Partneri ökoszisztéma a digitális megoldásokhoz

2022. 12. 30.

Stefan Kaufmann, az ALLPLAN BIM-stratégia és új technológiák termékmenedzsere

Hogyan győzzük le az építészeti, mérnöki és a kivitelező építőipari (AEC) ágazat digitalizációjának kihívásait? A válasz a kommunikációs folyamatok összekapcsolt munkafolyamatok révén történő javításában rejlik, ami viszont optimalizálja az értékteremtést az épület teljes életciklusa során. Az épületinformációs modellezés (BIM) az egyik legfontosabb technológia ennek eléréséhez, mivel jobb együttműködést, és ezáltal sikeresebb projekteket és nagyobb teljesítményű épületeket tesz lehetővé. Az Allplan teljes ökoszisztémát és partnerségi platformot kínál az AEC-projektekhez, a kezdetektől a végéig – íme, hogyan.

Integrált BIM-munkafolyamatok

Ha a teljes értékláncot tekintjük a nyersanyagoktól a kész épületig, az építési projektekben több száz, néha több ezer ember vesz részt. Mindenki több tucat különböző szoftvereszközt használ, és mindegyik eszköz saját adatsilót hoz létre.

Az OPEN BIM az egyik legjobb védekezés az adatok szétaprózódása ellen, biztosítva, hogy az adatok megőrizzék értéküket és relevanciájukat. Az Allplan OPEN BIM interfészeivel és technológiáival olyan különböző eszközökhöz csatlakozhat, amelyek lehetővé teszik a legkülönbözőbb tevékenységek hatékonyságának növelését, és az információk megőrzését a későbbi felhasználásra az épület teljes életciklusa során. Ezek a gyakorlati példák megmutatják, hogy az integrált BIM-munkafolyamatok hogyan érhetik el ezt.

Tervezési tevékenységek

A CDS megoldásainak használatával például hatékonyan kalkulálhatja a közművezetékek építésénél felmerülő földmunkákat, vagy az AX3000 kiegészítőinek segítségével pontosan integrálhatja a MEP-tervezeteket az épületbe, és optimalizálhatja az energiafelhasználást.

A pontfelhőket egyre gyakrabban használják különféle alkalmazásokhoz, például a kezdeti helyszíni terepfelvételekhez, a teljesítések nyomon követéséhez az építési folyamat során, és az eszköz digitális ikrének létrehozásához a befejezéskor. A Scalypso SCAN2BIM megoldás bármilyen forrásból származó pontfelhőt átvesz és optimalizál az Allplanban való használatra, így könnyedén kinyerhetők a szükséges információ. Partnermegoldásunk, a pointfuse közvetlenül a Bimplusba tölti fel a pontfelhőkből származtatott modelleket.

Egy másik hasznos integráció az előre definiált BIM-tartalmak használatának lehetősége a tervezési folyamat felgyorsítása és az ismétlődő tevékenységek csökkentése érdekében. Egyre több platform kínál gyártósemleges tartalmat, például a Difraxis, a Cadenas, a BIM Easy és mások – ezek mindegyike szállít tartalmat az Allplan számára.

Az építészek és a statikusok szorosan együttműködnek a terveken, a szoftvereszközeik azonban nincsenek összekapcsolva. Az SCIA Autoconverter a hiányzó láncszem, amely lehetővé teszi, hogy az Allplanban lévő épületmodellből automatikusan analitikus modellt készítsenek az elemzési eszközök széles skáláján történő felhasználásra. Ezt követően a számítási eredmények visszatölthetők az Allplanba méretezéshez és betonacél részletezéshez, értékes időt takarítva meg.

A minőségellenőrzéshez az AX3000 olyan megoldást kínál, amely közvetlenül a Bimplushoz csatlakozik, hogy a minőségellenőrzéseket egy teljesen magával ragadó VR-környezetben lehessen elvégezni. A virtuális bejárás során észlelt bármilyen hiba egyetlen kattintással dokumentálható, és szinkronizálható a Bimplusba az átlátható és strukturált irányítási folyamat érdekében.

Építészeti alkalmazások

A fotórealisztikus vizualizációk készítése hasznos a tervezési célkitűzés és az épület végső megjelenésének magyarázatához. Az Allplan képes ezeket közvetlenül az integrált Maxon renderelőmotorral létrehozni, vagy egyszerűen a Maxon megoldások és az Allplan közötti továbbfejlesztett munkafolyamatokat használni.

Az OPEN BIM segítségével a BIM modellek egyre értékesebb információforrássá válnak. Ez különösen igaz akkor, ha helyiségkönyvvel vannak összekapcsolva, ahol a nem modellezett objektumok kezelhetők és számszerűsíthetők. A Bimplus és a Prevera együttes használatával az Allplan a BIM-modell és a helyiségkönyv közötti összekapcsolt ikerpárt kínálja a gyors és egyszerű tervezéshez.

