Madárcsicsergés és a vihar – avagy két innovatív tervezés a nagyvilágból

2021. 11. 02.

Időről időre olyan cikkeket is hozunk, amelyek nem kifejezetten a szoftvereink előnyeiről- bár a szóban forgó történeteknél részben vagy egészben használták őket, – hanem inkább innovációkról, újdonságokról, előremutató kísérletekről szólnak. Mai cikkünkben kettő érdekes innovatív megoldást mutatunk. Fogadd őket szeretettel.

Innovatív zajvédőfalak, avagy madárcsicsergés a közlekedési zaj helyett

Egy innovatív, előregyártott elemekből készült zajvédő fal védi a Tauern autópálya mentén élő lakókat a forgalom zajától. Az íves zajvédő fal tervezésénél és részletezésénél a Leube cég teljes mértékben a Planbarra, az ALLPLAN 3D-s CAD-szoftverére támaszkodott az előregyártáshoz.

innovativ zajvédőfal

A Tauern autópálya osztrák szakasza az egyik leggyorsabb közúti kapcsolat Németország és Olaszország között. Az évente növekvő forgalom azonban egyre nagyobb zajterhelést okoz a helyi lakosok számára. Annak érdekében, hogy a lakosok életminősége ismét javuljon, zajvédő falak felállítása mellett döntöttek.

Magas zajvédő fal helyett a Leube Betonfertigteile GmbH & Co KG „Nagy ív” nevű, innovatív ívelt zajvédő fala mellett döntöttek. A Maishofenben (Ausztria) székhellyel rendelkező vállalat a Leube csoport tagja, és betonból készült előregyártott speciális elemek széles választékát kínálja. Különösen innovatív megoldásként egy előregyártott betonelemekből készült íves zajvédő fal készült, amely nagy ívként hajlik az autópálya fölé. A hagyományos falakhoz képest így az építési költségek mintegy 80 százalékkal csökkenthetők. Az előregyártott falak az üzemeltetési költségek tekintetében is hatalmas előnyökkel járnak: a régebbi falakkal ellentétben, ahol jelentős karbantartási költségek merülnek fel, az előregyártott ívek teljesen karbantartásmentesek. További előnye a helyi lakosok számára kedvezőan kialakítható hátsó oldal, amelyet talajjal lehet visszatölteni és újra beültetni. A felhasznált anyagok mindegyike környezetbarát és újrahasznosítható.

innovativ

A Leube számos kihívással nézett szembe az íves zajvédő falak tervezése és részletezése során. Különösen az íves forma, az egyes elemek méretei és a szerkezeti követelmények állították kihívások elé a tervező csapatot. A projekt ezen fázisában a vállalat teljes mértékben a Planbarra, az ALLPLAN előregyártásra szolgáló CAD-szoftverére támaszkodott. A szoftver lehetővé tette az előregyártott betonelemek pontos modellezését és tervezését, és automatizált munkafolyamatokkal támogatta az összeszerelési és gyártási tervek elkészítését. A kooperációs tárgyalásokon a 3D modell hasznosnak bizonyult a részletek minden résztvevő számára világos és érthető magyarázatában.

Mivel az építkezés egy részét télen végezték, az innovatív előregyártott elemek összeszerelése több mint 1100 méteres tengerszint feletti magasságban is rendkívül nagy kihívást jelentett. Az előregyártás segítségével azonban minden előregyártott elemet időben és a legjobb minőségben sikerült összeszerelni. Az íves zajvédő falaknak köszönhetően az emberek és a természet újra fellélegezhetnek, és élvezhetik az Alpok nyugalmát.

A vihar ihlette innovatív irodatorony

innovativ torony

Az építészet gyakran merít ihletet a természetből. Egy építészhallgató, Lukas Somodi számára a vizuális vonzerő és a vihar által keltett érzések széles skálája – például stressz, aggodalom és szorongás, de izgalom, erő, kíváncsiság és inspiráció is – múzsaként szolgált legújabb tervezési projektjéhez, amelyhez az Allplan 3D építészeti tervezőszoftvert használta. A kérdés, amit feltett, az volt, hogyan lehetne ezeket a rendkívül különböző hangulatokat olyan építészeti projektben ötvözni, amely ezt az áhítatot kelti, ugyanakkor fenntartható tereket biztosít az emberek számára, ahol élhetnek és dolgozhatnak?

A Tensegrity Tower és a Thunderstorm Pavilion ennek az összetett kérdésnek a megoldására tett kísérletnek az eredménye. Együttesen egy fenntartható, vihar ihlette koncepciót hoztak létre egy olyan poszt-COVID munkahelyről, amelynek alapjába egy Hyperloop nagysebességű tömegközlekedési rendszert integráltak.

A torony kialakítása a ciklonok forgó mozgására támaszkodik, egy olyan időjárási eseményre, amely az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá válik. A torony különleges kialakítású, ahol egy háromdimenziós szerkezetet folyamatos húzófeszültség alatt álló és időszakos nyomás alatt álló tagokból alakítanak ki. Ez a struktúra segített megörökíteni a ciklon körüli levegőben a villámfraktálok szaggatott csíkjait. Ugyanakkor árnyékolóként is szolgál a torony belseje számára, hogy csökkentse a belső környezet hűtésének fenntartásához szükséges energiát.

innovativ látványtervek

A tornyot egy betonmag köré tervezték, az építmény beton és acél kombinációjából készült. A torony elkészülte után a mag köré egy kanyargó acélspirált építenek, amely a padlót, és az üveghomlokzatot támasztja alá. A felső szinteket a könnyű súlya miatt fából tervezik. Ezután az épületet üveghomlokzat veszi körül, és utoljára a feszített szerkezetet szerelik fel, hogy a torony körül villámhatást keltsen.

A torony belsejében irodahelyiségek találhatók, amelyeket úgy terveztek, hogy természetes szellőzéssel biztosítsák a dolgozók egészségét és komfortját. Emellett az épületben számos kényelmi szolgáltatás is helyet kapott, amelyek beltéri, és kültéri tevékenységeket ösztönöznek, és támogatják a helyi kisvállalkozásokat.

A Hyperloop fenntartható módon köti össze a torony lakóit a várossal. A rendszer elektromos és mágneses energiával működik, ezért nem termel szén-dioxid-kibocsátást. A torony megállóként működik a tranzitútvonal mentén, ezáltal támogatja az autómentes város koncepcióját, és választ ad arra, hogyan lehet a városi infrastruktúrát fenntartható módon átalakítani.

innovativ megoldások

Somodi tervezése az éghajlatváltozás okozta aggodalom és az ebből eredő hihetetlen természeti erők ihletett ötvözete. Az olyan tervek, mint a Tensegrity Tower, azt mutatják, hogy a fenntartható tervezésnek mennyire szerves részét kell képeznie e kérdések kezelésének.

Innovatív szoftverek és megoldások

Ha számodra érdekes lehet az innovatív ötleteket támogató tervezőszoftver, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és még több információval segítünk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?

Még több hasznos szakmai cikk

Hogyan tervezhetünk jobban, a megépíthetőség érdekében?

Lehetnek kiváló tervek, ha az építés folyamatai nehézkesek, akkor ott baj van. Az megépíthetőség...

TUM Hyperloop: Bajnokok építenek életnagyságú prototípust

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) mérnökei közlekedési történelmet írnak. Miután a TUM...

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...