Öngyógyító tégla – innovatív építőanyag a láthatáron?

2021. 04. 22.

A CU Boulder kutatói öngyógyító tégla kifejlesztésén dolgoznak, mely baktériumokból készül és széndioxidot fogyasztanak. Nem tudjuk, hogy a fejlesztésnek van-e köze az Elon Musk által nemrégiben életre hívott programnak (melyben olyan megoldásokat keres és támogat sokszáz millió dollárral, amelyek a széndioxid tartalom csökkentésében hatékonyak)

A fához hasonló biológiai anyagok egyre keresettebbek. De mire felhasználjuk őket, már elpusztulnak. De mi lenne, ha élő építőanyagokat használhatnánk, és hagynánk, hogy a természet dolgozzon helyettünk? A Coloradói Egyetem (University of Colorado Boulder) egyik kutatócsoportja jelenleg ezt a kérdést vizsgálja. Az Építőmérnöki, Környezetvédelmi és Építészmérnöki Tanszék (CEAE) csapata olyan cementes anyagot fejleszt, amely nemcsak kivonja a levegőből a CO2-t, hanem gyógyít és szaporodik is.

Öngyógyító tégla = Cianobaktériumok, homok és zselatin

Vegyünk cianobaktériumokat, homokot és zselatint, és – voilá – máris kész a keverék az egyik legizgalmasabb építőanyaghoz, amelyet jelenleg kutatnak. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, de a CU Boulder Will Srubar körüli kutatócsoport valóban öngyógyító tégla kifejlesztésén dolgozik, melyet ezekből az összetevőkből készít. A baktériumok széndioxidot vesznek fel a levegőből, és kalcium-karbonátot termelnek – ez a mészkő és a cement legfontosabb összetevője is. Ez az anyag viszont mineralizálja a homokot megkötő zselatint.

öngyógyító tégla

A baktériumok széndioxidot esznek – és túlélnek

Az a nagyszerű az öngyógyító tégla kifejlesztésében, hogy előállítása során ahelyett, hogy kibocsátaná a levegőbe a széndioxidot, elnyeli azt. De ez még nem minden: a kutatók azt is felfedezték, hogy az anyag szaporítható. Ha egy téglát kettétörnek, a két félből egy-egy teljesen új tégla hozható létre. Persze a döntő tényező itt az, hogy a baktériumok életben maradjanak. E tekintetben az eddigi kutatási eredmények biztatóak: a speciális homok-zselatin keverékben a baktériumok 9-14 százaléka még 30 nap után is életben volt. Egy olyan kísérletben, amelyben a mikrobákat öngyógyító adalékanyagként betonhoz adták, ez az arány kevesebb mint 1 százalék volt.

Öngyógyító tégla, mely „exponenciálisan termelődik”?

Ha egyszer a baktériumok túlélése garantált, akkor gyártástechnológiai álom lenne belőlük. „Tudjuk, hogy a baktériumok exponenciálisan szaporodnak” – mondja Srubar. „Ez más, mint például egy kő 3D nyomtatása vagy egy tégla előállítása. De ha biológiailag tudjuk termeszteni az anyagainkat, akkor exponenciális arányban tudjuk előállítani őket”.”

Az új építőanyag még gyerekcipőben jár. A legnagyobb probléma, hogy a cianobaktériumoknak nedves környezetre van szükségük a túléléshez. Száraz régiókban ezért az anyag felhasználása jelenleg még kizárt lenne. Srubar és csapata azonban olyan baktériumok tenyésztésén dolgozik, amelyek ellenállóbbak a kiszáradással szemben. Amint azonban az ilyen akadályok elhárulnak, a lehetőségek nagyok lennének. Wil Srubar olyan kész keverékeket képzel el, amelyeket zacskókban szállítanak, és amelyekhez csak vizet kell hozzáadni.

Az öngyógyításon kívül a mérnökök már olyan egyéb tulajdonságokról is álmodoznak, amelyekkel a szerves téglákat fel lehetne szerelni, mint például a levegőből származó méreganyagok felszívása vagy parancsra történő világítás.

Innovációk és kutatások az építőipar világából

A Tangens Kft. célja, hogy prémium kategóriás tervező szoftvereket kínáljon mérnökirodák és tervezők számára, mellyel az iroda jobbá, hatékonyabbá válhat. Emellett fontosnak tartjuk, hogy időről időre párbeszédet indítsunk fontos innovációkról. Korábban írtunk már a karbonbetonról, a mesterséges intelligenciáról, vagy éppen az építési botanikáról is.

Amennyiben mérnökszoftverre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Még több hasznos szakmai cikk

Hatékony tervezési folyamat létrehozása

Egy takarékos, és hatékony tervezési folyamat kialakítása a kulcsa annak, hogy a költségvetést...

Az 5 leghasznosabb adatalapú munkafolyamat az AEC vállalatok számára

A számos hatékony, adatalapú munkafolyamat kialakítása kulcsfontosságú eleme az építési projektek...

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

A BIM-mel többet adunk, kevesebbért

Amikor a "Donna Lelia Caetani" állami általános iskola, amely az olaszországi Norma településen, a...

ALLPLAN Precast – avagy hogyan vezetik az előregyártott elemek a digitalizációt az építőiparban?

Az ALLPLAN Precast itthon talán csak egy szűkebb körben elterjedt szoftver, de úgy gondoltuk egy...

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Országjárásra indulunk

Különleges roadshow veszi kezdetét jövő héten, hiszen az Allpan, az Archicad, a FEM-Design és a...