Lean Menedzsment és BIM a gyakorlatban

2021. 04. 19.

Korábban már beszéltünk a Lean Construction (amely a Lean Menedzsment építőiparra alakított változata) lehetőségeiről. Mai cikkünkben igyekszünk a gyakorlati oldalról megközelíteni azt. Ehhez az Allplan szoftver blogján bemutatott Vollack Gruppe vállalat példáját fogjuk ismertetni.

A Vollack az irodai, ipari és egészségügyi szektorban a fenntartható, energiahatékony épületek módszertani tervezésének, építésének, valamint revitalizációjának specialistája. Az ügyfél igényeitől függően a Vollack vállalja az általános tervezést és a projektmenedzsmentet, a teljes kulcsrakész kivitelezést, vagy projektfejlesztőként egyedi bérleményeket valósít meg olyan vállalatok számára, amelyek nem kívánnak saját maguk beruházni.

A 300 fős csapatával, amelyből 150 építész és mérnök, a tervező-építő cég a Lean Menedzsment és a BIM kombinációját mozgatja, és a két megközelítés kombinációját oktató rendezvényeken és továbbképzéseken mutatja be Németország-szerte, többek között a karlsruhei Műszaki Egyetem ALLPLAN cégével közösen.

Amint azt a Lean Menedzsment és a BIM első részében megtudtuk, mindkét megközelítés az építési folyamat egészének optimalizálását tűzte ki célul. Mindkét megközelítés nagyon jól harmonizál egymással, és egymást kiegészítőnek is tekinthető, ami növeli az előnyöket.

Lean Menedzsment

A jövő építési feladatai újragondolást igényelnek

A jövő építési feladatai egyre összetettebbé válnak a tulajdonosok és a felhasználók igényei, valamint a jogi követelmények miatt. Az épületek tulajdonosai, valamint a tervező és építőipar egyre inkább felismerik, hogy a hagyományos munkamódszerek és ellenőrzési módszerek elérik határaikat az összetett építési projektek tervezése és kivitelezése során.

Ez drasztikusan láthatóvá válik például számos nagyszabású projektben, amelyek ráadásul riasztó képet festenek az iparágról a médiában. Jelentős időveszteségről és eszkalálódó költségekről számolnak be, nem utolsósorban a hibák és hiányosságok kiküszöbölése, majd később a garanciavállalás kapcsán. A tanulmányok azt mutatják, hogy a folyamatok és munkafolyamatok optimális összehangolása a tervezés és az építés során akár 70%-os optimalizálási potenciált nyit meg. Ésszerűen strukturált és digitálisan támogatott építési projektek óriási lendületet kaphatnak a költségek, a minőség és az ütemtervek betartása tekintetében.

Épületinformációs modellezés (BIM)

A BIM olyan épületmodellt hoz létre, amelyet a fejlesztési és tervezési fázisok során végig digitálisan modelleznek, és folyamatosan információkkal gazdagítanak. A 3D modell felhasználható például a mennyiségi számításhoz az alkatrészek geometriai leképezése révén. Az egyes geometriai testek a 3D-modellben attribútumok formájában komponensorientált információkat kaphatnak, amelyek átláthatóan megoszthatók, szerkeszthetők és módosíthatók vagy kiegészíthetők a projekt minden megfelelően hálózatba kapcsolt résztvevőjével.

https://tangens.hu/blog/igy-hasznalja-ki-a-bim-technologia-lehetosegeit/
https://tangens.hu/blog/5d-bim/

Ezen információk összekapcsolásával az épületmodell olyan konzisztens adatbázissá válik, amely messze túlmutat a tervezésen és az építésen, a vevői értéknövelt üzemeltetési fázisban.

