Allplan, Scia, Frilo – Nemetschek, Tangens… – Igazodjunk el gyorsan a márkanevek közt!

2021. 01. 16.

Előfordult már veled is, hogy csak kapkodtad a fejed a hasonló termékek márkái között, akár a boltban – egy egyszerű mosópor vásárlás során? Ha esetleg nem vagy képben, hogy a Nemetschek Group világában ki kicsoda, mivel foglalkozik és miért, akkor ebből az egyszerű cikkből hamar képben lehetsz az alapokkal – avagy mi ez a sok márkanév – melyik mit és kit takar?

Mindennek az alapja: Nemetschek Group

A címben felsorolt összes márkanevet valahogy úgy fogja össze a Nemetschek Group, mint ahogyan a Fanta, a Sprite, vagy a Kinley termékeket a Coca-Cola.  Ennek a cégnek is vannak termékei, leányvállalatai, vagy éppen egy-egy területen aktívan munkálkodó disztribútorai… De még ne szaladjunk ennyire előre.

Nemetschek Group 1963

Szóval a Nemetschek Group 1963 óta létezik – bár alapításkor a kevésbé jól csengő „Ingenieurbüro für das Bauwesen” (magyarul nagyjából azt jelenti: építőipari mérnöki cég) nevet kapta. Későbbi és ma már ismert nevét a cég alapítója prof. Georg Nemetschek után kapta. Eredetileg szerkezettervezéssel foglalkoztak, majd ahogy a saját eszközeiket fejlesztették, úgy indultak el kifejezetten a mérnöki szoftver fejlesztés irányába. Az első ismertebb termékük 1977-ben jelent meg Statik 97/77 néven. Az 1980-as hannoveri vásáron már szoftvercsomaggal mutatkoztak be, mely a monolit vasbeton szerkezetek méretezéséhez és konstrukciójához nyújtott – az akkori technikához képes magas szintű – segítséget. 1981-ben vették fel a Nemetschek Programmsystem GmbH nevet (ami természetesen nem csupán név, hanem cégformai és egyéb átalakításokkal is járt, ahogy a legtöbb dinamikusan fejlődő világcégnél ez felfedezhető).

Nemetschek Group 1988 Allplan

Az első kiugró termék: Allplan

1984-ben indult útjára a Nemetschek Group fő terméke, az építészeknek és mérnököknek szánt CAD szoftver, az Allplan. A szoftver egyik – ha nem a legfőbb – erőssége az volt, hogy három dimenzióban tette lehetővé a modellezést. Az Allplan mára az egyik legnépszerűbb építészeti, tervező szoftver, évről-évre izgalmas és hasznos fejlesztések egész sora teszi könnyebbé a tervezőmérnökök munkavégzését.

Bővebb információt az Allplan szoftverről ide kattintva olvashatsz.

https://tangens.hu/allplan-epiteszeknek/
Nemetschek Group Frilo

Az első „házasság”: Frilo

A ’90-es évek végén számos üzletet bonyolított a Nemetschek Group, melyek közül számunkra kiemelkedő a Firedrich+Lochner szerkezeti tervezőprogramot érintő volt. A ma már inkább FRILO néven ismert szoftver előnyei, hogy különféle problémák megoldására kínálnak válogatott modulokat, így nem kell egy nagyon sokat tudó megbonthatatlan szoftver csomagot megvásárolni, olyan funkciókkal, amiket az adott iroda nem feltétlenül használ, csak azokat a modulokat, amelyekre tényleg szükség van. A FRILO segítségével a végeselemmel kapcsolatos tervezésen túl, különféle számításokat végezhetünk a talajmechanikától, az alapozáson át , a falazaton keresztül a tetőszerkezetekig, illetve a különféle rúd- és felületi terhelések modellezését is megoldhatjuk vele (a széltől a földrengésig.)

Bővebb információt a FRILO szoftverről ide kattintva olvashatsz.

Nemetschek Group SCIA

Újabb kiváló szoftver a kínálatban: SCIA

A Nemetschek Group 2006-ban vásárolta meg a belga SCIA Internationalt (abban az évben, amikor a magyar Graphisoft céget  a sokak által ismert ArchiCAD fejlesztőjét is). A SCIA szoftvert a fejlett modellezés, végeselemes számítás, tervezés és jelentéskészítés jellemzi.

Különös előnye a többféle anyagból álló, kompozit szerkezetek tervezése, a tökéletesen testre szabható jelentésekben és a külső tényezők hatásainak modellezésében rejlik.

Ismerd meg jobban a SCIA szoftvert: Kattints ide.

A Nemetschek Group magyarországi disztribútora: Nemetschek Magyarország Tangens Kft.

A felsorolásból már csak a mi cégünk szerepének tisztázása van hátra. Mi vagyunk a Nemetschek Group Allplan, SCIA és FRILO termékeinek magyarországi viszonteladói, illetve cégünk látja el a hazai ügyfélszolgálati, értékesítési és oktatási teendőket.

Ha neked bármelyik felsorolt szoftver – akár sokkal korábbi verziója – megvan és elakadtál, segítségre, fejlesztésre, tanácsra van szükséged, akkor bátran keress minket: segítünk.

A Tangens csapattal ide kattintva tudod felvenni a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

A jövő múzeuma: a bécsi Museum a Karlsplatzon bővítést kap

Az Oswald Haerdtl építész által tervezett Wien Museum 63 évvel ezelőtt nyílt meg. A helyhiány...

5 kedvenc funkció az Allplanban – Peter Pöppl “BIMfluencer” által

"BIMfluencer" Peter Pöppl bemutatja öt kedvenc funkcióját az Allplan legújabb verziójában. Ha van...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

Beszámoló egy Allplan kihívásról, avagy mi a hézag?

Az Allplan kiválasztotta a kreatív réspályázatának nyerteseit - és annyira különbözőek, amennyire...

A BIM-mel többet adunk, kevesebbért

Amikor a "Donna Lelia Caetani" állami általános iskola, amely az olaszországi Norma településen, a...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...