elemeket különböző alkalmazásokhoz, valamint hogyan dolgozhat a BIM-ben a felmérési hálóval.

Egyedi építészeti komponensek

Bármely projektben lehet szabálytalan geometriájú elem, amelyet modellezni kell, meg kell jeleníteni a rajzterveken, vagy akár speciális attribútumokat kell hozzárendelni. Amikor a hagyományos modellezési megközelítések nem segítenek, a szabad alakú komponensek – például falak, oszlopok, díszítő mennyezetek vagy bármilyen más egyedi alakzat – általános 3D modellezési munkafolyamatokkal létrehozhatók, majd átvihetők egy egyedi építészeti komponensbe. Ez lehetővé teszi a tervező számára, hogy az alaprajzhoz és más rajzokhoz szükséges információkat és látványterveket kapjon.

Ha például egy dekoratív térelhatárolást szeretne létrehozni, először a geometriát határozhatja meg profilok és sínek gyűjteménye segítségével. Ez lehetővé tenné a fal megfelelő részletességgel és folytonossággal történő létrehozását. Ebben a helyzetben ezután a Söprés útvonal mentén eszközzel modellezhetné az alakzatot. Minden további részletet Boole operátorokkal lehet hozzáadni a modellhez. A létrehozás után az objektum tulajdonságai és attribútumai szükség szerint módosíthatók az anyag, a felület vagy az objektum típusának megadásával.

Ezután az objektumot átalakítjuk egy egyedi építészeti formává. Ez lehetővé teszi a szoftver számára, hogy különbséget tegyen az egyéni alakzat és egy közönséges 3D objektum között, és hozzáférést biztosít a speciális tulajdonságbeállításokhoz. Itt a megfelelő alaprajzi megjelenés generálható a magasság, az anyag vagy bármely más helyi szabvány szerint. Végül az objektum ezután megjeleníthető prezentációkhoz vagy egyéb követelményekhez.

Moduláris komponensek a hatékony modellezés támogatására

A moduláris elemek létrehozásakor – akár belsőépítészeti, akár mélyépítési alkalmazásokhoz – speciális munkafolyamatok és technikák vannak, amelyek megkönnyítik a munkát. Ezek segítségével gyorsan és egyszerűen hozhatók létre homlokzatok, függönyfalak vagy korlátok, valamint számos más objektum.

A belsőépítészeti alkalmazásokban a moduláris elemek, például bútorok parametrikusan hozhatók létre. Például egy egyedi polcrendszer ötlete egy vázlatos 2D raszteres tervből kiindulva a moduláris funkcionalitás segítségével 3D modellbe vihető. A megfelelő sablonnal a parametrikus testek néhány kattintással automatikusan generálódnak, és könnyen helyettesíthetik a raszter különböző részeit. A zárt polcok alapvető elrendezése gyorsan módosítható bizonyos mezők megváltoztatásával, hogy a polcok nyitva legyenek vagy üveggel legyenek fedve. Ez megadja a tervezőnek azt a szabadságot, hogy a megrendelő igényei vagy az esetleges megépíthetőségi korlátok szerint optimalizálja az elrendezést.

A mélyépítési esetekben beton terelőelemek, védőkorlátok, világítási és egyéb tárgyak gyorsan létrehozhatók az összes szükséges részletet tartalmazó kivitelben. A moduláris komponensek létrehozása lehetővé teszi, hogy a tulajdonságok mindegyike előre be legyen állítva, így egyetlen információ sem hiányzik. Ezután a moduláris komponensek beillesztésével a szükséges helyekre – például a híd mentén lévő védőkorlátokhoz – rendkívül gyorsan elérhető a teljesen részletes, kész modell. Szükség esetén további módosítások vagy cserék lehetségesek az alkatrész alobjektum szintjén. Ehhez használhatja az Allplan alapértelmezett sablonjait, vagy létrehozhatja saját komponenskészleteit.

Felmérési ponthálók BIM objektumokká alakítása

Az Allplan támogatja a kiterjedt adatcserét is, ahol a 3D geometriákat nem közvetlenül az Allplanban modellezik, hanem különböző rendszerekből továbbítják. Például NURBS geometriák importálhatók az Allplanba a Rhinocerosból az adatcsereformátumok segítségével. A támogatott egyéb népszerű programok közé tartozik a Cinema 4D és a SketchUp. Ahogy a 3D szkennelő eszközök népszerűsége, elérhetősége és kifinomultsága javul, ez a munkafolyamat is egyre hasznosabbá válik.

A 3D pontfelhők vagy -hálók importálása az Allplanba számos célra hasznos, például digitalizálás, átalakítás vagy újjáépítés esetén. Az OBJ fájlformátum nemrégiben hozzáadott támogatásával az olyan földmérési megoldások, mint a Zephyr vagy a RealityCapture által generált 3D háló könnyen importálható az Allplanba. Egy másik hasznos eszköz a LiDAR-szkennelés használata a Scaniverse alkalmazáson keresztül a 3D-hálók gyors létrehozásához.

hatékony modellezés

Például egy lépcsőt és a körülötte lévő belső teret be lehet szkennelni a Scaniverse alkalmazással egy iPhone-on, és textúrázott hálóként importálni az Allplanba. Ezután az alaprajzban a kontúrok meghatározásával és a generált metszetből származó magasságok koordinálásával egy parametrikus lépcsőház modellezésére került sor az Allplanban. Ez a munkafolyamat bármely épületelem BIM-modellbe történő újramodellezéséhez használható.

Nagyobb léptékű alkalmazásokhoz hasonló technika alkalmazható. Az épületeket drónokkal lehet szkennelni, és a RealityCapture segítségével feldolgozni, hogy 3D hálót hozzanak létre a megfelelő textúra- és UV-leképezési információkkal. Innen a háló OBJ fájl segítségével importálható az Allplanba, és a méret és a tájolás beállítható. Nagyon gyorsan létrehozható az épület teljes digitális modellje, amely az átalakítás vagy újratervezés alapjául szolgálhat.

Következtetés: milyen a hatékony modellezés?

Az építészek és mérnökök számos technikát és munkafolyamatot használhatnak 3D modellek létrehozására, de az itt említettek a legjelentősebbek közé tartoznak. Tekintse meg az első részt is, ahol Martin leírja, hogyan hozzon létre koncepcionális modelleket és parametrikus épületelemeket, valamint hogyan dolgozzon hatékonyan síkokkal, szintekkel és felületekkel.

Ha ezek a munkafolyamatok hasznosak lehetnek a mindennapi munkád során, akkor igényeld az Allplan 30 napos próbaverzióját.

Még több hasznos szakmai cikk

10 ok, ami akadályozhatja egy tervezőmérnök sikerét

Nemrég egy konferencián jártunk, ahol a résztvevőkkel megosztottak egy felmérést és annak...

A Riverwave tervezés: Hogyan építsünk hullámot?

A mérnöknek semmi sem túl nehéz - még egy álló folyóhullám tervezés utáni megépítése sem. A...

Látványos tervezés Allplan és Cinema 4D segítségével!

Biztos láttál már olyan látványtervet, amin szinte megszólaltak az odagenerált emberek, hallottad...

Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...