Méretezőprogram próbaidőre

2016. 09. 13.

E cikk készülése után nem sokkal telik le az a három hónap, amit a rangos statikai tervezési munkáiról ismert MTM Mérnökiroda kapott próbaidőként a Scia szoftver kipróbálására. Tapasztalataikról Markovits Péter ügyvezető igazgatóval és Bécser Pál vezető tervezővel beszélgettünk.

 A cég vezetői egyelőre már csak taktikai okokból sem mondhattak határozott igent arra a kérdésre, hogy véglegesen megvásárolják-e a programot, de egyértelművé tették, hogy alapvetően elégedettek a Sciával.

A próbaidős konstrukció egyébként nem szokványos megoldás, de a Nemetschek Magyarország rugalmasságát és az MTM innovatív szemléletét egyaránt mutatja, hogy sikerült ilyen megállapodást tető alá hozni. Az ügy hátterében a budapesti Városháza-projektre kapott megbízás áll: a holland Erick van Egeraat által tervezett épület engedélyezési terveihez az MTM készíti a statikai terveket. (A magyar statikusok régebben is dolgoztak már Egeraatnak, hazai és oroszországi projekteken egyaránt.) A Városháza statikai terveit az MTM Kft. a holland EMEM IOB céggel szoros együttműködésben készítette. A közös munkához kellett keresni egy megfelelő minőségű és mindkét országban elérhető szoftvert, amely alkalmas volt arra, hogy mindkét cég, párhuzamosan dolgozzon vele. A választás a Scia programra esett, melynek ismeretében a hollandok már előbbre jártak.

Csakhogy az MTM mindaddig más statikai méretezőprogramokat használt, és pillanatnyilag nem szerepelt a terveik között újabb vásárlása. A helyzet áthidalására született az a megállapodás, hogy a tervezőiroda kedvező feltételekkel megkapja a Scia szoftver használatának jogát három hónapra. Ha pedig beválik, és a végleges megvásárlás mellett döntenek, akkor az addig kifizetett díjazást a Nemetschek Magyarország betudja a vételárba.

Cikkünk írása idején a pozitív döntést valószínűsíti, hogy az MTM-nél újabb jelentős projektekre van kilátás (az aquincumi múzeum bővítési tervei, a Szépművészeti Múzeum bővítéseként készülő földalatti vasbeton szerkezet tervei), és hogy kifejezetten kedvezők a tapasztalataik a Sciával. Elsősorban a számítások gyorsaságát, a könnyű kezelhetőséget emelik ki kérdésünkre a cég vezetői: „Úgy van kitalálva a program, hogy nehéz vele hibákat elkövetni. A változtatásokat, a javításokat pedig rendkívül gyorsan meg lehet oldani.” A grafikus felület logikája hasonló a többi tervezőszoftveréhez; könnyű megtanulni, illetve átállni a Sciára annak, aki már használt valamilyen CAD-et. Nagyon jó tapasztalataik vannak az MTM-es tervezőknek a Nemetschek Magyarország által nyújtott személyes technikai támogatással kapcsolatban – a cég munkatársa mindig rendelkezésükre állt, ha kérdésük volt –; igaz, hiányolták a program magyar nyelvű segédletét, ami egyelőre még nem készült el.

A Scia a nyugat-európai színvonalat képviseli a számítási dokumentáció külső megjelenésében is: jól strukturált anyag állítható össze, áttekinthető, szép ábrákkal. „Ma már ez sem mellékes körülmény” – fűzik hozzá az MTM vezetői. „Az a tervező, aki komoly beruházók részére akar dolgozni, ma már nem állhat elő Excell-táblázattal, vagy netán kockás papírra kézzel készített számításokkal, még akkor sem, ha tényleg egyszerűbb feladatot kell megoldani. Körülbelül olyan ez, mint ha valaki légcsavaros repülőgépekkel akarna utasokat szállítani – persze, azokkal is meg lehet tenni kisebb távolságokat, de mégsem tudnánk ma már komolyan venni egy ilyen vállalkozást…”

A közel húsz évvel ezelőtt alakult, ma már tíz főt foglalkoztató MTM Mérnökiroda határozottan törekszik arra, hogy rangos megbízásokat szerezzen, referencialistáján szerepel többek között a Divatcsarnok, a Tőzsdepalota, a Dózsa György úti ING-irodaház vasbetonszerkezet-tervezése. Magyar magánszemélyek – és Markovits Péter többségi – tulajdonában álló cégként büszkék arra is, hogy a nemzetközi színtéren is megállják a helyüket; kapcsolatban voltak már francia, belga, holland és orosz szakemberekkel is. Ezekben az együttműködésekben határozott előny volt, hogy kezdetektől az Allplan szoftvert használják szerkesztőprogramként. A 3D-s modellben számító-méretező programok kiválasztásában is mindig igyekeztek lépést tartani az elvárásokkal – ennek újabb megnyilvánulása lehet most egy újabb Nemetschek-szoftver, a Scia megvásárlása.

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

A BIM egy evolúciós lépcsőfok

Az építészfórum,ban megjelent egy interjú a TSPC Engineering Kft. üögyvezetőjével, Jancsó...

„Egy ismerős ajánlására elmentünk egy bemutatóra, megismertük az Allplant”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a Kovács&Kovács Stúdió Kft. alapítójával Kovács...

„Amikor választottam, igyekeztem alaposan körülnézni”

Milyen tervezőszoftvert érdemes megvásárolni egy induló irodának, amelyik hatékonyan szeretne dolgozni, nyitva akarja hagyni a lehetőséget a továbbfejlődéshez és szép tervlapokat akar átadni a megrendelőinek? Bogdándy Béla debreceni statikus az Allplant választotta.