Hulladékmentes építkezés? Mikor jön el?

2021. 11. 16.

A fenntarthatóság és a környezetvédelmi szempontok egyre fontosabbá válnak az építési projektekben. Míg a környezetbarátabb anyagok és építési módszerek használata egyre nagyobb hangsúlyt kap, az építkezés környezeti hatásainak csökkentésének másik módja a minél kevesebb hulladék elérése. Például csak Angliában a 2016-ban keletkezett összes hulladék 63%-a építési, bontási és földmunkahulladéknak tulajdonítható (az Építési Vezetői Tanács1 szerint). Eközben az Egyesült Államokban az építési és bontási törmelék 2015-ben közel 2,5-szerese volt a keletkezett kommunális hulladéknak – derül ki az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének építési pillanatképéből2 és országos áttekintéséből3.

Az építési hulladékok hasznosítási arányai meglehetősen magasak lehetnek, de mindig van még mit tenni a hulladék keletkezésének a forrásnál történő csökkentése érdekében. Az építőiparnak, mint a globálisan egyik legnagyobb hulladéktermelőnek, új módszereket kell kitalálnia a hulladékkezelésre és -csökkentésre, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt hatást és megőrizze a természeti erőforrásokat. Bár a nulla hulladék elérése egy építkezésen szinte lehetetlennek tűnik, számos megközelítés kombinálásával valóban hulladékmentes építkezés valósítható meg.

Hulladék-visszanyerés

Az építkezés során keletkező hulladék nagy része visszanyerhető és továbbhasznosítható, például a beton, tégla és aszfalt zúzaléka. Azonban más típusú hulladékok is hasznosíthatók, majd más célokra felhasználhatók. A gipszkarton például lebontható és új gipszkartonná hasznosítható, míg a karton már széles körben újrahasznosítható új kartonná. A polietilén is mosható és pelletként feldolgozható, amely aztán számos célra alkalmazható.

Hulladékból előállított energia

A hulladékból származó energia előállítása az, amikor a hulladékanyagot energiahordozóként használják fel, például villamos energia előállítására. Például a fát össze lehet gyűjteni és biomassza-tüzelőanyagként felhasználni, a telephelyen keletkező élelmiszer-hulladékot anaerob emésztőműben lehet felhasználni, hogy a gázokból és a mezőgazdasági trágyából villamos energiát lehessen előállítani, és az egyéb általános, újrahasznosításra nem alkalmas hulladékot el lehet égetni villamos energia előállítására (Hulladékból származó üzemanyag).

Helyszínen kívüli, üzemi jellegű építés

Az építési munkálatok többségének az építkezés helyszínéről való távol tartása és helyette az előre gyártott vagy moduláris elemek használatára való áttérés szintén segíthet az építőipari hulladékmentesség elérésében. A nagyobb precizitás azt jelenti, hogy kevesebb anyag megy veszendőbe, és a keletkező hulladékot könnyebben vissza lehet nyerni, és vagy újrahasznosítani, vagy energiaként felhasználni.

A hulladék minimalizálása

Bár a munkaterületen keletkező hulladék az építési munkálatok közvetlen eredménye, ennek megelőzése már a tervezési szakaszban elkezdődik. A tervek optimalizálása a kevesebb anyag felhasználása érdekében, az újrahasznosított anyagok meghatározása vagy a hosszabb élettartamú alkatrészek kiválasztása segíthet csökkenteni a helyszínen keletkező hulladék mennyiségét. Más megközelítések közé tartozik az olyan anyagok meghatározása, amelyeknek az épület élettartamán túl is van jövőbeli rendeltetése, vagy olyan szerkezetek tervezése, amelyek könnyen átalakíthatók más felhasználási célokra, hulladék keletkezése nélkül karbantarthatók, és lebonthatók, hogy az anyagok újrafelhasználhatók legyenek. Már a pontosabb tervezés is segíthet elkerülni az utómunkálatokat és az anyagpazarlást, a mennyiségek túlbecslését, és csökkentheti a projektben a pontatlan adatok mennyiségét.

Új gondolkodásmód

Egyértelmű, hogy az építőiparban a hulladék elkerülése új gondolkodásmódot igényel – az „építs és dobj el” helyett a „körkörös építés” irányába való elmozdulást, ahol az erőforrásaink maximális kihasználása általános gyakorlat. Ha így teszünk, valóban elérhetjük a nulla hulladékot az építőiparban.

Források
https://www.constructionleadershipcouncil.co.uk/wp-content/uploads/2016/05/ZAW-Report-Final-Draft-25-February-2020.pdf#:~:text=Zero%20Avoidable%20Waste%20%28ZAW%29%20in%20construction%20means%20preventing,assembly%20of%20buildings%20and%20infrastructure%20through%20to%20deconstruction
https://www.epa.gov/sites/default/files/2020-04/documents/construction_snapshot_3-31-20.pdf
3 https://www.epa.gov/facts-and-figures-about-materials-waste-and-recycling/national-overview-facts-and-figures-materials

Még több hasznos szakmai cikk

Két híd, ami Allplan Bridge segítségével készült

Két híd, ami Allplan Bridge program segítségével készült. Mai cikkünkben rá szeretnénk világítani,...

A parametrikus hídtervezés

Mivel a hidak a legbonyolultabb épített szerkezetek közé tartoznak, ebből következik, hogy a...

15+1 új évi fogadalom, amivel népszerűbb lehet egy mérnök iroda

Sokan örülnek, hogy véget ért 2020, hiszen a tavalyi év sok nehézséget hozott magával, nem csak...

Az 5 leghasznosabb eszköz egy építész számára

Ha építész vagy, akkor tudod, hogy az egyedi, esztétikus és életképes építészeti tervek...

A jövő múzeuma: a bécsi Museum a Karlsplatzon bővítést kap

Az Oswald Haerdtl építész által tervezett Wien Museum 63 évvel ezelőtt nyílt meg. A helyhiány...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

CyberWeek a Tangens.hu-n!

A tangens.hu Cyber Week akció keretein belül az új és meglévő Allplan és ALLTO felhasználók...