Mesterséges intelligencia a modellezésben? A BIMKIT-projekt

2021. 04. 10.

Pár hete feltettük a kérdést a Facebook oldalunkon, hogy vajon hasznos lenne-e a mesterséges intelligencia a mérnöki tervezésben. Természetesen a Terminátor filmeken felnőtt laikusok véleménye eltért a szakmáétól – de ez valahol érthető. Ezúttal szeretnénk tisztába tenni, hogy mit is jelent pontosan ma a mesterséges intelligencia alkalmazása a tervezésben.

Az Allplan és a MI kutatása, fejlesztése

Egy hároméves kutatási és fejlesztési projekt keretében az Allplan neves kutatási és ipari partnerekkel együttműködve dolgozza ki a felhőalapú megoldások alapjait a mesterséges intelligencia segítségével történő automatizált készletmodellezéshez. A teljes folyamat adatszuverenitásának biztosítása érdekében a konzorcium a GAIA-X-re támaszkodik.

Az épületinformációs modellezés (BIM) az építőipar jövője. A BIM az értékláncok optimalizálására szolgáló módszer az épületek és infrastrukturális szerkezetek teljes életciklusa során. A technológia középpontjában olyan digitális modellek állnak, amelyek a 3D geometria mellett a tervezés, az építés és az üzemeltetés szempontjából releváns összes információt tartalmazhatnak. Jelenleg a BIM-et elsősorban a tervezés során a projektkoordinációra használják. A BIM-modellek azonban fontos alapját képezik a digitális ikreknek is, amelyek célja, hogy központi adatközpontként javítsák az emberek, gépek és szerkezetek közötti interakciót az építési fázis és a hosszú használati fázis során. Míg az aktuális új építési projektek esetében a BIM-modelleket már a tervezés során létrehozzák, addig a régebbi szerkezetek esetében a BIM-modelleket különböző információforrások alapján rekonstruálják.

Digitális ikrek létrehozása

A BIM-alapú munka az épített modellekkel egyre növekszik, és ezzel együtt az úgynevezett épített modellek létrehozására vonatkozó igény is. A digitális modellek manuális létrehozása – akár karbantartás-optimalizálás, átalakítás-tervezés, infrastruktúra-felújítás vagy visszabontás céljából – fárasztó és ismétlődő feladat, amely magas költségekkel jár. A BIMKIT projekt (Épületek és infrastrukturális szerkezetek modellezése a digitális ikrek létrehozásához mesterséges intelligencia segítségével) célja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével különösen magas fokú automatizációt érjen el.

https://tangens.hu/blog/digitalis-iker-a-nasa-tol-a-foldi-mernoki-tervezesig/
https://tangens.hu/blog/igy-hasznalja-ki-a-bim-technologia-lehetosegeit/

GAIA-X alapú BIM-szolgáltatások

A cél az, hogy az épületekre és infrastrukturális szerkezetekre vonatkozó információkat, például 2D-s terveket, képeket, pontfelhőket vagy szöveges dokumentumokat először MI (Mesterséges Intelligencia)-folyamatok értékeljék ki, majd a következő lépésben szerkezeti és műszaki épületelemeket generáljanak, és következetesen és átláthatóan táplálják be egy BIM-alapú leltármodellbe. Emellett a meglévő, megépített modellek automatizált frissítése is megtörténik. A projekt másik fontos eleme az adat- és mesterséges intelligencia-szolgáltatások központi biztosítása nyílt szabványok és BIM-rendszerek segítségével, a jelenleg kialakítás alatt álló európai GAIA-X adatinfrastruktúra alapján, lehetővé téve ezzel a mesterséges intelligencia-szolgáltatások nyílt platformjainak és piactereinek kialakítását az építőiparban. Mivel ebben a folyamatban az épületekre vonatkozó, biztonsággal kapcsolatos információkat is értékelik, az adatszuverenitás és a biztonság kulcsszerepet játszik.

mesterséges intelligencia

Szakértők és vállalatok széles körű konzorciuma

A projektet az informatikai megvalósítás, a szoftverfejlesztés, a tudomány, a földmérési technológia, az ingatlangazdálkodás, valamint a tervezés és a projektmenedzsment területéről érkező szakértők és vállalatok széles körű konzorciuma működteti.

Az ALLPLAN fő feladata a BIMKIT-en belül az infrastrukturális szerkezetek paraméteres modellezésére szolgáló, a fizikai szerkezethez mesterséges intelligencia segítségével automatikusan alkalmazkodó BIM-megoldások kifejlesztése, olyan demonstrátorok megvalósítása, amelyek alapján a kifejlesztett technológiákat tesztelni kell, valamint ezek értékelése és optimalizálása.

BMWI mesterséges intelligencia innovációs verseny

A BIMKIT a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) támogatásával a „Mesterséges intelligencia, mint a gazdaságilag releváns ökoszisztémák motorja” című innovációs versenyen széles mezőnyben tudott érvényesülni. A projekt 2021 januárjában indul és három évig tart. A projekt végére a kifejlesztett prototípusokat demonstrátorokon tesztelik, majd piacképes termékekké alakítják.

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia a a jövő egyik hatékony és jó eszköze az építőiparban

Mi más tudna jól reagálni szélsőséges körülményekre, nem várt hatásokra, mint egy gyorsan öntanuló és fejlődő rendszer? A MI egyik alapvetése, hogy gyorsan készít rutinszerű válaszokat egy-egy (már általa ismert) problémára és képes magát fejleszteni. Ezt az előnyt az építőipar igazán tudja majd kamatoztatni, hiszen időtállóbb, biztosabb, olcsóbb és hatékonyabb épületeket fogunk tervezni.

A szoftverek fejlesztői még az elején járnak ezen megoldásoknak, de a jövő a mesterséges intelligencia, a felhőalapú adatkezelés és a BIM technológia előnyeiben rejlik.

Válts most olyan tervező szoftverre, ami a jövőre vértezi fel irodádat! Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Útmutató a sikeres előregyártáshoz

Az előregyártást és a moduláris építkezést évek óta a szakmunkáshiányra és az egyre növekvő...

Lakossági tervezés megkönnyítése

Mladen Morača, az NS Drafter tervezőjének vendégposztja az Allplan blogjában jelent meg. Egy új,...

Gyorsított hídtervezés: A Rize-Artvin repülőtér hídja

Törökország északkeleti partjainál, rekultivált földterületen található az új Rize-Artvin...

Karbonbeton: Forradalmi újítás, vagy valami egészen más?

A karbonbeton meséje így kezdődne, ha mesékben emlegetnék: Létezik egy építőanyag, amely több mint...

Építési botanika – van jogosultsága és jövője?

Mai cikkünkben az építési botanika témáját járjuk körül – afféle érdekességként, vagy inkább...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Allplan Infrastruktúra

2024. június 6-án 9:00 és 15:00 kezdettel az Allplan webináriumot hirdet, amelyben az Allplan...