Allplan építész tervező szoftver újításai

2018. 08. 10.

Kérdések és válaszok Richard Brothertonnal, az Allplan ügyvezető igazgatójával

(forrás: AEC Magazine)

Az Allplan ügyvezető igazgatói kinevezését követően Richard Brotherton kifejti az AEC Magazinnak adott interjúban, hogyan fejlődik az AEC-technológia, és mik a cég tervei a jövőre nézve.

Ön is a legújabb Allplannal dolgozik?
Ha még nem, kattintson ide most!

 

Kérdés: Az Allplan, az építész tervező szoftver óriásvállalat csapatának számos új tagja, Önt is beleértve, szerkezettervezői és kivitelezői háttérrel rendelkezik (Tekla, CSC és AceCad). Beleláthatunk-e ebbe bármit, abból a szempontból, hogy milyen irányba szándékozik elvinni az Allplant?

Válasz: Nem. Ez a háttértudás csupán segít biztosítani, hogy továbbra is jó megoldásokkal lássuk el vevőinket. Természetesen rendelkezünk testvérvállalatokkal, például az SDS/2-vel acélszerkezetekre, illetve a PRECAST-tal előregyártott betonelemek gyártásra. Ezek az Allplannal együttműködve biztosítanak átfogó megoldást a statikus mérnökök számára. Ezeket is a felhőalapú Allplan Bimplus platformunkon keresztül kezeljük zökkenőmentesen. Így biztosítjuk a felhasználók számára a legjobb eszközöket kompromisszumok nélkül, segítve a hatékony munkafolyamatot.

Kérdés: A szoftverfejlesztők nagyon lelkesen vetették rá magukat a felhőalapú megoldásokra. Az AEC Magazinnál láthatjuk, hogyan segíti ez az együttműködést, de akadályokat is látunk, amelyek még megoldásra várnak. Hogyan kezeli az Allplan a csoportmunkát és a földrajzilag szétszórt irodák közötti együttműködést? És mire használják még a felhőt?

Válasz: Kifejlesztettük az Allplan Share-t, egy felhőalapú kollaborációs eszközt, amely támogatja a többfelhasználós munkát akkor is, ha a felhasználók különböző helyen tartózkodnak. Az Allplan Bimplus-on alapuló megoldás rugalmasságot biztosít a projektcsapatoknak. Az Allplan mint építész tervező szoftver továbbá megszünteti az ugyanazon virtuális környezetben végzett munkával kapcsolatos akadályokat.

Akadálymentesen szeretne dolgozni?
Kattintson most!

 

Kérdés: Az építőipari tervezőprogramok csoportjából (amely jól ismert márkákat tartalmaz, pl. Graphisoft ArchiCAD, Vectorworks and MAXON Cinema4D) az Allplan építész tervező szoftver miben különbözik a társaitól? (Különösen azoktól, amelyek BIM-eszközöket is kínálnak, például a Vectorworks és az ArchiCAD?) Továbbá hogyan integrál és keresztez technológiákat a cégcsoport a különböző márkákon belül?

Válasz: A Nemetschek csoport részeként különleges helyzetben vagyunk, tekintve, hogy ajánlataink látszólag versenyeznek testvércégeinkével. Azonban, mi úgy tekintünk erre a versenyre, hogy ez egy egészséges folyamat, és előreviszi a technológiánkat. Ezenkívül választási lehetőséget biztosít vásárlóinknak, lehetővé téve számukra, hogy kiválasszák a megfelelő eszközt a megfelelő munkához. Többnyire inkább kiegészítjük testvércégeinket, és kombinált technológiáink erősített munkafolyamatokat biztosítanak ügyfeleink számára. Egyik példája ennek a SCIA Engineerrel közösen végzett munkánk az adatcsere területén. Itt a közvetlen kapcsolat jelentősen leegyszerűsíti a 3D modellezők és a statikus mérnökök közötti együttműködést. Ezt a vállalatcsoport egészén belül elismerjük, és dolgozunk néhány márkák közötti kezdeményezésen, hogy továbbfejlesztett munkafolyamatokat hozzunk el ügyfeleinknek olyan platformokon, mint az Allplan Bimplus.

építész tervező szoftver - Allplan BIMplus

építész tervező szoftver – Allplan BIMplus

Kérdés: Úgy tűnik, különösen az építészek használnak széles eszközpalettát, számos szoftver felhasználásával készítik el terveiket. Milyen képességeket ajánl az Allplan a kollaboratív nyílt BIM-munkához, és Ön szerint hogyan változik ez a jövőben?

