Hogyan változtatott meg egy céget Puskás Aréna tervezése

2022. 04. 25.

A KÖZTI – Középülettervező Zrt. Magyarország egyik legrégebbi tervezőirodája, már az 1990-es évek közepe óta alkalmazza a digitális megoldásokat. Az ikonikus budapesti Puskás Aréna 2013-as építése során a KÖZTI a következő lépést a digitális tervezés felé tette meg nyílt BIM szoftvermegoldásokkal, köztük az Allplan-nal. Miután megtapasztalták az épületinformációs modellezés (BIM), a 3D modellezés és az IFC adatformátumok hatékonyságát, teljes mértékben átálltak a digitális munkamódszerre – és azóta sem néztek vissza.

A Puskás Aréna tervezése – A projekt háttere

A Puskás Aréna Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb multifunkcionális sportlétesítménye. Az 52 méter magas aréna a korábbi Puskás Ferenc Stadion egyes részeinek, valamint egy új, modern épület és sportlétesítmények kombinációja. A 208 000 négyzetméter alapterületű, nagy stadion tervezése három évet vett igénybe, az építés pedig további három évet, a megrendelő pedig a BIM használatát írta elő a projekthez. Mostanra az elkészült építmény Budapest városképének markáns és szerves részét képezi.

Az egyedülálló arénát az Európai Unió kortárs építészeti díjának, a Mies van der Rohe-díjnak egyik jelöltjeként választották. Ezt a rangos díjat olyan európai projektek elismerésére ítélik oda, amelyek építészeti minőségüknek és kulturális jelentőségüknek köszönhetően a modern városfejlesztés meghatározó alkotásai.

A Budapest egyik jelképének számító Puskás Aréna tervezése

A 65 000 férőhelyes Puskás Aréna projekt kihívást jelentett a méretei, a történelmi épületszerkezet és az új épület kombinálásának összetettsége és a keletkező adatmennyiség miatt. Sok külsős együttműködő partnert kellett koordinálni – köztük 30 vállalkozót és több mint 200 munkatársat. Az egyértelmű kommunkiációhoz nyílt BIM szoftvermegoldásokra volt szükség annak érdekében, hogy a releváns információk minden szakághoz időben eljussanak, valamint hogy a tervezői szándékot minden érintett megértse, és a munkáját ennek megfelelően végezze.

Az Allplan-t használták a szerkezet megtervezéséhez, valamint a vasbeton részlettervek elkészítéséhez. Mivel a KÖZTI és a külső statikusok között folyamatos kommunikációra volt szükség, sok változtatáshoz kellett gyorsan alkalmazkodni, különösen akkor, amikor a projektet teljesen újra kellett tervezni mind a költségvetési, mind a szerkezeti megfontolások miatt.

Ezek a megszorítások vezettek a 2D-s modellezésről a 3D-s modellezésre való áttéréshez, ami megkönnyítette és pontosabbá tette az egyes részterületek különböző modelljei közötti ütközésellenőrzést és módosításokat. A 3D modellel például a vasbeton tervek elkészítése és ellenőrzése sokkal egyszerűbb volt, mint a 2D-s módszerekkel.

A nyílt szabványokat használó IFC-n keresztüli kommunikáció minden projektfázisban javította az együttműködést a projekt összes érintett szereplője között. A kivitelezés során is nagyon hasznos volt a 3D-s modell, mivel a szükséges változtatásokat gyorsan végrehajtva IFC formátumban közölték az összes féllel.

A Puskás Aréna tervezése – Meggyőző élmény

Miután megtapasztalták az Open BIM és a 3D modellezés értékét és előnyeit, a KÖZTI mérnökei úgy döntöttek, hogy a projekt méretétől és a szerződéses követelményektől függetlenül teljesen átállnak a BIM filozófia alkalmazására. A KÖZTI számára a Puskás Aréna nem csupán egy mérföldkőnek számító projekt volt, amelyben részt vettek, hanem ez lett a kiindulópontja egy új, innovatív fejezetnek a cég történetében. Ha szeretnéd látni, hogy a BIM milyen előnyökkel járhat a projektjeidben, az ALLPLAN ingyenes, 30 napos próbaverziót kínál szoftveréből – csak kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

Még több hasznos szakmai cikk

Van egy perce? Vasbetonszerkezet modellezés 5 lépésben!

A vasbetonszerkezet modellezés 3D-ben bonyolultnak hangzik - a 2D-s rajzolási módszerekhez képest...

Új típusú munkavégzés: irodai tervezés ÉS home office

Mi történik az építőiparban? sokan állnak vissza irodai munkavégzésre az építész, statikus,...

Karbonbeton: Forradalmi újítás, vagy valami egészen más?

A karbonbeton meséje így kezdődne, ha mesékben emlegetnék: Létezik egy építőanyag, amely több mint...

Független és öntámogató: önellátó falvak

A Föld túlnépesedik. A világ népessége másodpercenként 2,5 emberrel növekszik. Bolygónknak több...

Az 5 leghasznosabb eszköz egy építész számára

Ha építész vagy, akkor tudod, hogy az egyedi, esztétikus és életképes építészeti tervek...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...