Ha a termékkel kapcsolatos döntéseket nem műszaki érdekelteknek, például ügyfeleknek vagy költséggazdáknak kell meghozniuk, a folyamat egyszerűsítésére használhatja a buildupot. Az érdekeltek ezután a nagy teljesítményű Bimplus API segítségével több mint 100 000 építési terméket és termékinformációt tekinthetnek meg, amelyek gyorsan kapcsolódnak a modellhez.

A buildup Bimplusba történő integrációjának köszönhetően a termékinformációk összekapcsolhatók a BIM-modellel. Szerzői jog: buildup

Költségtervezés

A pontos mennyiségek gyors levezetése a modellből az Allplan-nal való munka számos előnye közül az egyik. Az Allplanhoz készült Design2Cost megoldással a mennyiségek egyszerűen exportálhatók a Nevarisba további költségtervezés és elemzés céljából. Dolgozunk egy OPEN BIM munkafolyamaton is a költséggazdálkodási megoldásokhoz, amely egy IFC-fájlt fog használni a megfelelő információkkal a további elemzéshez, többek között a Bechmann, a California, az Orca és az iTwo partnermegoldásaival.

Projektmenedzsment

A projektmenedzsmenthez a Bimplus egy ütemterv-kezelő alkalmazást kínál, amely az építési folyamatokra vonatkozó információkat összekapcsolja a Bimplusban lévő BIM-modellekkel. Ezt a Microsoft Projecttel való integrációval lehet megtenni, amely kétirányú kapcsolattal rendelkezik, így a frissítések bármelyik programban elvégezhetők és mindkét helyen tükröződnek.

Információkezelés

A BIM-menedzserek számára az egyik legnagyobb kihívást a BIM-projekt információs követelményeinek kezelése jelenti. Az AEC3 által kifejlesztett BIMQ eszközzel integrált munkafolyamat használatával könnyen meghatározható, hogy kinek milyen információt kell szolgáltatnia melyik objektumtípusra vonatkozóan, így mindenki a megfelelő szintű információt szolgáltatja.

Azonban nem csak az objektumattribútumokat kell átadni. Más információkra is szükség van, és a megfelelő értékek megszerzése egy új munkafolyamat segítségével érhető el, amely külső szakembereket is bekapcsol a projektbe. Ez például a Bimplus vagy akár a Microsoft Excel segítségével is megvalósítható. A Bimplus és az Allplan közötti szinkronizációnak köszönhetően minden információ naprakészen marad.

Létesítménygazdálkodás és épület-életciklus intelligencia

Az adatok átadása az építésből az üzemeltetésbe az a pont, ahol sok projekt jelentős mennyiségű információt veszít, és ahol adatsilók jönnek létre. A Bimplus és az MCS20, partnercégünk, a Spacewell létesítménygazdálkodási platformjának integrációjával nullára csökkentheti ezt az adatveszteséget, így az eszközzel kapcsolatos összes információ megmarad az épület teljes életciklusa során a későbbi felhasználásra.

Az Bimplus integrálódik a Spacewell MCS CAFM rendszerébe. Szerzői jog: Spacewell

Teljesen összekapcsolva

A fenti példák csak rövid áttekintést adnak néhány olyan partneri megoldásról, amelyek segíthetik Önt a mindennapi munkájában. Az ALLPLAN számos fejlesztési projekten is dolgozik mind a már meglévő, mind az új partnerekkel, hogy továbbfejlesszük integrációinkat, és ügyfeleinknek teljes AEC ökoszisztémát nyújtsunk – keress minket, ha érdekel!

Még több hasznos szakmai cikk

A modern építészet kulcsszavai: online, home office, high tech

Statikus, építőmérnök, építészmérnök társadalom, FIGYELEM! Home office és irodai munka együtt? A...

ALLPLAN Precast – avagy hogyan vezetik az előregyártott elemek a digitalizációt az építőiparban?

Az ALLPLAN Precast itthon talán csak egy szűkebb körben elterjedt szoftver, de úgy gondoltuk egy...

Dobjunk be még egy dimenziót – avagy mi az az 5D BIM?

Normál esetben kicsit ódzkodnánk attól, hogy újabb dimenziókba emeljünk egy meglévő szolgáltatást...

Bimplus: Közös adatkezelési platform az építőiparban

Bimplus ismertető - Mivel az építészeti, mérnöki és építőipari (AEC) ágazat gyorsan halad az...

A beton már rég nem az, amit gondoltunk róla

Mai cikkünkben a beton világába szeretnénk egy kisebb szakmai, érdekesség kirándulást tenni....

Fő termékeink

Utolsó hírünk

Az ALLPLAN elindítja az Allplan Cloud szolgáltatásokat az Allplan előfizetésekkel együtt

Továbbfejlesztett tervezés-építés munkafolyamatok az Allplan Cloud segítségével Az ALLPLAN ma...