Mobil előregyártó üzem nyitja meg az utat a megfizethető lakhatás felé

2023. 05. 05.

Az ENSZ becslései szerint 2030-ra a világ népességének 70%-a városokban fog élni. Lehet, hogy az iparosított építkezés és a mobil előregyártott gyárak jelenthetik a globális lakáskérdés megoldásának egyik módját?

Ma már a világ népességének több mint fele városi területeken él. Az ENSZ előrejelzése szerint 2030-ra több mint 5 milliárd ember fog városokban élni. Ez a gyors urbanizáció egyrészt lehetővé teszi a gazdasági növekedést, másrészt azonban számos problémát is magával hoz: nyomornegyedek kialakulását, a megfelelő hulladékgyűjtő létesítmények hiányát, a nem megfelelő tömegközlekedést, a megnövekedett légszennyezést és a tervszerűtlen városi terjeszkedést, hogy csak néhány példát említsünk.

© NEULANDT 3P

Szociális lakásépítés a déli országok számára

2030-ig történő megvalósítási időtávban az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célt (SDG) tűzött ki a béke és a jólét előmozdítása érdekében világszerte, bolygónk védelme mellett. A 11. szám a városokkal és az emberi településekkel foglalkozik, és célja a biztonságos, fenntartható és jó minőségű lakhatás biztosítása.

A városokban a megfizethető lakások iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében az ázsiai és afrikai kormányok egyre inkább felfedezik az iparosított építés előnyeit. Az előregyártás során a falak, födémek és szerkezeti előregyártott részek előregyártó üzemekben történő előállítása idő- és költségmegtakarítást tesz lehetővé. A kiváló minőségű építőelemeket ezután az építkezés helyszínére szállítják és felállítják. Sok országban azonban nincsenek meg a szükséges gyárak, infrastruktúra és technikai know-how.

© NEULANDT 3P

Hatékony építkezés a mobil előregyártott betongyárral

A NEULANDT GmbH, amely az Umdasch Group Ventures része, innovatív megoldásokat fejleszt pontosan ezekre a globális kihívásokra az építőiparban. Ennek egyik példája a NEULANDT 3P (Portable Precast Plant), egy mobil előregyártó üzem, amellyel bármilyen, a helyszínen előgyártott betonelemek állíthatók elő. A gyár 40 hajózási konténerben elfér, és négy-hat héten belül használatra kész. A csarnok 70 m hosszú és 15 m széles, és két beépített daruval rendelkezik, amelyek egyenként 12,5 t kapacitásúak.

© NEULANDT 3P

Sikeresen összeszerelték az első mobil előregyártó üzemet

Az első mobil N3P gyártósor sikeresen összeállt Abidjanban (Nyugat-Afrika), és hamarosan üzembe helyezik. A következő hónapokban akár napi 1000m2 előregyártott fal gyártására is képes lesz.

Magában a gyártásban a hatékony pillangó zsaluzatot használják. Ez a helytakarékos zsaluzási módszer hajtogatott acél zsaluzószerkezeteket használ, ami azt jelenti, hogy az elemek mindkét oldalról simák, és nem igényelnek utómunkálatokat. A pillangótechnológia a gyorsabb és ergonomikusabb zsaluzási műveletek előnyét is kínálja. A betonnal való kiöntés után a kezdeti kikeményedés az zsalublokkban történik, és a körülbelül 14 napos száradási idő után az előregyártott elemek készen állnak az összeszerelésre.

© NEULANDT 3P

A helyi termelés helyi értéket teremt

A gyár 3,00 m x 7,03 m közötti méretben és 8 és 20 cm közötti vastagságban gyárt előregyártott alkatrészeket. A nagy termelékenységnek köszönhetően az üzem várhatóan évente akár 300 000 négyzetméter kiváló minőségű előregyártott elemet is előállíthat, ami több mint 1500 családi háznak felel meg (65 négyzetméteres lakóterületet alapul véve). Ezek az előregyártott elemek többszintes épületek építéséhez is felhasználhatók. A szociális lakásokra való összpontosítás mellett más típusú épületek, például iskolák, kórházak, ipari épületek vagy zajvédő falak is lehetségesek.

Fontos szempont az is, hogy a hozzáadott érték a régióban maradjon. Ezért az építőipari vállalatok a régióból szerzik be a nyersanyagokat, és helyi munkaerőt és alvállalkozókat, például villanyszerelőket és vízvezeték-szerelőket alkalmaznak. A rövid szállítási útvonalak és az optimalizált logisztikai folyamatok viszont időt és pénzt takarítanak meg, és minimalizálják a szénlábnyomot.

Az előregyártott elemek CAD-tervezését is a regionális tervezőirodák végzik. A NEULANDT 3P mobil előregyártó üzem gépei kompatibilisek a legelterjedtebb előregyártott tervezési és részletezési megoldásokkal, ilyen például az Allplan Precast.

A mobil előregyártó üzemek felhasználhatók a szociális lakások nagy léptékű, alacsony költségű építésére. Ily módon az iparosított építőipar hozzájárulhat az Agenda 2030 céljainak eléréséhez, javíthatja a helyi lakosság életkörülményeit, helyi munkahelyeket teremthet, és fenntartható gazdasági tevékenységeket biztosíthat a régióban.

Még több hasznos szakmai cikk

Mi az a Lean Contruction és miért jó egy mérnöknek?

Mai cikkünkben a Lean consrtuction lényegét szeretnénk bemutatni, illetve kitérünk arra, hogy milyen gyakorlati haszna van egy mérnökiroda életében ennek.

A fenntartható városfejlesztés iskolája: Bécs

Bécs évek óta úttörő szerepet játszik a fenntartható városfejlesztés új megközelítéseinek...

Beton részlettervezés az Allplan segítségével

Egy tipikus betonacél részlettervezés során az irodában különböző korosztályok dolgoznak - a...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

Felhőbe tervezés

A számítástechnika felhőbe költözése gyorsan forradalmasítja az információmegosztás és -hozzáférés...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...