Oberndorfer-házak: pontosan, gyorsan, csúcstechnológiával

2016. 09. 13.

A megbízó igényei alapján részletes 3D modell, illetve kiviteli terv készül, amely pontosan tartalmazza az adott építményhez felhasználandó elemek típusát, méreteit; természetesen a nyílászárók, áttörések, gépészeti és elektromos vezetékek helyével együtt. Az ebből kinyerhető adatokat használják fel az előregyártott vasbeton elemek előállítását végző robotok is. A technológiáról Grieszler Zsolt, az Oberndorfer magyarországi képviselője nyilatkozott.

Ha a hazai piac is értékelné az előregyártott betonelemekből való építkezés előnyeit, az Oberndorfer technológiája számára is szélesebb út nyílna – mondta az Építőmester című szaklapnak nyilatkozva Grieszler Zsolt, a körüreges födémpallókat, kéregpanel födémelemeket, feszített födémpaneleket, lakóház- és pincefalakat, valamint lépcsőkarokat gyártó osztrák cég hazai képviselője.„A magyar piac összességében nem nagyon váltotta be a hozzá fűzött kezdeti reményeket: az Oberndorfer rögtön a német piac után nálunk folytatta külföldi terjeszkedését, de közben mindegyik közép-kelet-európai ország elhúzott mellettünk. Magyarország bizonyos értelemben fehér folt maradt; elsősorban úgy tekintenek ránk, mint ahonnan tovább lehet terjeszkedni kelet felé, de az itteni építési piacban nem nagyon bíznak” – nyilatkozta a folyóiratnak a szakember. „Az új technológia terjedésének az is gátat szab, hogy a tervezők egyetemi oktatása is körülbelül harminc évvel ezelőtti megoldásokat erőltet. Ha családi ház építéséről van szó, akkor a tervezőknek ma még mindig elsősorban az E-gerendás, béléstestes megoldás jut az eszükbe, holott egyre kevésbé van arra idő és pénz, hogy fél tucatnyi ember napokon át béléstesteket rakosgasson. Az előregyártott vasbeton födémelemekből egy 3-4 fős szerelőcsapat óránként 80-100 m2-t épít össze. Az ipari építtetők pedig az előregyártott üreges födém hallatán azonnal a csarnoképítésre gondolnak, és nem jut eszükbe, hogy számos más területen is lehetne alkalmazni”

Arra a felvetésre, hogy az előregyártott elemekből való építést általában drágábbnak tartják más technológiáknál, Grieszler Zsolt rámutatott: az a kérdés, hogy mit mivel mérünk össze. Egy olyan kivitelezési gyakorlatot, ahol a tapasztalatok szerint igen gyakoriak a határidőcsúszások, a minőségi problémák, a váratlan utómunkálatok és hosszabb távon folyamatosan felbukkanó hibák, nem lehet összehasonlítani az Oberndorfer által kínált megoldással – mutatott rá. „Itt számítógéppel méretezett, robottechnológiával előregyártott, meghatározott időben a helyszínre szállított, garantált minőségű, festhető felületi minőségű elemekről van szó, amelyekből gyorsan, pontosan, gazdaságosan épül fel a kívánt létesítmény.”

Az egyes épületek megvalósításának folyamatát ismertetve a szakember elmondta: például az engedélyezési terv, vagy akár egy skicc alapján a Nemetschek Allplan programmal – illetve annak az Oberndorfer igényeihez igazított változatával – részletes 3D modellt, illetve kiviteli tervet készítenek, amely pontosan tartalmazza az adott építményhez felhasználandó elemek típusát, méreteit; természetesen a nyílászárók, áttörések, gépészeti és elektromos vezetékek helyével együtt. Az ebből kinyerhető adatokat használják fel a gyártást végző robotok is. Az egyedi hálós vasalást is robotok hegesztik és illesztik be a helyére, majd a betonozás után a vibrálás és a hőérlelés is hasonlóképpen történik. A kész elemek helyszínre szállítását is az Oberndorfer végzi. Az elemeken öntapadó műanyag szalagok segítik az azonosítást, azaz az összeszerelést.

Az Építőmester kérdésére Grieszler Zsolt még elmesélte, hogy annak idején egy magyar betonüzem vezetőjeként kötött személyes ismeretséget a tulajdonos Oberndorfer úrral, aki később felajánlotta a magyarországi képviselet lehetőségét. „Az elmúlt években több mint 70 ezer m2 terméket terveztem a cégnek, elsősorban osztrák építkezésekre. Két éve már saját soproni irodámban folytatom a tervezést, szerencsére már szinte csak magyar ügyfelek számára. Most a hangsúly átkerült a tervezésről az értékesítésre: Oberndorfer-képviseletként azon dolgozom, hogy a magyar piacon is minél több megrendelő legyen erre a minőségi, megbízható technológiára.”

Olvass bele legújabb cikkeinkbe

3 mód a BIM minőségének növelésére az optimális építhetőség érdekében

A minőséget nem lehet a projekt egy adott szakaszában hozzáadni - a minőség már az elején...

Szennyvízcsatornázás: Automatizált tervezés, fenntartható gyártás

A 80 százalékos időmegtakarítás sok vállalat számára elérhetetlen álomnak hangzik. A CREABETON...

Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere Hogyan győzzük le az...

Onda Atlántica gyalogos híd: Széles ívben

Las Palmas de Gran Canaria nemcsak remek strandokkal rendelkezik, hanem nemrég egy gyönyörű híddal...

4 példa a BIM bevezetésére az építőiparban

Az épületinformációs modellezés (BIM) elfogadott módszer a tervezési fázisban, de gyakran...

Fő termékeink

Ismerd meg további referenciáinkat!

Az előregyártott elemekben a jövő

A Bayer Construct összetett tervezői, gyártói és kivitelezői tevékenységéről és az ehhez szükséges...

„Lehet bármilyen bonyolult egy épület, az Allplanban képesek vagyunk könnyedén kezelni”

Az Építészfórumban megjelent egy cikk az Atlasz Mérnökiroda alapítóival, Baranovszky Ádámmal,...

Más szoftverekkel is kompatibilisnek kell legyünk, ez azonban az Allpannal nem okoz problémát.

Az Építészfórumban megjelent egy cikk a bim.GROUP tervező csapatával.  Bán Dávid kérdéseire Ballay...