Mesterséges intelligencia a modellezésben? A BIMKIT-projekt

2021. 04. 10.

Pár hete feltettük a kérdést a Facebook oldalunkon, hogy vajon hasznos lenne-e a mesterséges intelligencia a mérnöki tervezésben. Természetesen a Terminátor filmeken felnőtt laikusok véleménye eltért a szakmáétól – de ez valahol érthető. Ezúttal szeretnénk tisztába tenni, hogy mit is jelent pontosan ma a mesterséges intelligencia alkalmazása a tervezésben.

Az Allplan és a MI kutatása, fejlesztése

Egy hároméves kutatási és fejlesztési projekt keretében az Allplan neves kutatási és ipari partnerekkel együttműködve dolgozza ki a felhőalapú megoldások alapjait a mesterséges intelligencia segítségével történő automatizált készletmodellezéshez. A teljes folyamat adatszuverenitásának biztosítása érdekében a konzorcium a GAIA-X-re támaszkodik.

Az épületinformációs modellezés (BIM) az építőipar jövője. A BIM az értékláncok optimalizálására szolgáló módszer az épületek és infrastrukturális szerkezetek teljes életciklusa során. A technológia középpontjában olyan digitális modellek állnak, amelyek a 3D geometria mellett a tervezés, az építés és az üzemeltetés szempontjából releváns összes információt tartalmazhatnak. Jelenleg a BIM-et elsősorban a tervezés során a projektkoordinációra használják. A BIM-modellek azonban fontos alapját képezik a digitális ikreknek is, amelyek célja, hogy központi adatközpontként javítsák az emberek, gépek és szerkezetek közötti interakciót az építési fázis és a hosszú használati fázis során. Míg az aktuális új építési projektek esetében a BIM-modelleket már a tervezés során létrehozzák, addig a régebbi szerkezetek esetében a BIM-modelleket különböző információforrások alapján rekonstruálják.

Digitális ikrek létrehozása

A BIM-alapú munka az épített modellekkel egyre növekszik, és ezzel együtt az úgynevezett épített modellek létrehozására vonatkozó igény is. A digitális modellek manuális létrehozása – akár karbantartás-optimalizálás, átalakítás-tervezés, infrastruktúra-felújítás vagy visszabontás céljából – fárasztó és ismétlődő feladat, amely magas költségekkel jár. A BIMKIT projekt (Épületek és infrastrukturális szerkezetek modellezése a digitális ikrek létrehozásához mesterséges intelligencia segítségével) célja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével különösen magas fokú automatizációt érjen el.

https://tangens.hu/blog/digitalis-iker-a-nasa-tol-a-foldi-mernoki-tervezesig/
https://tangens.hu/blog/igy-hasznalja-ki-a-bim-technologia-lehetosegeit/

GAIA-X alapú BIM-szolgáltatások

A cél az, hogy az épületekre és infrastrukturális szerkezetekre vonatkozó információkat, például 2D-s terveket, képeket, pontfelhőket vagy szöveges dokumentumokat először MI (Mesterséges Intelligencia)-folyamatok értékeljék ki, majd a következő lépésben szerkezeti és műszaki épületelemeket generáljanak, és következetesen és átláthatóan táplálják be egy BIM-alapú leltármodellbe. Emellett a meglévő, megépített modellek automatizált frissítése is megtörténik. A projekt másik fontos eleme az adat- és mesterséges intelligencia-szolgáltatások központi biztosítása nyílt szabványok és BIM-rendszerek segítségével, a jelenleg kialakítás alatt álló európai GAIA-X adatinfrastruktúra alapján, lehetővé téve ezzel a mesterséges intelligencia-szolgáltatások nyílt platformjainak és piactereinek kialakítását az építőiparban. Mivel ebben a folyamatban az épületekre vonatkozó, biztonsággal kapcsolatos információkat is értékelik, az adatszuverenitás és a biztonság kulcsszerepet játszik.

mesterséges intelligencia

Szakértők és vállalatok széles körű konzorciuma

A projektet az informatikai megvalósítás, a szoftverfejlesztés, a tudomány, a földmérési technológia, az ingatlangazdálkodás, valamint a tervezés és a projektmenedzsment területéről érkező szakértők és vállalatok széles körű konzorciuma működteti.

Az ALLPLAN fő feladata a BIMKIT-en belül az infrastrukturális szerkezetek paraméteres modellezésére szolgáló, a fizikai szerkezethez mesterséges intelligencia segítségével automatikusan alkalmazkodó BIM-megoldások kifejlesztése, olyan demonstrátorok megvalósítása, amelyek alapján a kifejlesztett technológiákat tesztelni kell, valamint ezek értékelése és optimalizálása.

BMWI mesterséges intelligencia innovációs verseny

A BIMKIT a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) támogatásával a „Mesterséges intelligencia, mint a gazdaságilag releváns ökoszisztémák motorja” című innovációs versenyen széles mezőnyben tudott érvényesülni. A projekt 2021 januárjában indul és három évig tart. A projekt végére a kifejlesztett prototípusokat demonstrátorokon tesztelik, majd piacképes termékekké alakítják.

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a a jövő egyik hatékony és jó eszköze az építőiparban

Mi más tudna jól reagálni szélsőséges körülményekre, nem várt hatásokra, mint egy gyorsan öntanuló és fejlődő rendszer? A MI egyik alapvetése, hogy gyorsan készít rutinszerű válaszokat egy-egy (már általa ismert) problémára és képes magát fejleszteni. Ezt az előnyt az építőipar igazán tudja majd kamatoztatni, hiszen időtállóbb, biztosabb, olcsóbb és hatékonyabb épületeket fogunk tervezni.

A szoftverek fejlesztői még az elején járnak ezen megoldásoknak, de a jövő a mesterséges intelligencia, a felhőalapú adatkezelés és a BIM technológia előnyeiben rejlik.

Válts most olyan tervező szoftverre, ami a jövőre vértezi fel irodádat! Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Üzleti inspiráció mérnökirodáknak – mindent egyetlen forrásból: Carré Bleu

Ezúttal üzleti inspiráció céljával mutatjuk be ezt a cikket, hiszen a Te irodád számára – mindegy,...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást az előregyártott elemek tervezéséhez?

Jó szoftverekkel az előregyártott projektek hatékonysága hihetetlenül megnövelhető. A megfelelő...

Svájc leghosszabb építkezése befejeződött

A Zugi-tó infrastrukturális fejlesztései 20 hónapos építkezés után sikeresen befejeződtek. Mai...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...