Lean Menedzsment + BIM

A Lean Consrtuction több, mint Lean Menedzsment

Sokan a Lean Construction-t a Lean Menedzsment építési területen történő alkalmazásával azonosítják. Ez azonban sokkal inkább egy olyan filozófia, amely a projektvégrehajtás minden fázisában alkalmazható. E felfogás szerint a hangsúly elsősorban a megrendelő értékén és annak végtermékén, a kész épületen van. Ebből a cselekvési területből kiindulva fokozatosan kell összehangolni az előző folyamatokat, amelyek az értékteremtő folyamatokat egyáltalán lehetővé teszik. Ennek megfelelően a tervezést és a kiviteli tervezést az építkezés folyamatmegrendelőjének kell tekinteni.

Azáltal, hogy az együttműködő folyamatelemzések során – akár az építkezésen, akár a tervezésben – minden folyamatot munkacsomagokként ábrázolunk, és kis tételeket határozunk meg, a kapcsolódási pontok és függőségek egyértelműen azonosíthatók, közös megértés hozható létre, és növelhető a hatékonyság. Az előzetes munkák így időben elkészíthetők és a feldolgozási sebesség összehangolható. A várakozási idő és a többszöri feldolgozás minden érintett fél számára megszűnik – a hulladék minimalizálódik. A hozzáadott érték mindenki számára létrejön, nem csak az ügyfél számára.

A legfőbb fegyelem: BIM-mel kombinált Lean Menedzsment

A BIM optimalizálja a tervezési folyamatot az építésztől a szaktanácsadóig, és így a minőség, az idő és a költségek szempontjából is kifizetődő. Az ügyfél döntéshozatali folyamatainak korai biztosítása, például a virtuális valóság megoldások (VR) révén is, további előnyöket biztosít. A BIM nem a korábbi tervezési folyamatok digitalizálása; a „digitális bennszülöttek” új generációja valójában újragondolja a tervezést. A lean építés lehetővé teszi az építkezési folyamatok stabil és következetes strukturálását. Minél gördülékenyebben működik az építkezés, annál inkább bizonyítja magát a tervezés minősége, mint előzetes teljesítmény és annak hatásdimenziója.

A BIM és a Lean Menedzsment összekapcsolása a tervezési és építési folyamatok még intenzívebb összekapcsolását jelenti. Ennek intelligens következménye a projektek és szerződések továbbfejlesztése a Design + Build felé. Ennek középpontjában a szakterületek szisztematikus és hatékony fejlesztése áll a projekt teljes időtartama alatt. Ennek technológiai, folyamatorientált, szerződéses és nem utolsósorban munkakultúrális dimenziója van. Ez egy hozzáállásról szól: hálózatban dolgozni, felismerni a pazarlást, folyamatosan átszervezni és optimalizálni a stabilitást és a folyamatok áramlását, azzal az egyetlen deklarált céllal, hogy a projekt minden résztvevő számára javuljon.

A BIM és a Lean Menedzsment összekapcsolása tekinthető a legfőbb diszciplínának, amelyben különleges lehetőség rejlik a jövő tervezése és építése szempontjából.

Válts jobb szoftverre: A Tangens Kft küldetése, hogy a magyarországi mérnök irodák a lehető legjobb szoftverekkel dolgozzanak, ezáltal erősítsék szakmai kvalitásukat és piaci pozíciójukat.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk az ideális mérnökszoftver kiválasztásában.

Még több hasznos szakmai cikk

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

3 mód, ahogyan a design változik a COVID után

Változnak a tendek és a design a COVID miatt. A globális világjárvány mindenki mindennapi életének...

5 AEC iparági trend, amelyre 2021-ben figyelni kell

Az elmúlt év jelentősen felforgatta többek között az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC)...

Útmutató a sikeres előregyártáshoz

Az előregyártást és a moduláris építkezést évek óta a szakmunkáshiányra és az egyre növekvő...

A BIM szerepe a hídépítésben

A hídépítés különleges követelményeket támaszt a BIM munkamódszerének alkalmazásával kapcsolatban....

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...