Így használja ki a BIM-technológia lehetőségeit!

2020. 09. 16.

Az Egyesült Királyság Építőmérnöki Intézete (ICE) nemrég készített egy tanulmányt, mely kimutatta, hogy a kérdőívet kitöltő építőmérnökök 82%-a szerint a BIM-technológia elfogadása jó döntés volt. A kitöltők 35%-a úgy gondolja, hogy a technológia jövedelmezhetősége növekedik, 41% szerint meggyorsította a folyamatokat, azaz növelte a munkatempót és 37% tapasztalta, hogy csökkenti a költségtúllépést. Hogyan tudja a szakma még jobban kihasználni a BIM-ben rejlő lehetőségeket, hogy még több értéket teremtsenek az építőipar számára?

A BIM-technológia előnyei az építőmérnökök számára

A kutatás arra is rávilágított, hogy a tervezés során a hiányos adatok és a tervmódosítások jelentik a legnagyobb hibaforrást – előbbit a kitöltők háromnegyede jelölte meg, míg a módosítások miatti hibákat a válaszadók fele jelezte. További gyakori nehézségként az információcsere akadozásait, nehézségeit és a szoftverek inkompatibilitását is felhozták a mérnökök. A BIM technológia éppen ezeket a nehézségeket küszöböli ki.

Vége a hiányos adatok miatti hibáknak!

BIM-kompatibilis szoftver használatával történő tervezéskor a projekttel kapcsolatos összes információt – beleértve a specifikációkat és a teljesítmény adatokat is – a BIM-modell belsejébe menti (vagy kapcsolja hozzá). Ez egyetlen adatforrást hoz létre a naprakész projektinformációkból, és kiküszöböli a hagyományos „fűrészfog-hatást”, ahol az információk a tervezés során minden átadáskor elvesznek. A szoftver ezzel gyakorlatban könnyíti meg a csapatok együttműködését!

Egységesített információ áramlás

Ahány szoftver, annyiféle fájltípus – ez már régóta foglalkoztat minden iparágat, amely számítógépet használ. Ha csak egy egyszerű irodai alkalmazást veszünk alapul, akkor tudhatjuk, hogy egy .doc kiterjesztésű szövegszerkesztőben készített dokumentumot már nem csak a Microsoft Word, hanem bármely szövegszerkesztő alkalmazás segítségével megnyithatunk és szerkeszthetünk, sőt mára már ezek látvány és minőség különbség nélkül működnek együtt.

BIM-technológia

Ugyanezen elven dolgoznak a szoftverfejlesztők az építőszoftverek kapcsán is. A BIM-technológia az úgynevezett IFC (Industry Foundation Classes) segítségével lehetővé teszi, hogy a különböző fájlformátumokban készült elemeket, projektinformációkat az adatok optimális megőrzése mellett oszthassuk meg.

Módosítás, hibamentesen

A tervek változása miatt a különféle tervdokumentumok – például specifikációk, rajzok és agyagkimutatások – frissítése rengeteg hibalehetőséget rejt, és időigényes. A BIM szoftver az összes rajz és kimutatás automatikus frissítésével drasztikusan lerövidíti a tervmódosítások végrehajtásához szükséges időt. A modellkomponensek vagy épületelemek ütközése beépített szoftverfunkciók segítségével gyorsan felismerhető, ami egy BIM program másik fő előnye. Ennek eredményeként a BIM segít a pontosabb dokumentáció elkészítésében.

Rövidebb határidő = versenyképesebb iroda

A fejlett 3D-modellező BIM szoftver számtalan automatizálási lehetőséget kínál, például a 3D-modellből automatikusan előállítja a mennyiségi listákat, 2D dokumentációkat, amelyek a tervezés változásával azonnal frissülnek. Ez jelentősen növeli a projekt megvalósításának termelékenységét és eredményességét, ami a BIM másik jelentős előnye.

BIM-technológia

Vége a kételkedésnek!

Angliában már sok építőmérnök ismeri a BIM előnyeit és Magyarországon is egyre inkább kezd beépülni a szakmai köztudatba. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a technológiát használó szoftverekbe és a képzésekbe történő befektetés nagyobb akadályt jelenthet – a beruházás rövid távon megtérülhet, hiszen segítségével versenyképesebb lesz az iroda, hatékonyabb lesz a munkavégzés.

Tény: a BIM technológia már most forradalmi megoldásokat hordoz és a következő években ez csak fejlődni fog. Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan lehet emelni az építőmérnöki projektek hatékonyságát, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

A digitális ikrek felváltják a BIM-et?

A digitális ikrek az épületinformációs modellezés (BIM) következő szintjét jelentik, vagy...

Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a...

10 ok, ami akadályozhatja egy tervezőmérnök sikerét

Nemrég egy konferencián jártunk, ahol a résztvevőkkel megosztottak egy felmérést és annak...

Építményinformációs modellezés a hídtervezésben– a BIM nem csak épületekre hasznos!

Amikor először javasolták a svájci Alpokban található Tamina-híd építését, a mérnökök nem voltak...

15+1 új évi fogadalom, amivel népszerűbb lehet egy mérnök iroda

Sokan örülnek, hogy véget ért 2020, hiszen a tavalyi év sok nehézséget hozott magával, nem csak...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...