Allplan az építész programok élvonalában

2018. 08. 10.

Kérdések és válaszok Richard Brothertonnal, az Allplan ügyvezető igazgatójával

Ön a legújabb Allplan programmal dolgozik?
Ha még nem, akkor kattintson!

(forrás: AEC Magazine)

Az Allplan ügyvezető igazgatói kinevezését követően Richard Brotherton kifejti az AEC Magazinnak adott interjúban, hogyan fejlődik az AEC-technológia, és mik a cég tervei a jövőre nézve.

Allplan - az építész programok élvonalában

Allplan – az építész programok élvonalában

Kérdés: A jelenlegi trend szerint az építész programok felhasználói CDE-ket (Common Data Environment) használnak a saját adatok egyetlen szinkronizált környezetbe történő „összeterelésére”. Mi a véleménye ezzel kapcsolatban?

Válasz: Az építőmérnökök és építészek rugalmasságot igényelnek. Továbbá kivitelezésre alkalmas adatokat kell szolgáltatniuk, ami gyakran számtalan szoftveres megoldás használatát követeli meg, biztosítva a kompromisszummentességet a projektadatok minőségére vonatkozóan. Továbbá, egyszerűen szólva: sokkal hatékonyabb a megfelelő eszközt használni! Ezért hiszünk benne, hogy rugalmasnak és képesnek kell lennünk kommunikálni sok natív és nyílt fájlforrással. Teljesen nyitottnak kell lennünk az ügyfelek által igényelt eltérő megoldások iránt, ez az Allplan Bimplus filozófiája.

Kérdés: A modellméretek általános problémát jelentenek a BIM-projekteknél, ahol a modellek folyamatosan nőnek a hozzáadott részletek mennyiségének függvényében. Mi egy tipikus fájlméret az Allplan ügyfelek projektjeinél? Mennyi RAM-ot igényel egy átlagos felhasználó, és rendelkezik-e az Allplan megoldásokkal a modellek kisebb munkacsomagokba való lebontásához?

Válasz: Az általunk ajánlat RAM-követelmény egy normál személyi számítógépen minimum 16 GB. A grafikus kártyák is fontosak, amennyiben szeretné a 4K felbontás előnyeit élvezni, amely új funkció az Allplan 2018-ban. Egy teljes modell feldarabolható egy sorozat strukturált modellrészre, lehetővé téve így a felhasználók számára, hogy csak a szükséges részeken dolgozzanak, még többfelhasználós környezetben is. Ez felgyorsítja a munkafolyamatot, hatékonyabbá és kezelhetőbbé teszi azt, illetve véleményünk szerint viszonylag alacsonyan tartja a fájlméretet. Ezért a valóságban a fájlméret várhatóan nem okoz problémát.

Kérdés: Az ArchiCAD élő kapcsolattal rendelkezik a Grasshopper felé. Rendelkezik-e az Allplan hasonló funkciókkal/munkafolyamatokkal az algoritmikus geometriában?

Válasz: Az Allplan a Grasshopper-szkriptből keletkező modell importálásával támogatja az algoritmikus tervezést.

Kérdés: Hogyan támogatja az Allplan a parametrikus modellezést?

Válasz: Az Allplan egy teljesen parametrikus testmodellezési megoldás. Ezen kívül vannak Python programozási nyelven vezérelt parametrikus intelligens objektumok is, a nevük Pythonparts. Egy intelligens Pythonpart-szerkesztőfelület teszi lehetővé, hogy a felhasználók megalkothassák saját parametrikus objektumaikat. Sőt kombinálhatják azokat alapvető elemekkel az előre meghatározott épületobjektumok közül – például oszlopokkal, gerendákkal, alaptestekkel és lépcsőkkel – egyedi összeállítások létrehozásához. Ilyen módon az ismétlődő feladatok sokkal rövidebb idő alatt elvégezhetők.

 

Lerövidítené a munkaidejét? Kattintson most!

 

Kérdés: Nem titok, hogy a BIM-folyamatok elsajátítása komoly feladat, s így sok potenciális felhasználó számára jelenthet akadályt az alkalmazásban. Milyen stratégiákat használ az Allplan a betanulás felgyorsítására, és arra, hogy megóvja a terméket a túlzottan komplikálttá válástól?

Válasz: A betanulás egy létfontosságú elem, amikor egy olyan megoldás bevezetéséről van szó, mint az Allplan. A befektetés megtérülésének maximalizálása érdekében az oktatás mindig javasolt. Minden irodánkban létesítettünk oktatóközpontokat, támogatva a telefonos/e-mailes technikai szervizszolgáltatásainkat és az online önsegítő fórumokat. Mindezek az erőforrások segítenek az ügyfeleknek a lehető leggyorsabb betanulásban. Vannak ezen kívül speciális BIM-tanácsadóink, akik BIM tanácsadási tanfolyamokat tartanak a végén tanúsítvánnyal, illetve BIM-sablonokat biztosítanak vállalatoknak és a közszféra intézményeinek. Évente publikálunk egy BIM-összefoglalót [www.tinyurl.com/BIMComp], és jelentős befektetéseink vannak BIM-hez kapcsolódó kutatásokban különböző egyetemeken, beleértve a Müncheni Műszaki Egyetemet (TUM) és a Leonhard Obermeyer Centrumot (LOC). Végezetül, mi vagyunk az OPEN BIM alapítói.

TUM: építész programok oktatása

TUM: építész programok oktatása

Kérdés: A digitális gyártás egyre fontosabbá válásával mik az Allplan mint az építész programok élvonalát képviselő márka jövőbeli elképzelései?

Válasz: Ez egy izgalmas terület tekintve, hogy egyre több és több új technológia lép be a piacra, robotokkal, 3D nyomtatással, sőt elektronikus kőművesekkel! Célunk, hogy efféle megoldásokkal együttműködhessünk, a mérnökök által létrehozott BIM-adatok pedig teljes körűen felhasználhatók legyenek a későbbi folyamatokban. Számos projektbe fektettünk a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia területein, amelyek reményeink szerint az elkövetkező években piacra kerülhetnek.

Kérdés: Végezetül, a jövőbe tekintve, milyen technológiák és folyamatok fogják véleménye szerint előrevinni a BIM által már biztosított előnyök kihasználását és további fejlődését?

Válasz: Először is figyelnünk kell az ügyfeleink igényeire, és segítenünk kell őket a BIM-re való minél könnyebb átállásban. Ez azt jelenti, hogy segítünk nekik az alapdokumentációk, például a rajzok digitális előállításában. Eközben új munkafolyamatokat vezetünk be a BIM alkalmazásának támogatására. Kétség sem fér hozzá, hogy a felhőalapú technológiának megvan a helye, és a jövőben felgyorsítja majd a digitális folyamatokat olyan nyílt kollaborációs platformokkal, mint az Allplan Bimplus.

 

Kérjen információt a legújabb Allplanról itt!

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

ACMS Architects: Építészet az éghajlatváltozás idején

Prof. Christian Schlüter, az ACMS Architects munkatársa betekintést nyújt az éghajlatbarát és...

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Építész vagy statikus tervező program választása – hogyan?

Amikor eljött az ideje egy új 3D-s modellezési program kiválasztásának, könnyen...

15+1 új évi fogadalom, amivel népszerűbb lehet egy mérnök iroda

Sokan örülnek, hogy véget ért 2020, hiszen a tavalyi év sok nehézséget hozott magával, nem csak...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

Építészmérnökök mentik meg a világot?

Mostani érdekesség cikkünkben egy különleges építészeti megoldást szeretnénk bemutatni. Ebben a...