Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

2020. 09. 16.

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta, hogy a kérdőívet kitöltő építőmérnökök 82%-a szerint a BIM-technológia elfogadása jó döntés volt. A kitöltők 35%-a úgy gondolja, hogy a technológia jövedelmezhetősége növekedik, 41% szerint meggyorsította a folyamatokat, azaz növelte a munkatempót és 37% tapasztalta, hogy csökkenti a költségtúllépést. Hogyan tudja a szakma még jobban kihasználni a BIM-ben rejlő lehetőségeket, hogy még több értéket teremtsenek az építőipar számára?

A BIM-technológia előnyei az építőmérnökök számára

A kutatás arra is rávilágított, hogy a tervezés során a hiányos adatok és a tervmódosítások jelentik a legnagyobb hibaforrást – előbbit a kitöltők háromnegyede jelölte meg, míg a módosítások miatti hibákat a válaszadók fele jelezte. További gyakori nehézségként az információcsere akadozásait, nehézségeit és a szoftverek inkompatibilitását is felhozták a mérnökök. A BIM technológia éppen ezeket a nehézségeket küszöböli ki.

Vége a hiányos adatok miatti hibáknak!

BIM-kompatibilis szoftver használatával történő tervezéskor a projekttel kapcsolatos összes információt – beleértve a specifikációkat és a teljesítmény adatokat is – a BIM-modell belsejébe menti (vagy kapcsolja hozzá). Ez egyetlen adatforrást hoz létre a naprakész projektinformációkból, és kiküszöböli a hagyományos „fűrészfog-hatást”, ahol az információk a tervezés során minden átadáskor elvesznek. A szoftver ezzel gyakorlatban könnyíti meg a csapatok együttműködését!

Egységesített információ áramlás

Ahány szoftver, annyiféle fájltípus – ez már régóta foglalkoztat minden iparágat, amely számítógépet használ. Ha csak egy egyszerű irodai alkalmazást veszünk alapul, akkor tudhatjuk, hogy egy .doc kiterjesztésű szövegszerkesztőben készített dokumentumot már nem csak a Microsoft Word, hanem bármely szövegszerkesztő alkalmazás segítségével megnyithatunk és szerkeszthetünk, sőt mára már ezek látvány és minőség különbség nélkül működnek együtt.

BIM-technológia

Ugyanezen elven dolgoznak a szoftverfejlesztők az építőszoftverek kapcsán is. A BIM-technológia az úgynevezett IFC (Industry Foundation Classes) segítségével lehetővé teszi, hogy a különböző fájlformátumokban készült elemeket, projektinformációkat az adatok optimális megőrzése mellett oszthassuk meg.

Módosítás, hibamentesen

A tervek változása miatt a különféle tervdokumentumok – például specifikációk, rajzok és agyagkimutatások – frissítése rengeteg hibalehetőséget rejt, és időigényes. A BIM szoftver az összes rajz és kimutatás automatikus frissítésével drasztikusan lerövidíti a tervmódosítások végrehajtásához szükséges időt. A modellkomponensek vagy épületelemek ütközése beépített szoftverfunkciók segítségével gyorsan felismerhető, ami egy BIM program másik fő előnye. Ennek eredményeként a BIM segít a pontosabb dokumentáció elkészítésében.

Rövidebb határidő = versenyképesebb iroda

A fejlett 3D-modellező BIM szoftver számtalan automatizálási lehetőséget kínál, például a 3D-modellből automatikusan előállítja a mennyiségi listákat, 2D dokumentációkat, amelyek a tervezés változásával azonnal frissülnek. Ez jelentősen növeli a projekt megvalósításának termelékenységét és eredményességét, ami a BIM másik jelentős előnye.

BIM-technológia

Vége a kételkedésnek!

Angliában már sok építőmérnök ismeri a BIM előnyeit és Magyarországon is egyre inkább kezd beépülni a szakmai köztudatba. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a technológiát használó szoftverekbe és a képzésekbe történő befektetés nagyobb akadályt jelenthet – a beruházás rövid távon megtérülhet, hiszen segítségével versenyképesebb lesz az iroda, hatékonyabb lesz a munkavégzés.

Tény: a BIM technológia már most forradalmi megoldásokat hordoz és a következő években ez csak fejlődni fog. Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan lehet emelni az építőmérnöki projektek hatékonyságát, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

BIM az infrastruktúra számára

Az épületinformációs modellezés (BIM) egyre szélesebb körben elfogadottá válik az...

Karbonbeton: Forradalmi újítás, vagy valami egészen más?

A karbonbeton meséje így kezdődne, ha mesékben emlegetnék: Létezik egy építőanyag, amely több mint...

Lakossági tervezés megkönnyítése

Mladen Morača, az NS Drafter tervezőjének vendégposztja az Allplan blogjában jelent meg. Egy új,...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...