Válasz: Az Allplan a Bimplus által támogatja mind a nyílt szabványformátumokat, például az IFC-t. Sőt ezen felül a zárt BIM-módszeren keresztül a különböző API és SDK megoldásokat is támogatja. Ez azt jelenti, hogy számtalan felhasználás lehetséges ezzel a felhőalapú technológiával sok résztvevő, iparág és alkalmazás számára, legyen az építészet, szerkezettervezés, költségmeghatározó eszközök vagy új technológiák, mint a HoloLens.

 

Kérdés: Sok felhasználó egyetértene abban, hogy amikor BIM-modelleket hozunk létre, az automatizált 2D dokumentálás sokszor hagy kivetnivalót maga után. Ez sok utómunkát eredményezhet, hogy a 2D rajzokat a megrendelők által kívánt állapotra hozzuk. Néhány felhasználó felosztja a folyamatot, és AutoCAD-be viszi át a rajzokat, ami azt jelenti, hogy elveszítik a gyors változtatások lehetőségét, új rajzokat generálva. Az Allplan kiterjedt dokumentációszerkesztő eszközökkel rendelkezik. Elfogadják-e a vevők az alapértelmezett opciót, vagy továbbra is a folyamat jelentős részét képezi a részletek és csomópontok dokumentumszerkesztése?

Válasz: Úgy vélem, az Allplan sajátságos helyzetben van: kiterjedt 2D rajzolási funkcionalitásával sok éve jelen van a piacon, kombinálva a 3D modellezéshez szükséges elemekkel. Ennek értelmében nekünk nem kell kompromisszumot kötni sem a rajzok minőségében, sem a 3D modellezésben, ellentétben számos versenytársunkkal. Tudunk egyszerre 2D-ben dolgozni, és ugyanakkor legenerálni a 3D BIM-modellt. Néhány applikáció főleg modellező eszköznek számít. Azaz nem arra készült, hogy részletes vasalási terveket generáljon, ezért a felhasználónak manuálisan kell 2D verziókat alkotnia, vagy alternatív rendszert kell használnia, megtörve így a BIM-munkafolyamatot, ezáltal potenciálisan hibákat vétve. Az Allplannal a megoldás nemcsak műszaki rajzok készítéséről szól, hanem a jól ismert munkafolyamatok alkalmazhatók mind 2D-ben, mind 3D-ben a részletes szerkezeti tervek létrehozásához. Így a kiviteli tervek minden adata, és a beépítéshez szükséges részletes megoldások kidolgozhatók vele. Mi több, az Allplannal a felhasználók szinte bármilyen elképzelhető formát modellezhetnek, és be is vasalhatnak. A program ismeri a vashajlításra vonatkozó nemzeti szabványokat is.

 

Nézze meg, miért éri meg Önnek az Allplan!

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

Szeizmikus korszerűsítés rekordidő alatt az Allplan Bridge segítségével

Egy 1960-as évekbeli viadukt vizsgálatához és szeizmikus korszerűsítéséhez a Fanigliulo...

Hotel Oberthaler: egy felújítás, amely a csillagokat célozza meg

Az "Oberthaler Park Hotel" épületfelújítási és bővítési projektjét 2023 januárjában mutatta be a...

ACMS Architects: Építészet az éghajlatváltozás idején

Prof. Christian Schlüter, az ACMS Architects munkatársa betekintést nyújt az éghajlatbarát és...

Hogyan válasszunk építészeti tervezőszoftvert

Az építészeti BIM-szoftver kritikus szerepet játszik a tervezési folyamatban. A megfelelő...

MENSE-KORTE: A 3D-s betonnyomtatás lenyűgöző technológiája

A 3D-s betonnyomtatás úttörői, a MENSE-KORTE ingenieure+architekten bebizonyították, hogy ez a...

Fő termékeink

További hasznos cikkek

A home office átállás „hogyan”-jai mérnököknek

Azt hihetnénk, hogy a home office mérnököknek könnyű, csak egy csendes szoba kell és bárhool képes...

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

Az Allplan segítségével épített 5 legjobb stadion

A stadionok (vagy sportarénák) egyedülálló építészeti remekművek. A stadionok tervezése azonban...

A digitális ikrek felváltják a BIM-et?

A digitális ikrek az épületinformációs modellezés (BIM) következő szintjét jelentik, vagy...

Mézeskalács házikó – építész szemmel

Gondoltad volna, hogy egy mézeskalács házikó tervezése, kivitelezése is milyen mérnöki...